Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Formaldehida HCHO


Formaldehida HCHO


Formaldehida HCHO.

Este intrebuintat la prepararea de rasini sintetice, chimicale, coloranti, explozivi, tananti, dezinfectanti. Se prepara prin oxidarea metanolului (catalizator Cu sau Ag).

Pericol de:

-incendiu: gaz incolor cu miros foarte iritant. Densitatea la -20 oC 0,815. Punctul de topire -92 oC. Puncrul de fierbere -21 oC. Este solubin in apa, in alcool. Densitatea vaporilor in raport cu aerul 1,1. Formaldehida in stare gezoasa nu se poate conserva, ca atare, din cauza usurintei cu care se polimerizeaza. De aceea se introduce in apa, obtinandu-se o solutie de circa 40%, cunoscuna sub numele de formol sau formalina. Temperatura de inflamare 54 oC. Temperatura de autoinflamare 430 oC. Puterea calorifica 4100 kcal/kg.

-explozie: vaporii formeaza cu aerul amestecuri explozive intre limitele 7-73%.

-toxicitate: produsul este iritant pentru ochi, piele si aparatul respirator. Substanta constituie un pericol imediat pentru viata atunci cand este prezenta intr-o concentratie de 650 parti per milion.



Masuri de:

-prevenire: recipientele de formaldehida se vor proteja impotriva deteriorarii fizice. Se vor depozita separat de substantele oxidante si substantele alcaline. Depozitarea in interior este recomandabila sa se faca in incaperi cu pardoseli in panata coboratoare inspre un canal de drenare. Temperaturile minima de depozitare, necesare pentru prevenirea polimerizarii sunt cuprinse intre 28 oC (pentru solutia de 3% de formaldehida cu continut de 0,5% alcool metilic) si -2 oC (formaldehida cu 15% alcool metilic).

-stingere: formaldehida fiind solubila in apa in orice proportie, poate fi diluata pana la o concentratie la care arderea nu mai poate fi intretinuta.

Incendiile se mai pot stinge cu gaze inerte, spuma chimica, pulberi stingatoare, hidrocarburi halogenate, apa pulverizata. Protectia se asigura cu costume de protectie si aparate izolante.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate