Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Racordarea conductorilor electrici pentru liniile electrice subterane de joasa tensiune


Racordarea conductorilor electrici pentru liniile electrice subterane de joasa tensiune


Racordarea conductorilor electrici pentru liniile electrice subterane de joasa tensiune

Liniile electrice subterane(LES), de joasa tensiune,sunt retele a caror tensiune este mai mica de 1 kv (1000v).Fata de LEA au cateva avantaje importante :

-ofera o siguranta in exploatare mai mare

-exploatarea este simpla

-ofera conditii de tehnica a securitatii muncii mult mai bune

-au un grad estetic ridicat.

Au in acelasi timp si unele dezavantaje :

-localizarea si inlaturarea unui defect se executa mult mai dificil-costuri de reparatie mult mai mari

LES sunt executate din cabluri si accesorii pentru jonctiuni,derivatii si legaturi la tablourile electrice.Principalele accesorii pentru cablurile de energie LES sunt mansoanele de derivatie si cutiile terminale (Vezi anexa nr. 2)

Mansoanele de legatura sunt folosite pentru inadirea a doua cabluri, de-a lungul LES,prevazute cu manta din plumb.Acestea se compun dintr-un manson exterior din fonta si un manson interior din plumb.Conductorele cablurilor se leaga intre ele cu cleme de prelungire.Mansoanele pentru cablurile cu manta din pvc,sunt tot din masa plastica si au o constructie asemanatoare .

Mansoanele de derivatie sunt utilizate pentru realizarea conexiunilor intre cablurile care nu sunt in prelungire. Capetele

acestor cabluri se prind in cleme de derivatie ce pot fi demontabile si nedemontabile.

Cutiile terminale sunt utilizate de cate ori este necesara protejarea fata de mediu, a cablului ce a fost dezizolat, pentru a permite montarea papucilor pe conductoare.Exista cutii terminale pentru unul pana la sase cabluri.Se executa din tabla din aluminiu sau pvc.

Executarea jonctiunilor si ramificatiilor apare necesara la innadiri,derivatii si capete,pentru a asigura continuitatea electrica.In locul unde se realizeaza inadirea sau derivatia, santul se lateste cu aprox.80 cm, iar pe locul unde se va aseza mansonul, santul se adanceste cu 10-20 cm.Operatiile de montare a mansoanelor se efectueaza in conditiile in care mediul este uscat si curat,iar daca este necesar,peste locul respectiv se va monta un cort de protejare impotriva precipitatiilor atmosferice.

Cele doua capete ale cablurilor, ce urmeza a se imbina, se aseaza pe cate o capra.Se fasoneaza cele doua capete pe toata distanta de suprapunere a cablurilor.

Inadirea conductoarelor se face prin lipire la cald(cositorire),sau sudare la rece.Lipiturile se infasoara cu banda izolatoare din pvc in cateva straturi.Tot cu banda izolatoare se infasoara si capetele cablurilor.Imbinarea ,astfel realizata, se izoleaza electric si se protejeaza mecanic, pentru a fi in conformitate cu Normele Tehnice de Securitate a Muncii si PSI.

In cazul cablurilor cu mantaua din plumb,imbinarea se introduce intr-un prim manson din plumb, se executa o legatura electrica intre manson si mantaua cablului, dupa care mansonul se umple cu masa izolanta neagra, pe baza de bitum.Acesta se aseaza in al doilea manson din fonta,care si el la randul lui este umplut cu masa izolanta.Masa izolanta prin racire se contracta, de aceea, umplerea celor doua mansoane, se face treptat prin turnare in trepte.Se toarna apoi masa izolanta peste manson si cablu, deoparte si de alta a acestuia.Se presara nisip si se acopera cu un strat de

caramizi.Cand se considera ca solicitarile mecanice, la care este supusa imbinarea, sunt reduse, se poate renunta la cel de-al doilea manson din fonta.

In cazul cablurilor cu mantaua din pvc, se utilizeaza mansoane din pvc.Masa izolanta este diferita si reprezinta un amestec de rasini epoxidice amestecate cu un intaritor.Masa izolanta se toarna fara intrerupere pana la umplerea mansonului.

Prin intarire masa izolanta nu se contracta si nu este necesara o reumplere ulterioara.

Muncitorul care va executa aceasta operatie va purta echipament de protectie corespunzator.

Daca solicitarile mecanice sunt mari, peste mansonul din pvc se poate pune si un manson de protectie din fonta.In mod asemanator se executa si mansoanele de derivatie si capetele terminale.

Apoi cu ajutorul masurarii rezistentei electrice a conductoarelor, putem depista eventualele defecte ce ar fi putut aparea in timpul montarii cablului cum ar fi :

-intreruperea conductorului electric pe una sau mai multe faze

-contacte electrice intre conductoare diferite datorate unor defecte de izolare

-rezistente la contact suplimentare, in locurile de jonctiune si ramificatie, datorate unei executii necorespunzatoare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate