Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» TABLOURI ELECTRICE DE DISTRIBUTIE


TABLOURI ELECTRICE DE DISTRIBUTIE


TABLOURI ELECTRICE DE DISTRIBUTIE

Tablourile de distributie sunt elemente ale instalatiilor electrice avand rolul de a asigura distributia energiei electrice la alte tablouri sau la receptoare.Ele cuprind elemente de protectie, comanda sau manevra, iar la tablourile importante si aparatajul de masura, control, semnalizare, reglaj si eventual automatizare.

In scopul evitarii accidentelor si a defectelor in instalatii se prefera ca pentru fiecare tensiune de alimentare (current continuu sau current alternative, inalta sau medie tensiune) sa se prevada tablouri separate. Daca solutia nu este posibila sau daca este neeconomica, se pot utilize tablouri comune cu conditia izolarii si marcarii clare a receptoarelor de natura diferita.

In scopul citirii usoare a cablajelor, in cadrul tablourilor se utilizeaza conductoare cu izolatie de culori diferite.Circuitele care pleaca din tablouri vor fi etichetate.Din punct de vedere al protectiei fata de mediu, tablourile se clasifica in :

-tablouri deschise, protejate impotriva deteriorarilor mecanice (tablouri de marmura, tablouri pe stalaje metalice, tablouri pe panouri cu acces prin spate);

-tablouri inchise, protejate impotriva deteriorarilor mecanice si picaturilor (tablouri de marmura, inchise in dulapuri sau nise, tablouri pe stalaje metalice inchise in dulapuri sau nise, tablouri cu sertare, tablouri de apartament, firide electrice);

-tablouri capsulate, protejate cel putin impotriva deteriorarilor mecanice si ploii (tablouri din cutii sau dulapuri capsulate). Tablourile de distributie se preteaza la prefabricare si tipizare.

Tablouri de distributie din marmura Acestea se fac din marmura de dimensiuni standardizate, iar conexiunile se fac in spatele tabloului. Dezavantajul acestor tablouri consta in faptul ca accesul la legaturi prin spatele tabloului este greoi, mai ales in cazul tablourilor de dimensiuni mari, la care se adaugasi faptul ca marmura este un material scump si deficitar. Ca urmare aceste tablouri sunt folosite din ce in ce mai rar. In fig.2 se prezinta vederile din fata si spate la un tablou de marmura, precum si schema monofilara a instalatiei.

Fig. 2 Tablou de distributie de marmura a -vedere din fata; b -vedere din spate; c -schema monofilara.

Intrarea in tabloul (1) se face din bornele (2). In continuare se face legatura prin intermediul intrerupatorului general (3) si sigurantele principale (4) la sigurantele (5) corespunzatoare diferitelor circuite de alimentare a receptorilor. Tablourile de marmura se monteaza cu latura inferioara la cel putin 1,6 [m] si cu latura superioara la cel mult 2,2 [m] de pardoseala, in fata avand un spatiu liber de cel putin 0,8 [m].

In loc de marmura pot fi utilizate placi de textolit sau pertinax pe suporti necombustibili. Curentul maxim admis pe un astfel de tablou este de 25 [A], iar tensiunea maxima este de 380 [V]. Astfel de tablouri sunt deservite de personal autorizat.

Tablouri de distributie metalice, encapsulate

In aceasta categorie intra tablouri realizate pe stelaje metalice (montate in nise sau dulapuri cu acces din fata), tablouri mari de tip dulap, tablouri de apartament. Toate aceste tablouri se exploateaza usor, permitand modificari sau extinderi destul de simplu de realizat.

In fig.3 se prezinta schema unui tablou de distributie pe stelaj metalic montat in dulap, precum si schema monofilara. Intrarea coloanei de alimentare se face prin clemele (2). De la cleme cablajul trece prin intrerupatorul general (3), apoi la sigurantele celor 11 circuite (4). Sigurantele sunt de tip LF. Pentru nulul de protectie se prevede o bara de protectie (6). Iesirea circuitelor spre receptori se face prin clemele de iesire (5). Pentru protejarea tabloului, in fata lui se monteaza o placa din material izolant (7). Tot ansamblul se instaleaza intr-un dulap sau nisa.

Inaltimea maxima a unui astfel de tablou (fata de nivelul pardoselii) este de 2,2 [m].

Aceste tablouri se fac din tablasiotel profilat. Montarea aparatelor se face in asa fel incat manevrarea sa fie cat mai usoara.

Fig. 3. Tablou de distributie pe stelaj metalic montat in dulap

Tablourile de distributie tip dulap (fig. 4) sunt asemanatoare cu tablourile pe stelaj metallic, accesul fiind prin fata.

Intrarea curentului se face prin panoul III care cuprinde si aparatele pentru masurarea energiei. Elementele de pe tablou sunt : 1 - transformator de curent; 2­separator; 3-intrerupator automat; 4-sigurante LF; 5-sigurante MPR; 6-sir de cleme; 7-bare; 8-ampermetre; 9-voltmetre; 10-comutator voltmetric; 11-contoare pentru masurarea energiei active si reactive.

Panourile I si II sunt pentru iluminat iar IV si V pentru forta. Aparatele de masura sunt legate prin transformatoare de current. Pentru tablourile mari care deservesc un complex de tablouri principale se utilizeaza panouri de distributie cu comenzi prin fata si acces prin spate. Distributia energiei intre panouri se realizeaza cu bare. Daca tabloul are lungime mai mare de 7 [m], coridorul din spatele lui va avea doua cai de acces.

Fig. 10.3. Tablou de distributie tip dulap

Tablourile de apartament, tip 2C si tip 3C sunt protejate cu masca metalica sau din material plastic. Tipul 3C se poate echipa cu 3-4 circuite monofazate de 25 [A]. Astfel de tablouri se folosesc numai in incaperi uscate. Tabloul de apartament (fig.10.5.) contine un stelaj metallic (1), masca din PVC (2), sigurantele (3), clopotul si transformatorul de sonerie (4), contorul (5).

Fig. 5. Tablou tip apartament

Tablouri capsulate

Tablourile capsulate se fabrica din cutii de fonta turnata, tabla ambutisatasi materiale plastice. Aceste cutii se amplaseaza intre ele, prinderea lor facandu-se prin buloane. Capacele si celelalte piese detasabile sunt prevazute cu garniture de etansare. Cutile utilizate pentru tablouri capsulate pot fi: cutii de bare, cutii de sigurante, cutii de aparate si cutii terminale.

Fig. 6. Tablou de distributie capsulat a -vedere din fata; b -vedere laterala; c -schem a m onofilara

In fig.6. este prezentat un tablou de distributie capsulat format din cutii de sigurante (1), cutii de bare (2), cutii de aparate (3) si cutii terminale (4). Cutiile capsulate permit realizarea unor tablouri foarte divers echipate si dau posibilitatea unor extinderi usor de realizat.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate