Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
» Parame


Parame


PARAME

Clasificarea paramelor

Paramele constituie materialul folosit cel mai mult la bordul navelor atat pentru fixarea arborilor, confectionarea manevrelor curente si a manevrelor fixe, legarea navei, cat si pentru majoritatea lucrarilor marinaresti.

Paramele folosite in marina se pot clasifica:

1. din punct de vedere a materialului din care sunt confectionate, in:

-parame vegetale;



-parame (sintetice);

-parame metalice (sarme).

2. din punct de vedere al modului de confectionare, in:

-parame simple (lantane);

-parame rasucite (garline);

-parame impletite

In ceea ce priveste structura unei parame, indiferent de materialul folosit, elementul de baza este f i r u 1 care este dupa cum am aratat vegetal, sintetic sau metalic.

P a r a m e 1 e v e g e t a 1 e : se confectioneaza din fire de in, canepa, bumbac, iuta, manila, cocos sau sizal.

Paramele de canepa pot fi gudronate sau albe. Ele se confectioneaza din fire de canepa pieptanata, care se rasucesc de la stanga la dreapta in sfilate din care, cu masini speciale se rasucesc de la dreapta la stanga suvitele; din suvite se confectioneaza parama, rasucindu-se din nou de la stanga la dreapta. Rasucirea sfilatelor, a suvitelor si a paramelor in sensuri diferite are ca scop mentinerea formei cilindrice si impiedicarea desfacerii ( dezrasucirii ) in timpul folosintei.

De obicei paramele se confectioneaza din trei suvite. Cele din patru sau cinci suvite se fac pentru folosinte speciale si se rasucesc in jurul unei inimi, usor rasucita si ea, care umple spatiul liber ce se formeaza in interiorul paramei atunci cand numarul suvitelor este mare. Parama obtinuta din rasucirea suvitelor se numeste parama simpla sau lantana.

Parama simpla

Parama confectionata din rasucirea unor lantane de la stanga la dreapta se numeste garlin iar lantanele respective poarta denumirea de cordoane.

Cordon:

1 -cordon, 2- suvite,. 3- sfilate; 4- fire

Lantanele formate din trei suvite de canepa alba se numesc grandee si se cos pe marginea velelor pentru a le mari rezistenta si reduce alungirea acestora sub actiunea fortei vantului.

Paramele de canepa se gudroneaza pentru a le apara impotriva umezelii. Gudronarea nu apara insa complet parama de actiunea apei si daca o parama umeda se strange inainte de a fi bine uscata atunci sfilatele interioare se altereaza reducand rezistenta paramei.

Grosimea paramelor se masoara pe circumferinta si se exprima in milimetrii sau toli.

Paramele de canepa au grosimi , cele albe intre 26 si 164 mm, iar cele gudronate intre 26 si 304 mm. Grandeele sunt de 26, 38, 50, 63 si 76 mm.

Paramele de manilla. Se confectioneaza din fibrele lemnului de banan, identic cu parama de canepa, are culoare alba si aceiasi rezistenta, in schimb este mai moale, mai usoara si mai flexibila decat cea de canepa. Cea mai importanta proprietate a acestui tip de parama este aceea ca pluteste.

Paramele de sizal- se confectioneaza din frunzele unei plante (cactus). Cand sunt noi au o rezistenta la fel cu a paramelor de canepa dar sunt mult mai usoare. Uscate sunt chiar mai usoare decat paramele de manila. Dezavantajul apare dupa ce se imbiba cu apa : devin grele, rigide, se uzeaza repede si isi pierd rezistenta.

Paramele de cocos -sunt foarte usoare si elastice, dar putin rezistente. Se folosesc la confectionarea baloanelor de acostare.

Sintetizand :

- mai multe fire, rasucite intre ele spre stanga formeaza o s f i 1 a t a ;

- mai multe sfilate rasucite intre ele in sens invers formeaza o s u v i t a;

- mai multe suvite rasucite in acelasi sens cu sfilatele formeaza 1 a n t a n a (sau parama simpla). Paramele simple se obtin prin rasucirea a 3 sau 4 suvite.

Cand parama este formata din 4 sau mai multe suvite, rasucirea se face in jurul unei inimi vegetale.

Daca o parama simpla intra in compunerea altei parame mai groase, aceasta va purta denumirea de c o r d o n .

Prin rasucirea mai multor cordoane se obtine un g a r 1 i n .Garlinul este cel mai grostip de parama si se foloseste la bordul navelor mari, maritime .

In general paramele se confectioneaza in lungimi de pana la 200 m., se infasoara in colaci cilindrici legati in patru locuri, dupa care se impacheteaza in saci.

Paramele meta1ice:

- se confectioneaza din sarma de otel zincat cu diametrul cuprins intre 0,2 si 0,6 mm ;

- mai multe f i r e rasucite de la dreapta spre stanga formeaza o v i t a;

- mai multe vite rasucite in jurul unei inimi vegetale de la stanga la dreapta formeaza o parama simpla (1 a n t a n a );

- mai multe lantane formeaza un g a r 1 i n m e t a 1 i c. Acesta este o parama deosebit de grea, sunt necesare mai multe persoane pentru manevra si se foloseste pentru legarea sau remorcarea navelor de mare tonaj.

Paramele sintetice:

Structura unei parame sintetice este asemanatoare cu cea a paramei vegetale, respectiv;

fire -sfilata -suvita -lantana -garlin

Calitatile si folosirea paramelor sintetice

Paramele sintetice sunt superioare paramelor vegetale din punct de vedere al rezistentei, elasticitatii si flexibilitatii. Aceste calitati le pastreaza atat in stare uscata cat si dupa ce s-au umezit.

Dezavantajul este dat de gradul foarte mare de elasticitate pentru ca atunci cand cedeaza, capatul se intoarce pe directia de tractiune cu forta mare, devenind periculos pentru oamenii ce lucreaza la manevra. Se deterioreaza repede in locurile unde sunt supuse frecarilor (la trecerea prin urechi sau la frecarea de babale) si se recomanda sa fie infasurate.

Cele mai bune parame sintetice sunt realizate din polipropilena. Au alungire mica, plutesc si sunt comode la manevra.

Dezavantajul apare in timpul sezonului rece, cand datorita temperaturilor scazute devin rigide. Se folosesc ca mijloace de legatura, remorcare si manevre curente la bord.

Spre deosebire de paramele vegetale si metalice, paramele din material plastic detin o calitate deosebita, elasticitatea, ele putand a se intinde cu 15- 30% inainte de rupere, de unde si capacitatea de a prelua socuri foarte mari.

Caracteristicile paramelor sunt :

G r o s i m e a - se masoara in mod diferit. La paramele vegeta1e si sintetice

prin grosime se intelege circumferinta paramei iar la cele metalice grosimea

reprezinta diametrul sectiunii, masurat intre doua vite diametral opuse.

G r e u t a t e a reprezinta masa, in kilograme a unui metru liniar de parama

R e z i s t e n t a - reprezinta sarcina la care se rupe parama. Valorile de rupere

sunt inscrise in certificatul de insotire al paramei sau se scot din tabele speciale,

realizate functie de grosimea si felul in care este construita parama. Sarcina de

lucru este sarcina cea mai mare la care o parama rezista timp indelungat. In mod

evident, totdeauna sarcina de lucru va fi mai mica decat sarcina de rupere.

F l e x i b i 1 i t a t e a - este calitatea paramei de a se indoi fara a-si modifica

structura interioara si fara a-si pierde rezistenta.

E l a s t i c i t a t e a - este calitatea paramei de a se intinde sub actiunea unei

forte si de a reveni la situatia initiala dupa disparitia fortei. Cele mai elastice

parame sunt cele confectionate din materiale sintetice.

Primirea, pastrarea si intretinerea paramelor

a) Primirea se face pe baza unui certificat de insotire eliberat de fabrica constructoare. La primire se verifica datele inscrise in certificat - denumirea, anul constructiei, lungime, grosime, greutate , rezistenta.

In ceea ce priveste aspectul exterior :

- se verifica calitatea rasucirii paramei;

- se verifica uniformitatea si netezimea paramei pe toata lungimea, urmarinduse sa nu existe sfilate iesite in afara;

- se acorda atentie culorii si mirosului in cazul paramelor vegetale, urmarinduse sa nu fie patate (semne de putrezire) si sa nu aiba miros de mucegai;

- la paramele metalice se urmareste calitatea zincarii, sa nu fie lovite si sa nu aiba fire rupte.

b) Pastrarea - paramele se pastreaza pe suporti speciali sau facute colac si asezate pe suporti de lemn pentru a beneficia de aerisire.

c) Intretinerea paramelor este o activitate care trebuie tratata cu importanta, intrucat o parama, indiferent de materialul din care este confectionata, daca nu este intretinuta corespunzator isi pierde calitatile.

Paramele vegetale se intretin ferindu-le de umezeala. Dupa folosire, daca sunt murdare se spala (atentie ! -numai cu apa dulce) se usuca si se fac colac. Pe timpul iernii nu se folosesc parame inghetate.

Paramele metalice se intretin acordandu-se atentie deosebita masurilor de protectie contra ruginei. Cand apare rugina se curata cu peria de sarma si se ung. Se pastreaza in locuri uscate. Daca nu se folosesc mai mult timp se protejeaza cel mai bine ungandu-le cu petrol brut sau lubrefiant greu amestecat cu grafit.

Paramele sintetice se feresc de lumina soarelui, de materiale grase (ulei, gudron) si de frecare. In zonele unde se produc frecari se protejeaza cu mansoane. Cand se murdaresc se spala si se usuca.

Functie de specificul activitatilor pentru care sunt folosite paramele se pot clasifica astfel:

garlinul parama cu grosime cuprinsa intre 100 si 620 mm destinata pentru legarea si remorcarea navelor mari;

manevra este o lantana cu grosime intre 40 si 180 mm ce foloseste pentru legarea navelor mici, manevre curente, curenti la palancuri si greementul barcilor;

grandeea -este o lantana cu grosime intre 25 si 120 mm folosita la confectionarea grandeelor (marginilor intarite ) pentru vele si tenzi;

saula este denumirea atribuita paramelor cu grosime intre 15 si 40 mm. Saula impletita cunoscuta si sub denumirea de saula englezeasca, are calitatea de a nu se rasuci si se foloseste pentru loch, sonda si pavilion;

merlinul este o lantana subtire de circa 7 -8 mm formata din doua suvite rasucite spre stanga si este utilizat la infasurari si patronari de parame groase;

lusinul este o lantana mai fina decat merlinul, formata din 2- 3 suvite de calitate superioara. Se foloseste pentru patronari si infasurari fine.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate