Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Alcool etilic (etanol) - CH3CH2OH


Alcool etilic (etanol) - CH3CH2OH


Alcool etilic (etanol) - CH3CH2OH

Este intrebuintat ca antiseptic local, vasodilator conoranian; dizolvant; in parfumerie:frictiuni; ca intermediar in sinteze organice si de medicamente. Se obtine din amidon, zahar sau alti hidrati de carbon, prin fermentare cu drojdie de bere sau sintetic din acetilena si etilena.

Pericol de:

-incendiu: lichid incolor, inflamabil. Densitatea 0,798. Punctul de fierbere 78,3oC. Punctul de topire - 114,6oC. Densitatea vaporilor in raport cu aerul 1,6. Solubilitate nelimitata in apa. Temperatura de inflamabilitate 13oC. Temperatura  minima de autoinflamare 365oC. Puterea calorifica 6 380 kcal/kg.In reactie cu acidul hipocloros si bioxidul de bariu se poate aprinde sau exploda.

-explozie: vaporii formeaza cu aerul amestecuri explozive. Limita inferioara de explozie 19% in volum. Presiunea maxima a exploziei 7,45 kgf/cm2. Viteza de ardere 12 - 15 cm/h. Viteza maxima normala de ardere 0,556 m/s.

Continutul minim de oxigen pentru un amestec diluat cu bioxid de carbon 14.9%, volum, cu azot 12,5 volum.-toxicitate: substanta narcotica, care poate paraliza sistemul nervos central. Concentratia limita admisibila 1mg/l. In caz de intoxicare cu vapori de alcool etilic, accidentatul se indeparteaza din atmosfera viciata si i se face respiratie artificiala.

Masuri de:

-prevenire:ventilarea locala si generala a spatiilor de productie. Etansarea conductelor si aparaturii de productie.

-stingere: incendiile se sting cu spuma chimica, spuma mecanica, apa pulverizata, spuma cu coeficient mare de infoiere, gaze inerte.

Intensitatea se refulare a spumei chimice 1,6 l/s.m.2. Debitul de apa pulverizata 0,4l/s. suprafata de ardere. Spuma cu coeficient mare de infoiere este eficace in spatii inchise.

In spatii inchise incendiile se pot stinge cu bioxid de carbon in concetratie de 23% volum, azot in concentratie 31,5% volum. Protectia se asigura cu costume de protectie si aparate izolante.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate