Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Tuburi izolante si de protectie


Tuburi izolante si de protectie


Tuburi izolante si de protectie

Acestea se folosesc pentru izolarea instalatiilor electrice si pentru protejarea lor impotriva deteriorarilor mecanice.

Tuburi cu manta din PVC

Dintre caracteristicile generale ale acestor tuburi se aminteste tensiunea de strapungere de 12 [KV/mm] si absorbtia de apa de maximum 0,4 %. Tuburile cu manta din PVC ard numai la flacara intretinutasi dupa 15 secunde de la indepartarea flacarii arderea inceteaza. Aceste tuburi se pot indoi numai la cald. Incalzite la 100C ele suporta indoiri de 90 cu raza minima de trei ori diametrul exterior. Temperatura admisa pentru manipulare este intre 5-40C, iar peatru functionare intre -25oC si 40oC. Ele rezista la actiunea coroziva a principalilor reactivi chimici si la cea a materialelor utilisate in constructii (var, ciment, ipsos, clorura de var etc.). Au rezistenta mecanica inferioara tuburilor metalice si de aceea se evita folosirea lor pe terase expuse loviturilor mecanice, sau daca acest lucru nu este posibil se prevede o masura de protectie mecanica sa corespunzatoare (acoperirea cu mortar de ciment sau protejarea cu tevi metalice). Se pot monta ingropat sau aparent dar nunai pe suporturi necombustibile. In cazul constructiilor cu o slaba rezistenta la foc (lemn, paianta etc.) se admite numai montajul aparent pe un strat de tencuiala cu o grosime de cel putin 2 cm (mortar de var, ciment sau ipsos). Nu se pot utiliza la intstaltii care necesita o sigurantamarita in functionare cum sunt: instalatiile pentru alimentarea si comanda pompelor de incendiu, instalatiile pentru iluminatul de siguranta si cele de semnalizarea incendiilor. Se fabrica doua tipuri de tuburi cu manta din PVC si anume:a) Tubul YPY cu diametrul nominal (exterior) de 13, 16, 18, 25, 32, 39 mm. Acesta inlocuieste tubul metalic IP in incaperi uscate sau umede cu intermitenta, precum si in incaperile fara degajari de praf conbustibil.

b) Tubul IPEY cu diametrul nominal (exterior) de 16, 20, 25, 32, 40, 50 mm. Acesta inlocuieste tubul metalic IPE in aceleasi conditii ca si tubul YPY. In executie etansa se poate utiliza in incaperi umede sau cu medii corozive.

Tuburi cu manta rigida

a) Tub de protectie P (Pechel) este executat din tabla de otel laminat la rece, imbinarea fiind realizata prin simpla petrecere a marginilor una peste alta sunt lacuite in interior si exterior cu un lac impotriva coroziunii. Nu este izolant, nu este etans, asigura numai protectie mecanica. Se monteaza numai aparent in medii normale, uscate fara praf sau agenti corozivi. Este mai rezistent la lovire decat tubul IP, dar este mai scump. Nu se poate indoi. La montarea tuburilor P se utilizeaza o serie de accesorii: scoabe, doze de ramificatie executate din fonta sau tabla de otel presata, curbe si semicurbe executate din tabla de otel laminat la rece, coturi si mansoane de legatura.

b) Tub izolant usor protejat IP (Bergman) Acest tub este construit in exterior din tabla de otel plumbuita, cu grosimea de 0,15-0,22 mm, imbinata prin faltuire. In interior cuprinde un tub izolant din carton impregnat cu bitum industrial. Se monteaza atat aparent (pe tencuiala) cit si ingropat, in locuri uscate sau umede cu intermitenta. Diametrul nominal (interior) are valorile : 9, 11, 16, 23, 29, 36, 48.

Alegerea diametrului tubului se face in functie de montaj, de numarul si sectiunea conductoarelor ce vor fi plasate in interiorul tubului. Accesoriile de montaj sunt scoabe, doze rotunde sau patrate de tip IP, coturi, mansoane. Tuburile IP pot fi indoite cu clesti speciali.

c) Tub izolant de protectie etans IPE (Panzer)

Acest tub este construit din tabla de otel laminat la rece, sudata de-a lungul unei generatoare. Grosimea tablei este de l.3-2,25 mm. In interior se gaseste o captuseala izolanta din carton impregnat cu un amestec de substante bituminoase. In exterior tuburile sunt lacuite cu un lac protector contra coroziunii. Asamblarea tuburilor se realizeaza pron mansoane si coturi filetate. Dozele utilizate sunt din fonta cu garnituri de cauciuc pentru etansare.

Fixarea se face cu scoabe. Montajul poate fi ingropat sau aparent, in medii uscate cu praf, permanent umede, in toate cazurile in care nu se cere o protectie etansa mecanica. Imbinarile se etanseaza cu miniu de plumb si cinepa.

d) Teava de otel

Aceasta se utilizeaza pentru instalatii electrice care necesita o protectie mecanica superioara sau o executie perfect etansa cum sunt instalatiile din mediu cu praf, medii umede necorozive, cu pericol de incendiu si explozie sau pot inlocui celelalte tuburi cand este nevoie de diametre mai mari. Se folosesc de obicei tevi de otel nezincat de tipurile:

-tevi din otel fara sudura (trase)

-tevi din otel sudate longitudinal.

Ca un accesoriu pentru instalatiile interioare cu tensiuni pana la l KV se fabricasi izolatoare suport pentru interior.

Tuburi flexibile

Acestea se folosesc in aceleasi conditii ca si tuburile rigide, pentru racordari sau trasee sinuoase. Tuburile flexibile se realizeaza cu diametre interioare nominale de: 9, 11, 13, 15, 16, 23, 29 si 36 [mm]

a) Tub izolant usor protejat, flexibil IPF

Acesta are o captuseala interioara izolanta din banda de hartie impregnata si un invelis flexibil din banda de otel plumbuita infasurata in elice. Astfel de tuburi se utilizeaza in medii normale uscate sau umede cu intermitenta, fara praf sau agenti corozivi pentru trasee sinuoase in montaj aparent sau ingropat precum si la instalatiile electrice de pe diverse masini si utilaje.

b) Tub izolant si de protectie flexibil, cu rezistenta mecanica IPFR.

Acest tub are o captuseala izolanta de hartie impregnatasi un invelis exterior din doua infasurari flexibile din banda de otel plumbuita, infasurata in elice. Se foloseste in aceleasi conditii ca si tubul IPF, ia cazul cand se cere o rezistenta mecanica superioara.

c) Tub de protectie flexibil, cu rezistenta mecanica PFR.

Acest tub are doua invelisuri flexibile din banda de otel plumbuita infasurate in elice, intre care se infasoara o banda de hartie impregnata. Se utilizeaza in aceleasi conditii ca mai sus in cazul unor solicitari mecanice de pana la 3 [daN/cm2].

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate