Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Acid percloric HClO4


Acid percloric HClO4
Acid percloric HClO4

Se intrebuinteaza ca reactiv in laborator si se foloseste pentru dozarea K. Se prepara prin actiunea acidului sulfuric concentrat la 90 160oC, asupra cloratului de poatsiu si distilarea in vid.

Pericol de:

- incendiu: lichid incolor, inodor, fumega in aer. Pericolul de incendiu depinde, in cea mai mare masura de concentratie. In mod obisnuit se gasesc solutii de acid percloric in concentratie de 70 72%; o asemenea concentratie prezinta pericol de incendiu. Densitatea 1,76. Punctul de topire 112oC. Punctul de fierbere 180oC. Este solubil in apa. Este un oxidant puternic, aprinde hartia, lemnul, carbunele. Daca o picatura de acid percloric se picura pe un cristal uscat de permenganat de potasiu, se producere o aprindere violenta, acidul percloric de 70 72% este cel mai tare dintre acizi. La rece reactioneaza cu metalele active. In acest timp se degaja hidrogenul si se formeaza percolatii care in stare pura sunt substante explozive. Acidul anhidric este instabil chiar la o temperatura obisnuita, isi schimba culoarea lent pana la cafeniu si devine exploziv. In contact cu anhidrida acetica , bismut, alcool, se poate aprinde sau exploda.

- explozie: in contact cu majoritatea substantelor organice se produce explozie.

toxicitate: iritant acut pentru ochi, piele si membranele mucoase. Pe piele provoaca rani care se vindeca greu.

Masuri de:

- prevenire: se transporta in butelii sau damigene de sticla. Recipientele pentru laborator se vor depozita pe rafturi antiacide incombustibile. Depozitarea acidului percloric se va face separat de produsele combustibile, substantele organice , deshidratantii puternici, agentii de oxidare si agentii de reducere.

Acidul percloric trebuie depozitat intr-un loc in care nu va ingheta. Instalatiile electrice vor fi protejate impotriva actiunilor corozive a vaporilor.

- stingere: incendiile se vor stinge cu apa pulverizata. Protectia se asigura prin costume de protectie.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate