Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Butan ch3ch2ch2ch3


Butan ch3ch2ch2ch3


Butan CH3CH2CH2CH3

Butanul lichefiat constituie componentul principal al aragaz-ului. Se extrage din gazele de sonda. Se obtine din n-butan la temperatura intre 50 si 100 oC, sub actiunea catalitica a AlCl3. Are 2 izomeri n-butanul si izobutanul.

Pericol de:

-incendiu: hidrocarbura gazoasa, incolora, combustibila. Densitatea 0,60 (in stare lichefiata). Densitatea n-butanului (gaz) in raport cu aerul 2,0665. Punctul de fierbere -0,50 oC. Solubil in apa la 14 oC (1:18), in eter, in cloroform. Temperatura de autoinflamare 405 oC. Viteza normala de ardere 0,379 m/s. puterea calorifica 11240 kcal/kg.

-explozie: vaporii formeaza cu aerul amestecuri explozive. Limita inferioara de explozie 1,8% in volum sau 39 g/m3. Energie minima de aprindere 0,25 mj. Presiunea maxima de explozie 8,6 kgf/cm2.

Masuri de:-prevenire: greutate specifica mare (1,6-2 ori mai greu decat aerul) mareste considerabil pericolul de incendiu, intrucat nu se raspandeste in aer prin ventilatie naturala. Gazul se acumuleaza imediat langa sol, astfel incat prin deschiderea ferestrelor nu se asigura indepartarea lui. Pentru inlaturarea pericolului de formare a amestecurilor explozive este necesar sa se creeze curenti puternici de aer, prin deschiderea concomitenta a usilor si ferestrelor. Pentru a putea fi simtita prezenta gazelor petriloere lichefiate, in caz de scapari, ele se odorizeaza cu mercaptani. Gradul de umplere depinde de greutatea specifica a gazului lichiefiat si de conditiile de temperatura. Pentru prevenirea exploziei on caz de scurgere a butanului intr-un spatiu inchis, concentratia minimca de bioxid de carbon este de 29%, iar de azot 41% in volum.

-stingere: stingerea incendiilor se asigura cu gaze inerte, abur, hidrocarburi halogenate, pulberi stingatoare. Protectia se asigura cu costume de protectie completa si aparate izolante.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate