Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Metan (CH4)


Metan (CH4)


Metan (CH4).

Este intrebuintat ca materie prima pentru obtinerea unor produse de baza ale industriei chimice ca: acetilena, amoniac, metanol, formaldehida, sulfura de carbo, negru de fum si drept combustibil. Se gaseste in zacaminte naturale, in gazele rezultate din putrezirea resturilor vegetale si animale, in gazele de cocseris si de iluminat.

Pericol de:

-incendiu: gaz incolor, fara miros. Densitatea fara de aer 0,55. Punctul de fierbere -164 oC. Punct de topire -184 oC. Insolubil in apa. Este un gaz combustibil care se aprinde cu foarte multa usurinta. Temperatura de autoinflamare 650 oC. Arde cu flacara albastruie palida. Puterea calorifica 11910 kcal/kg. Flacara produsa se propaga cu viteza mare in masa gazului, astfel incat fenomenul pare instantaneu. In cazul cand arderea metanului este completa, gazele de ardere contin bioxid de carbon si vapori de apa. La arderea incompleta se oobtine oxid de carbon care poate constitui un pericol de aprindere cu explozie in cazul cand, datorita sugerii de aer fals, se formeaza un amestec exploziv de oxid de carbon si aer.

-explozie: in spatii inchise metanul formeaza cu aerul amestecuri explozive intre limitele 5-15%. Viteza undei de explozie a gazului metan este de 2300 m/s. Continutul minim exploziv de oxigen la diluarea amestecului cu bioxid de carbon 15,6%, vol, cu azot 12,8%.



-toxicitate: primele tulburari serioase la inspirarea aerului cu continut de metan apar atunci cand continutul este de 25-30%, vol. Inspirarea unui amestec format din 80% metan si 20% oxigen provoaca numai dureri de cap. La arderea incompleta metanului rezulta oxid de carbon foarte toxic.

Masuri de:

-prevenire: intrucat metanul nu are miros, pentru a putea fi usor recunoscut in caz de scapari I se adauga substante puternic mirositoare. Aceasta operatie se numeste odorizare si se face la statiile de distributie a metanului. Cel mai folosit in acest scop este etil-mercaptanul. Prin adaugare de 16g etil-mercaptan la 100 m3 gaz acesta poate fi identificat chiar cand concentratia in aer este de 1%. Conductele infropate pentru distributia gazului metan vor avea deasupra un strat de pietris pentru drenarea eventualelor scapari de gaze pana la locul rasuflator, care se vor verifica periodic, de asemenea, rehulatoarele de presiune a gazului vor fi supravegheate si revizuie din timp in timp.

-stingere: se intrerupe limentarea gazului prin inchiderea ventiluli de racord. Se stinge intr-un spatiu inchis cu gaze inerte. Concentratia minima necesara de gaz inert ce trebuie realizata este de 26% bioxid de carbon, 39% azot si 52% argon.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate