Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Nitroceluloza c12h17(ono2)3o7 ; c12h16(ono2)4o6


Nitroceluloza c12h17(ono2)3o7 ; c12h16(ono2)4o6


Nitroceluloza C12H17(ONO2)3O7 ; C12H16(ONO2)4O6.

Se utilizeaza la prepararea de lacuri fara miros, lacuri pentru folii, piele, lemn, hartie, cleiuri de nitroceluloza, chituri etc. Se obtine prin nitrarea celulozei.

Pericol de:

-incendiu: material alb fibros sau pulbere amorfa. Se livreaza de obicei umectat cu apa sau alcool etilic. Prezinta un pericol deosebit de incendiu. In stare uscata se aprinde usor; de accea nu se pastreaza niciodata in stare uscata pentru un timp indelungat. Produsul nestabilizat se descompune treptat la temperaturi relativ joase, cu degajarea unor volume mari de gaze toxice si inflamabile si cu generare rapide de caldura.

-explozie: nitroceluloza cu continut mare de azot se numeste fulmicton, din care se fabrica pulberea fara fum; in acest scop fulmicotonul se malaxeaza cu eter pana la disparitia structurii fibroase (gelatinare). La depozitare indelungata eterul se pierde si temperatura de descompunere poate fi coborata sun 38 oC. Descompunere lipsita de flacara, este autaccelerativa si conduce la presiuni de explozie foarte periculoase.

-toxicitate: prin descompunere se formeaza cantitati mari de gaze foarte toxice ca oxizi de azot, acid cianhidric si oxid de carbon. Persoanele expuse la anemenea gaze vor primi imediat ingrijire medicala.Masuri de:

-prevenire: butoaiele se vor feri de socuri mecanice si de expunere la caldura. Nu este admisa depozitarea materialului uscat. Depozitele trebuie sa fie compartimentate, bine ventilate, prevazute cu guri de explozie si cu suprafata maxima de pereti si acoperis usor. Butoaiele se vor proteja de actiunea directa a razelor solare. Se vor evita serpentinele de abur, lampile electrice si alte surse de caldura.

-stingere: accesul in zonele de incendiu se va face cu deosebita prudenta avand in vedere pericolul de explozie. Nu se va face nici o incercare de stingere a unui incendiu avansat, cu exceptia actionarii de la distanta a echipamentului de stingere. Zonele invecinate trebuie evacuate. Intrucat nitroceluloza isi furnizeaza singura oxigenul, o racire prompta cu cantitati mari de apa este esentiala. Apa pulverizata este eficac daca se da repede si in cantitate suficienta pentru a umezi intreaga suprafata expusa flacarii.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate