Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
╗ Caprolactama C6H11ON


Caprolactama C6H11ON


Caprolactama C6H11ON

Se foloseste la fabricarea fibrelor si firelor sintetice polimidice de tipul policaprolactamice, numita relon. Se fabrica printr-un rearanjament Beckmann al ciclohexannoxinei.

Pericol de:

-incendiu: suprafata incolora, cristalina, combustibila. Densitatea 1,023 la 70 oC. Punctul de topire 69-71 oC. In stare topita emana vapori care in aer, la o anumita tamperatura se pot autoinflama (480 oC). Este solubil in apa, in metanol, in etanol, eter. Este foarte higroscopica. Temperatura de inflamabilitate 135 oC. puterea calorifica 7100 kcal/kg. caprolactama arde cu flacara foarte mica, mai mult in stare de incendescenta. Polimerizeaza la 200-270 oC.

-explozie: vaporii de caprolactama pot forma cu aerul amestecuri explozive, limita de explozie fiind 1,24%, in volum. Viteza de ardere 1,53Kg/m2.min.-toxicitate: in timpul arderii se topeste si se intinde, degaja mult fum care contine substante toxice (oxizi de azot, amoniac, oxid de carbon etc).

Masuri de:

-prevenire: etansarea perfecta a instalatiei de separare si purificare a lactaminei.

-stingere: incendiile se sting cu apa pulverizata, spuma chimica, spuma mecanica. Protectia se va asigura cu costume de protectie completa si aparate izolante.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate