Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
TEHNOLOGII DE TRANSPORT PENTRU MARFURILE PERICULOASE


TEHNOLOGII DE TRANSPORT PENTRU MARFURILE PERICULOASE
TEHNOLOGII DE TRANSPORT PENTRU MARFURILE PERICULOASE.

Marfurile periculoase, identificate ca fiind poluanti marini, (marine pollutants), se transporta numai in colete rezistente la efectul contactului dintre colet si apa. Coletele destinate ambalarii poluantilor marini in stare solida vor proteja continutul impotriva umezelii.
La transportul cisternelor se va avea in vedere riscul deosebit, prezentat de vaporii inflamabili emanati de suprafata izolatiei cisternei, pe care s-au scurs substante, in timpul operatiunilor de incarcare / descarcare. Pe timpul transportului, cisternele portabile vor fi protejate impotriva impacturilor frontale si impotriva rasturnarii.

Protectia cisternelor impotriva impacturilor exterioare consta in montarea unor bare longitudinale care vor proteja exteriorul cisternei de-a lungul liniei mediane. Protectia impotriva rasturnarii consta in monatrea unor inele de intarire sau bare fixate in jurul coastelor cisternei.

Impotriva impacturilor propriu-zise se prevad amortizoare.

Vor fi admise la incarcare numai acele containere in stare de fumigare, care sunt inchise in asemenea mod, incat nu exista pericolul emanarii de gaze din interior.

Comandantul navei va fi informat, in prealabil, daca se va incarca o unitate de sarcina in stare de fumigare. Echipamentele destinate detectarii gazului fumigant, aflate in dotarea navei, vor fi in perfecta stare de functionare si vor avea instructiuni de utilizare. La navele de pasageri, containerele aflate in stare de fumigare nu se vor incarca SUB PUNTE.

La bordul navelor ro-ro, pasagerii si persoanele neautorizate vor fi evacuate de pe puntile destinate autovehiculelor care transporta marfuri periculoase. Toate usile de acces catre aceste punti, vor fi inchise pe durata voiajului si vor fi montate indicatoare de interzicerea accesului in zonele respective, a persoanelor neautorizate.

Un numar de materiale nu prezinta riscuri importante cand sunt transportate sub forma pachetizata, dar cand sunt transportate in vrac, aceste materiale implica riscuri majore, fiind posibile reactii care necesita precautii specifice.

Marfurile periculoase solide, daca sunt incarcate direct in vrac pachetizat sau intr-o cisterna portabila, fara o alta forma intermediara.de ambalare, sunt considerate

ca fiind marfuri periculoase sub forma pachetizata si se vor aplica indicatiile specifice cuprinse in Codul IMDG. Indicatiile referitoare la stivuirea si segregarea marfurilor periculoase transportate in vrac sub forma pachetizata si in cisterne portabile sunt prezentate in sectiunile 14 si 15 ale Introducerii generale ale Codului IMDG.

Containerele si vehiculele care transporta materiale solide, in vrac, apartinand clasei 5.1, vor fi astfel construite si adaptate incat materialele pe care le contin, sa nu vina in contact cu structurile din lemn sau cu alte materiale combustibile.

Materialele solide, apartinand clasei 8, vor fi transportate in vrac, in echipamente de transport ale caror deschideri utilizate la incarcare/descarcare sa poata fi inchise etans.

Protectia secundara se realizeaza prin amplasarea containerului intermediar pentru marfa vrac in interiorul unui container sau vehicul. Pentru anumite substante sau materiale se recomanda ca protectie secundara, containere sau vehicule inchise.

Materialele periculoase, exceptandu-le pe acelea din clasa 7, listate in Apendice B ai Codului Marfurilor Solide in Vrac ( Solid Bulk Cargoes Code - B C Code), pot fi transportate in containere intermediare fara protectie secundara. Substantele periculoase solide care pot fi transportate in containere intermediare, pot fi transportate si in cisterne portabile.

Deseuriie se transporta in acord cu reglementarile stabilite de conventiile internationale si in particular cu prevederile Codului IMDG.

Transportul transfrontalier se refera la transportul unor deseuri incarcate intr-o zona aflata sub jurisdictia unui anumit stat si care se deplaseaza spre o zona ce se afla sub jurisdictia altui stat, in situatia cand cel putin doua state sunt implicate in acest transport.

Pe durata transportului, anumite substante, prin natura lor chimica, tind sa poiirnerizeze, (prin unire spontana sau prin diverse reactii chimice a mai multor monomeri in polimeri, prin pastrarea compozitiei procentuale initiale si asezarea atomilor in molecula), sau sa reactioneze sub alta forma, intr-o maniera periculoasa in alte conditii de temperatura sau la contactul cu un catalizator.

Limitarea acestei tendinte poate fi obtinuta prin respectarea unor conditii speciale de transport sau prin adaugarea de inhibitori chimici sau stabilizatori pentru substantele vizate. Adaugarea de inhibitori sau stabilizatori trebuie facuta cu mare atentie, pentru a se preintampina reactii periculoase in timpul voiajului. Daca nu se poate asigura siguranta transportului, substanta respectiva va fi retrasa de la incarcare.

Daca temperatura anumitor substante, (peroxizi organici), depaseste o anumita valoare, ceea ce este tipic unei substante pe durata voiajului, poate rezulta descompunerea rapida a substantei, insotita uneori de explozii violente. Pentru prevenirea descompunerii este necesara monitorizarea temperaturii substantelor, pe durata voiajului.

Temperatura in apropierea incarcaturii trebuie sa nu depaseasca 55 C in timpul transportului si aceasta valoare se accepta a fi atinsa numai pentru un timp foarte scurt la fiecare 24 ore. in cazul depasirii celor 55C se vor lua masuri adecvate pentru reducerea temperaturii in timp util.

Temperatura de control (control temperature), reprezinta temperatura maxima la care anumite marfuri, (ex. peroxizi organici si subtantele autoreactive) pot fi transportate in siguranta pentru o perioada mai lunga de timp.

Temperatura critica (emergency temperature) este temperatura la care se aplica masurile de urgenta.

Temperatura descompunerii autoaccelerate (self - accelerating decomposition temperature - SADT), este cea mai joasa temperatura la care se poate produce descompunerea auto-accelerata pentru o substanta amabalata pentru transport.

Relatii intre valorile celor trei temeperaturi:

SADT

Control Temperature

Emergency temperature

pana la 20C

20C sub SADT

10C sub SADT

20C - 35C

15C sub SADT

10C sub SADT

peste 35C

10C sub SADT

5C sub SADT

Substantele, pentru care temperatura de control si temperatura critica sunt indicate in fisele individuale, vor fi transportate astfel incat temperatura din preajma incarcaturii sa nu depaseasca valoarea temperaturii de control.

in cazul transportului de marfuri in regim de temperatura controlata, se vor avea in vedere urmatoarele:

monitorizarea temperaturii substantei transportate;

observarea diferentei intre temperatura de control si temperatura
ambientului in care se transporta substanta;

verificarea izolatiei termice a unitatii de transport;

stabilirea duratei voiajului;

Alte metode potrivite pentru mentinerea temperaturii de control in limitele prescrise:

izolatia termica - se va verifica daca temperatura initiala a substantei este
la un nivel suficient de scazut fata de temperatura de control;

izolatia termica si sistemele de racire necesita:

o cantitate adecvata de agent frigorific neinflamabil (ex. azot lichid sau
dioxid de carbon solid) stabilind o toleranta rezonabila ;

nu se va utiliza ca agent frigorific oxigenul lichid sau aerul;

efectul uniform de racire cand se consuma agentul frigorific ;

ventilarea spatiilor de marfa inaintea deschiderii usilor de acces si afisarea
atentionarilor in legatura cu acest imperativ ;

refrigerarea mecanica simpla se face in conditii in care unitatea de
transport este izolata termic si dispozitivele electrice antiexplozie
functioneaza in interiorul compartimentelor de racire, pentru a se preveni
aprinderea vaporilor inflamabili degajati de substante;

sistemul mecanic combinat de refrigerare presupune :

cele doua sisteme independente intre ele;

nefolosirea oxigenului lichid sau a aerului ca agent de
racire ;

se va obtine o refrigerare uniforma a unitatii de transport
marfa ;

ventilarea unitatii de transport inaintea deschiderii usilor a
fost facuta, anuntata si cunoscuta de personal;

sistemul mecanic dual - de rezerva, de refrigerare presupune:

cele doua sisteme sunt independente intre ele;

fiecare sistem in parte este capabil de a mentine
temperatura de control adecvata;

in interiorul compartimentului de racire sunt dispozitive
electrice cu protectie antiexplozie, pentru prevenirea
aprinderii vaporilor inflamabili degajati;

Cand in unitatea de transport marfa se stivuiesc colete continand substante cu diferite valori de temperatura, toate coletele vor fi preracite pentru a se evita depasirea celei mai scazute temperaturi de control.

Substantele cu cea mai scazuta temperatura de control vor fi depozitate in apropierea usilor de acces in unitatea de transport. incarcatorul va fi informat despre pozitiile ocupate de substante in cadrul unitatii de transport.

incarcaturile unitizate vor fi amarate corespunzator pentru evitarea alunecarii si blocarii usilor de acces. Printr-o stivuire corecta se va asigura circulatia aerului in interiorul unitatii de transport.

Care sunt masurile generale de precautie pe timpul incarcarii /descarcarii

marfurilor periculoase clasa 1 ?

Orice nava transportand marfuri periculoase clasa 1 trebuie sa aiba instalat un paratrasnet.

Inainte de inceperea incarcarii toate cablele electrice vor fi temeinic controlate de catre personal competent, urmarindu-se impamantarea eficienta, continuitatea si protectia contra scanteilor si flamelor.

Orice cablu electric care se termina intr-un compartiment in care urmeaza sa se incarce explozivi va fi, in mod obligatoriu, deconectat dintr-un alt compartiment sau direct din TPD, unde se va dispune o placuta de avertizare : A NU SE CUPLA !

Pe timpul operatiunilor de incarcare/descarcare a marfurilor periculoase se va folosi numai iluminatul electric, excluzandu-se iluminatul cu arc. in compartiment vor fi introduse numai lampi portabile de un tip aprobat. Globurile de protectie vor fi acoperite cu o plasa metalica. Lampile vor fi atarnate de o saula pentru a nu forta cablul electric.

Pentru iluminatul compartimentelor in care se incarca/descarca explozivi din grupele de compatibilitate C si D si care cer categoria de stivaj II tip A, sau explozivi din grupa de compatibilitate J, lampile si echipamentul auxiliar vor fi de un tip aprobat de autoritatea nationala competenta spre a fi folosite intr-o astfel de activitate.

Cablele de alimentare, pentru lampile portabile si echipamentul auxiliar, vor fi astfel dispuse incat sa nu poata fi avariate in timpul lucrului si sa nu vina in contact cu partile metalice ale navei.

Unele articole explozive au mijloace de initiere foarte sensibile la fluxurile de energie electromagnetica produsa de emitatoarele radio si radar de la bord. Pentru prevenirea unor accidente, echipamentele generatoare de flux electromegnetic vor fi decuplate din TPD, pe tot timpul operatiunilor de incarcare/descarcare. Explozivii vor fi stivuiti la o distanta de siguranta de cabina si antenele radio.

Toate canalele de ventilatie, care duc intr-un compartiment sau magazie in care sunt stivuite marfuri periculoase din clasa 1, vor fi protejate la capatul opus compartimentului sau magaziei de o sita simpla, cu mimum 140 ochiuri/cmp, sau o alta sita dubla cu nu mai putin de 62 ochiuri/cmp. Sita va fi astfel fixata incat sa asigure o imbinare durabila.

Pentru articole explozive toxice sau producatoare de gaze cu efect lacrimogen se vor face amenajari speciale care sa elimine rezultateJe ventilatiei la o inaltime de siguranta, de-asupra puntii. intreaga instalatie a navei va fi temeinic verificata de personalul tehnic de la bord.

Vor fi folosite pentru manipulare numai autostivuitoare electrice alimentate de la baterie. Echipamentul electric va fi etans inchis intr-o carcasa de protectie cu exceptia bateriei care necisita ventilare ca sa nu permita formarea unei atmosfere cu o concentratie de 3,5% hidrogen. Rotile vor fi cauciucate. incarcarea bateriilor in compartimente este interzisa.

Pe timpul incarcarii se vor lua masuri de prevenire a umezirii coletelor care contin marfuri periculoase din clasa 1, avand in vedere ca pericolul, in unele cazuri, se agraveaza la umezirea continutului. in caz de umezire se vor cere instructiuni de la incarcator cu privire la operatiunile de manipulare. Coletele vor fi protejate si impotriva radiatiilor solare.

Pentru a asigura protectia explozivilor, o persoana responsabila va supraveghea compartimentul tot timpul cat acesta va fi deschis. Se interzice accesul persoanelor neautorizate in spatiile in care sunt stivuite marfuri periculoase apartinand clasei I.

Magaziile vor fi asigurate contra patrunderii celor neautorizati atunci cand s-a terminat incarcarea sau cand operatiunile sunt intrerupte. Marfurile periculoase din clasa I vor fi pontate cu grija deosebita, atat la incarcare cat si la descarcare.

Se interzice buncherarea navei pe timpul operatiunilor de incarcare/descarcare sau pe timpul cat compartimentul continand marfuri periculoase clasa 1 se afla deschis.

Sunt interzise reparatiile intr-un compartiment cu marfuri periculoase.

Se interzice accesul in zona cu chibrituri, brichete, lampi neprotejate, care vor fi retinute de persoana care supravegheaza compartimentul.

Se interzice fumatul pe nava, in locurile desemnate de Comandantul navei si autoritatea competenta.

Manicile, echipamentul si instalatiile PSI vor fi tot timpul disponibile si cat mai la indemana.

12.Ce masuri de urgenta se iau pentru protectia echipajului ?

Subcomitetul pentru Marfuri periculoase, Solide si Containere (Dangerous, Solids and Containers Subcommitee -DSC), apartinand de Comitetul de Securitate Maritima (Maritime Safety Committee - M S C), din structura OMI, (MO), a elaborat fise de securitate (Emergency Schedules Em S) pentru toate clasele de marfuri periculoase din Codul IMDG, voi. Supliment, la sectiunea 'Masuri de urgenta pentru navele care transporta marfuri periculoase'(Emergency procedures). Lucrarea a fost aprobata de Comitetul pentru Securitate Maritima, in anul 1980.Masurile de urgenta, si interventie in caz de pericol adoptate in stransa legatura cu informatiile prezentate de Codul IMDG in fisele individuale ale marfurilor periculoase si cu masurile de interventie cuprinse in 'Ghidul medical de prim ajutor in accidente care implica marfurile periculoase' (Medical First Aid Guide MFAG).

Pentru obtinerea fisei de securitate si a numarului tablei MFAG se va utiliza Indexul General al marfurilor periculoase din Codul IMDG. Masurile de urgenta se

aplica in cazul incidentelor in care sunt implicate substante, materiale si articole periculoase, daunatoare sau cu factori ridicati de risc.

Fisa de securitate cuprinde cinci sectiuni:

Sectiunea 1 - numarul fisei de securitate si grupele de materii. Diferite guverne si organizatii au stabilit dispozitii de urgenta pentru grupele de marfuri periculoase care se transporta pe mare. Dispozitiile de urgenta vor fi simple si concise pentru ca ele sa asigure o securitate maxima a echipajului. In acelasi timp, aceste dispozitiuni vor fi astfel redactate incat sa permita comandantului navei o anumita latitudine in interpretarea lor.

Sectiunea 2 - echipamentul special, necesar in caz de pericol (costume de protectie, aparate de respirat, etc) si materiale de interventie, decontaminare.

Navele care transporta marfuri periculoase trebuie sa fie dotate cu o cantitate suficienta de imbracaminte de protectie, aparate de respirat autonom, jeturi de difuzare (furtun de incendiu cu ajutaje de tip difuziune-jet), prevazute cu mecanisme de oprire si materiale absorbante.

S-a recomandat ca in fiecare fisa de securitate sa se prevada echipamentul de protectie necesar in caz de pericol, altele decat cele care exista de obicei la bordul navelor.

Se vor solicita producatorului/incarcatorului instructiuni pentru costumele destinate anumitor substante, deoarece nu toate costumele de protectie rezista la actiunea tuturor marfurilor periculoase.

Costumele de protectie contaminate vor fi curatate sau pastrate izolat pana la decontaminarea lor totala pentru protejarea cailor respiratorii, se recomanda utilizarea aparatului de respirat autonom in locul mastii contra gazelor, deoarece pentru utilizarea acesteia nu s-au elaborat standarde internationale.

Materialele absorbante pot fi inerte sau reactive la contactul cu anumite substante. Cel mai utilizat material absorbant, in cazul transportului de marfuri periculoase, pe mare, este rumegusul.

In anumite cazuri, se prevede un material absorbant inert, (pamant si diatomit), care nu reactioneaza cu substanta deversata. Cantitatea de echipament de protectie si materiale de decontaminare depinde de cantitatea de marfuri periculoase transportata, de marimea si tipul navei si de numarul de persoane desemnate a interveni in caz de pericol.

Singura persoana in masura sa aprecieze aceste cantitati este comandantul navei.

Sectiunea 3 - masuri de urgenta. Sectiunea se refera la masurile prealabile actiunilor in caz de pericol, luate de catre echipele de interventie. in cazul cand ambalajul marfurilor este deteriorat se pot produce deversari sau pierderi de continut, echipa de interventie putand intra in contact cu materialele solide, lichide sau gazoase care sunt toxice, corozive sau inflamabile. Cand un material prezinta un risc

apreciabil de toxicitate in caz de deversare, dispozitia generala este de a purta imbracaminte de protectie si un aparat de respirat autonom.

Aparatul de respirat autonom este recomandat si in lupta impotriva incendiilor produse in apropierea substantelor cu risc de inhalare a vaporilor toxici, cand mare atentie trebuie acordata protectiei ochilor. Pentru interventia in cazul unui accident in care sunt implicate gaze toxice sau corozive, se va manevra nava astfel incat zona afectata sa ramana sub vant.

Sectiunea 4 - actiuni de interventie in caz de pericol. Recomandarile privind interventia in caz de pericol sunt diferite si depind de conditiile atmosferice, de amplasarea la bord, (pe punte sau sub punte) si de starea de agregare a marfurilor periculoase.

Decizia de aruncare peste bord a marfurilor periculoase apartine comandantului navei si se bazeaza pe principiul ca securitatea vietii umane pe mare are prioritate fata de protectia mediului marin impotriva poluarii. Se vor limita scurgerile in afara bordului a poluantilor marini severi, cand se naviga pe ape cu adancimi mici sau in stramtori.

Vaporii toxici, corozivi sau inflamabili vor fi evacuati inaintea unei interventii intr-un accident cu marfuri periculoase, stivuite sub punte. in asemenea situatii, vor interveni numai persoane bine antrenate, imbracate in costume de protectie si avand aparate de respitrat autonome.

Patrunderea in compartimentul afectat se face numai sub supravegherea unui ofiter al bordului. Daca sunt scurgeri de corozivi puternici se vor inspecta elementele care fac parte din structura de rezistenta a navei. Coletele care contin marfuri periculoase vor fi mutate din vecinatatea focului si li se vor raci suprafetele expuse cu jet de apa.

Pentru incendiile declansate sub punte, procedura de anihilare consta in inchiderea etansa a compartimentului, intreruperea ventilatiei si actionarea cu mijloacele de stingere (dioxid de carbon, gaz inert, etc).

Sectiunea 5 - masurile de prim ajutor in caz de accident, sunt prezentate sub forma trimiterii la MFAG, (mai putin pentru clasa 1). Atunci cand exista diferente intre recomandarile unei materii date si cele care sunt aplicabile in restul grupului vizat de fisa de securitate, aceste diferente sunt notate pe fisa respectiva.

Care este algoritmul de activitati recomandate pentru transportul marfurilor periculoase ?

Primirea listei de incarcare, in care sunt nominalizate marfurile periculoase prin: denumirea tehnica corecta sau numarul ONU.

Cu aceste date se intra in General Index sau Numerical Index din Codul IMDG si se aleg elementele care intereseaza in procesul de incarcare si transport:

numarul paginii din Cod unde se afla fisa individuala,
(IMDG Code page);

numarul de inregistrare ONU, (UN No);

clasa si eventual diviziunea, (Class and divisions);

grupul de ambalare al substantei, (Packing group);

marcarea riscurilor secundare, (Subsidiary risks label);

numarul fisei de securitate (Emergency Schedules No);

numarul tabelei MFAG;

Daca una din substantele specificate in lista de incarcare nu figureaza in indexul Codului IMDG, se va solicita incarcatorului o specificatie, completata cu toate elementele necesare, avizata de autoritatea nationala competenta.

Procurarea documetatiei pentru marfurile periculoase nominalizate in lista
de incarcare.

Comandantul navei va procura, daca nu exista la bord, urmatoarele publicatii:

Codul IMDG cu amendamentele la zi;

Masuri de urgenta pentru navele care transporta marfuri
periculoase (Emergency procedures);

Ghidul Medical de prim Ajutor in accidente care implica
marfuri periculoase (Medical First Aid Guide);

Analiza posibilitatilor tehnice si constructive ale navei in raport cu cerintele
specifice claselor de marfa.Dotarile navei trebuie sa inlesneasca desfasurarea acestui transport, sa asigure ventilatie mecanica corespunzatoare, sa mentina temperatura de control caracteristica fiecarei substante in parte, sa se realizeze o separare conform cerintelor de compatibilitate. Mijloacele de amarare a unitatilor de sarcina, a containerelor si a unitatilor de transport marfa, aflate in dotarea navei, sa fie compatibile cu substantele transportate si sa asigure amarare eficienta.

Este necesara o perfecta etanseizare a spatiilor de depozitare. Se vor instala mijloace de monitorizare a starii marfurilor si a conditiilor de transport, pentru prevenirea situatiilor anormale si periculoase, ceea ce va oferi date corecte prin amplasarea aparatelor de masura, sau a senzorilor acestora in zone stabilite.

Studierea caracteristicilor si a proprietatilor marfurilor periculoase. Se vor
procura toate mijloacele necesare pentru desfasurarea transportului in conditii
de siguranta.

intocmirea planului de incarcare si repartizarea marfurilor periculoase la

bord, avandu-se in vedere:

proprietatile acestora;

recomandarile speciale;

indicatiile generale de separare;

cerintele continute in fisa individuala;

recomandarile autoritatilor nationale competente.

La intocmirea planului de incarcare, dupa studierea fiselor individuale si extragerea datelor, se va realiza o repartizare corecta a marfurilor periculoase pe magazii, cat mai departe de spatiile de locuit, cu o separarea adecvata intre marfurile incompatibile.

6. Redactarea si inaintarea cererii de echipament si materiale de interventie.

Comandantul, singurul in masura sa aprecieze necesarul de echipament de protectie si materiale de interventie, va redacta si inainta incarcatorilor cererea va desemna ofiterii bordului care vor lua in primire materialele livrate. 7.Stabilirea masurilor necesare pentru incarcarea la bord a marfurilor periculoase tinand cont de riscurile primordiale si secundare ale acestora.

Manipularea si transportul marfurilor periculoase se va face cu cele mai sigure mijloace pentru a preveni:

contaminarea celorlalte marfuri;

poluarea mediului inconjurator;

avarierea si punerea in pericol a navei;

vatamarea sanatatii si periclitarea vietii persoanelor de la
bord;

Persoanele care participa la operatiunile de incarcare/descarcare vor purta echipamentul de protectie adecvat.

Marfurile periculoase vor fi stivuite in compartimente corespunzatoare din punct de vedere al dotarii, respectandu-se criteriile de stivuire si de segregare. Manipularea marfurilor se va face cu autostivuitoare electrice, avand protectie antiexplozie.

Ambalajele care contin marfuri periculoase vor fi marcate la exterior cu sageti si/sau alte semne care sa indice pozitia de depozitare.

Stivuirea cilindrilor de gaze se va face in locuri bine ventilate si racoroase, compartimentele inchise destinate depozitarii, vor fi dotate cu instalatii de ventilare mecanica, in stare de functionare. Nu se vor stivui cilindri aflati in apropierea carbunilor sau a altor marfuri care se incing si se autoaprind.

Recipientii vor fi amplasati pe fardaje pentru a evita contactul direct cu puntea metalica. inainte de a se intra in spatii in care se suspecteaza a fi o scurgere de gaz, se va ventila bine spatiul, dupa care se va proceda, cu deosebita atentie, stiut fiind faptul ca unele gaze sunt mai grele decat aerul si se pot acumula la paiol. Recipientii cu gaze, cat si cu lichide inflamabile se depoziteaza la o distanta suficient de mare de spatiile de locuit, aceleasi recomandari sunt facute si pentru stivuirea si transportul substantelor solide inflamabile, a substantelor capabile de combustie spontana, a substantelor care prezinta riscuri cand se umezesc, a agentilor oxidanti, a substantelor toxice si a celor infectioase, substantelor corozive si a celorlalte marfuri perculoase.

Daca sunt prezentate la incarcare marfuri periculoase ambalate in colete si alte tipuri de ambalaje, acestea vor fi inspectate pentru a nu prezenta avarii iar cele avariate vor fi respinse de la incarcare.

Manipularea substantelor periculoase va fi permanent supravegheata de personal calificat.

Se va evita ca marfurile alimentare si apa potabila sa intre in contact cu orice tip de marfa ambarcata la bord.

8. Stabilirea componentei echipei de interventie si a ofiterului responsabil cu operarea marfurilor periculoase.

Personalul din echipa de interventie trebuie sa fie complet informat asupra proprietatilor si riscurilor generate de marfurile periculoase, precum si a masurilor de prevenire a unor accidente.

La bordul navelor nespecializate in transportul marfurilor periculoase, instruirea ofiterilor si echipajului va fi efectuata de comandantul navei.

Echipa de interventie va fi condusa de un ofiter desemnat oficial, care va cunoaste gradul de insusire a cunostiintelor legate de manipularea si transportul in siguranta al marfurilor periculoase, precum si a abilitatilor in aplicarea masurilor de interventie caracteristice fiecarui om aflat in subordinea sa.

9. Stabilirea rolurilor pentru intreg echipajul.

Pe langa instruirea echipelor de interventie se va avea in vedere ca toti ceilalti membrii ai echipajului sa cunoasca masurile ce vor fi luate la bordul navei, pentru ca acestia sa poata interveni in mod eficient alaturi de echipele oficial desemnate.

10 Stabilirea graficului de supraveghere a incarcam, transportului si descarcarii marfurilor

Comandantul si ofiterul responsabil vor redacta sarcini concrete pentru fiecare persoana din echipa de interventi, cat si pentru ceilalti membrii de echipaj.

11. Stabilirea restrictiilor de acces si circulatie la bordul navei

in scopul securitatii operatiunii, se vor aplica panouri si afise de atentionare care sa specifice interzicerea circulatiei si accesul in zonele cu grad sporit de risc.

Pentru a avea acces in spatiul de depozitare, persoana respectiva trebuie sa raspunda corect, la toate intrebarile adresate. Aceste intrebari, continute in Lista verificarii de siguranta, (Safety Check List), sunt structurate pe trei grupe, asa cum urmeaza:

grupa 1 - intrebari adresate comandantului navei si
ofiterului responsabil;

grupa 2 - intrebari adresate persoanleor autorizate care
intra in compartimentul de marfa;

grupa 3 - intrebari referitoare la folosirea aparatului de
respirat autonom, adresate persoanelor ce urmeaza sa-l
foloseasca.

Precautiile generale si procedurile pentru intrarea in spatii inchise sunt continute in Anexa F a suplimentului Codului IMDG si in Cartoteca Sigurantei Maritime din acelasi cod.

12.Stabilirea locului pentru depozitarea echipamentului de interventie, cat si efectuarea exercitiilor de antrenament cu echipajul si echipa de interventie.

Cunoasterea acestui algoritm de lucru, de catre comandantul si ofiterii navei, implica efectuarea transportului cu riscuri minime de producere a accidentelor.
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate