Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Carbura de calciu (Carbid) - CaC2


Carbura de calciu (Carbid) - CaC2


Carbura de calciu (Carbid) - CaC2

Se foloseste in cantitati mari pentru obtinerea acetilenei si a cianamidei de calciu. Se obtine prin actiunea carbunelui amorf asupra calciului, sau prin depunerea electrolitica a calciului din halogenurile sale topite la 650 oC, pe un catod de carbune. Tehnic se obtine reducand oxidul de calciu cu carbune, in cuptor electric.

Pericol de:

-incendiu: se prezinta sub forma de cristale rombice cenusii. Se descompune in apa rece dand acetilena, un gaz inflamabil. Punctul de topire 2300 oC. Densitatea 2,22. Produsul nu este combustibil in stare anhidra, insa produce acetilena in contact cu apa sau umiditatea. La contactul u o cantitate mica de apa, carbura de calciu va genera o cantitate de caldura suficieta pentru a aprinde acetilena gazoasa formata.-toxicitate: sub forma de praf irita ochii si aparatul respirator. Poate provoca arsuri pe piele.

Masuri de:

-prevenire: se transporta in butoaie sau sau bidoane de otel. Se asigura protectia contra deteriorarii fizice. Se depoziteaza intr-un loc uscat, bine ventilat, fara instalatii de sprinklere si se vor inlatura posibilitatile de aprindere a acetilenei gazoase.

-stingere: nu se va utiliza apa, lichidele vaporizabile sau spuma. Bioxidul de carbon este ineficace. Incendiul se stinge cu pulberi stingatoare adecvate.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate