Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Nitroglicerina C3H5(ONO2)3


Nitroglicerina C3H5(ONO2)3


Nitroglicerina C3H5(ONO2)3.

Este intrebuintata la fabricarea dinaitei, ca vasodilatator de scurta durata, in angina pectorala. Se obtine prin nitrarea glicerinei cu amestec de acid azotic si acid sulfuric.

Pericol de:

-incendiu: lichid uleios incolor sau galbui. densitatea 1,59. Punctul de topire 13,5 oC (2,8 oC). Punctul de fierbere 160 oC. Solubilitatea in apa 0,18% la 20 oC. Numai in amestec cu substante inerte se inflameaza fara explozie, arzand cu flacara verzuie, cu degajare de vapori nitrosi.

-explozie: substanta explozive. Prin incalzire lenta la 218 oC sau prin lovire explodeaza puternic. Explozia se poate produce uneori datorita unor impuritati (praf). Prin racire sub 13 oC inghetata capatand o forma cristalina, labila cu punc de topire 2,8 oC si una stabila cu punct de topire 13,3 oC. La trecerea formei labile in cea stabila are loc o dezvoltare de caldura, care poate duce la autoexplozie. In stare solida ese extrem de sensibila la socuri. O frecare sau zdruncinare mica este suficienta pentru initierea exploziei; de aceea desghetarea trebuie efectuata foarte incet si la temperaturi joase. La explozie se deazvolta o presiune de 9220 at si o temperatura de 3145 oC. Viteza de detonatie ajunge pana la 9150 m/s.-toxicitate: inhalarea vaporilor produce greturi, varsaturi, tulburari trecatoare ale vederii, cefalee. Absorbtia in piele provoaca ulceratii.

Masuri de:

-prevenire: transportul nitroglicerinei pure este interzis prin lege in toate tarile. Prin inhibare in kieselgur dupa propunerea lui Nobel se obtine dinamita care este rezistenta la lovire si nu explodeaza decat sub influenta unei capse de fulminat de mercur, sau prin incalzire. Se depoziteaza in cladiri semiingropate cu acoperis usor zburator. Se va feri de incalzire in timpul verii si de inghetare iarna.

-stingere: in caz de ardere linistita se stinge cu gaze inerte, de la distanta cat mai mare sau dintr-un loc ferit de explozie.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate