Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Azotat de amoniu NH4NO3


Azotat de amoniu NH4NO3


Azotat de amoniu NH4NO3

Se intrebuinteaza ca ingrasamant in agricultura si la fabricarea explozivilor.

Se prepara din solutie de acid azotic si amoniac.

Pericol de:

-incendiu: substanta alba, cristalina, foarte higroscopica. Se poate granula prin pulverizarea topiturii de 98% in turnuri de beton armat. Absoarbe usor umiditatea si este foarte solubil in apa. Densitatea 1,725 la 25oC.

La temperaturi mai ridicate descompunerea se accelereaza  cu degajare brusca de vapori de culoare brun deschis, pana la portocaliu-aramiu, indicand formarea unor oxizi de azot superiori toxici, cu posibilitatea ca descompunerea sa devina exploziva. Produsul are tendinta de autoaprindere chimica; daca vine in contact sau este depozitat impreuna cu superfosfati, substante organice usor oxidabile , metale fin divizate, autoaprinderea poate avea loc la temperaturi moderate.-explozie: azotatul de amoniu este un agent oxidant. Intretine arderea si este capabil sa explodeze daca este incalzit intr-un spatiu limitat, care permitecrearea unei presiuni inalte, cand este supous la socuri puternice, cum ar fi de exemplu, acelea produse de un exploziv. Substantele organice si alte substante usor oxidabile pot sensibiliza azotatul de amoniu cu ulei, carbune sau alte substante combustibile care actioneaza  ca agenti de sensibilizare pot duce la explozia intregii mase.

-toxicitate: oxizii de azot gazosi (cu exceptia protoxidului de azot NO2) degajati la descompunerea azotatului de amoniu sunt extrem de toxici. Orice persoana, care a fost expusa la actiunea unor asemenea vapori, este recomandabil sa fie pusa sub ingrijire medicala.

Masuri de:

-prevenire: se transporta in saci de hartie cu pereti multipli sau in saci de materiale plastice. Se mai transporta in butoaie metalice, de lemn, chiar in vrac, in vagoane. Ambalajele trebuie ferite de izbiri. Se depoziteza in cladiri bine ventilate si separat de toate substantele si materialele organice sau alte substante care pot impurifica acest produs, cum ar fi lichidele inflamabile, acizii, lichidele corosive, substantele organice, colorantii, sulful si metalele, pluta si rumegusul de lemn.
-stingere: la inceput, in cazul unui incendiu, se utilizeaza cantitati adecvate pentru inundare. In cazul cand sunt in pericol cantitati mari de azotat de amoniu sau cand incendiul a cuprins astfel de cantitati, trebuie luate masuri de protectie a servantilor. Pompierii ar trebui sa fixeze tevile de refulare a apei si sa se retraga intr-un loc sigur. Trebuie sa procedeze cu prudenta atunci cand se refuleaza apa peste produsul topit spre a ase evita improscarea eruptiva a lui si propagarea incendiului. In caz de mare pericol zona inconjuratoare trebuie sa fie evacuata. Deoarece in timpul incendiilor de azotat de amoniu se degaja gaze toxice, pompierii se vor apropia de locul incendiului din directia din care bate vantul. Protectia personalului de interventie se asigura cu aparate izolante si costume de protectie.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate