Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Acetilena CH ≡CH


Acetilena CH ≡CH
Acetilena CH ≡CH

Se intrebuinteaza in metalurgie (flacara oxiacetilenica), pentru iluminat, la prepararea negrului de fim si mai ales in sinteza organica. Se obtine sintetic din carbura de calciu (carbid) si apa, din metan la 1500 sC.

Pericol de:

incendiu: gaz incolor, combustibil. Densitatea in raport cu aerul este de 0,9107. In stare lichefiata are densitatea 0,620 la -83 sC. Este solubila in apa in proportie de 1:1 la 18 sC. Puterea calorifica 11500 kcal/kg. Acetilena este un compus endotermic, de aceea disociaza cu o degajare mare de caldura. Punctul de fierbere este de -84 sC. Temperatura de autoinflamare 335 sC. Viteza de ardere 1,57 m/s.

explozie: acetilena este un gaz exploziv, cu limita inferioara de explozie de 2,5%, iar cea superioara depinde de energia sursei de aprindere. La 30 mj limita superioara este egela cu 81% dar cresterea sursei de aprindere pana la 210 mj sau la urcarea presiunii la 1,7 kgj/cm2, limita superioara devine egala cu 100% in volum. La ridicarea presiunii peste 2kg/cm2. precum si in stare solida si lichida acetilena prezinta un mare pericol, explodand la soc si la o incalzire usoara. Ractioneaza usor cu sarurile de argint, cupru si mercur formand acetiluri explozive instabile. Continutul minim de oxigen pentru formarea amestecurilor, in cazul diluarii lor cu bioxid de carbon si azor este de 9% repectiv 6,5% in volum.

toxicitate: produsul este netoxic insa poate provoca asfixierea prin eliminarea oxigenului oxigenului, la o concentratie de 10% se constata o usoara intoxicatie; la 30% apare o turburare foarte mare a coordonarii miscarilor musculare.

Masuri de:

prevenire: se trans[prta in butelii obisnuite de otel, care contin un material poros si acetona. Ea trebuie izolata fata de gazele oxidante si in special fata de clor. Se depoziteaza in spatii cu temperaturi scazute, bine ventilate, la distanta de surse de aprindere si de substante si materiale combustibile. Se protejeaza impotriva trasnetelor si electricitatii statice.

stingere: se intrerupe scurgerea gazului. Se foloseste apa pentru a se mentine recipientele in stare rece. Nu se incepe actiunea de stingere decat atunci cand este necesara intreruperea imediata a scurgerii gazului. Pentru stingerea incendiilor izbocnite se poate utiliza gaze inerte si pulberi stingatoare.

Pentru protectia fata de concentratiile mici de acetilena se poate folosi masca de gaz filtranta.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate