Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
PROTECTIA MAXIMALA DE CURENT CU BLOCAJ VOLTMETRIC


PROTECTIA MAXIMALA DE CURENT CU BLOCAJ VOLTMETRIC


PROTECTIA MAXIMALA DE CURENT CU BLOCAJ VOLTMETRIC

Actionarea protectiei Maximale de Curent cu blocaj Voltmetric la hidrogeneratoare va demara procesul de oprire hidroagregat si semnalizarile de avarie aferente. Personalul operativ de exploatare va trebui sa aiba urmatoarele cunostiinte tehnice, in vederea exploatarii instalatiilor electrice cu implicarea protectiilor electrice.

A. Prezentarea protectiei

B. Modul de semnalizare si actionare a protectiei

C. Cauzele posibile pentru care lucreaza protectia

D. Modul de interventie a personalului operativ de exploatareA. PREZENTAREA PROTECTIEI

a. 1 - Rolul protectiei. - Protejeaza hidrogeneratorul impotriva supracurentilor statorici de durata cu scaderea tensiunii la bornele hidrogeneratorului. Rolul selectiv de actionare a protectiei consta in faptul ca, odata cu aparitia supracurentilor statorici determinati de suprasarcini mari ori scurtcircuite polifazate (bifazate ori trifazate) si actionarea releelor de curent, va scadea tensiunea la bornele statorului sub 80 - 85 % din tensiunea nominala, lucru ce va determina actionarea releelor de minima tensiune. Astfel protectia Maximala de Curent cu blocaj Voltmetric are creata conditia de actionare cu trecerea timpului reglat.

a. 2 - Zona de actionare a protectiei

- Infasurarea statorica, borne stator cat si transformatorul de retea, daca este indeplinita conditia de atingere a marimilor electrice de reglaj stabilite (supracurenti in infasurarea statorica si scaderea tensiunii in acelasi timp la bornele statorului). Protectia Maximala de Curent cu blocaj Volmetric este considerata ca protectie de rezerva pentru protectia diferentiala longitudinala hidrogenerator.

a. 3 - Modul de aplicare

- Protectia Maximala de Curent cu blocaj Voltmetric este prevazuta si montata la hidrogeneratoare in doua variante;

a.3.a - La hidrogeneratoarele peste 50 MW care au prevazuta si montata protectia de Asimetrie hidrogenerator, protectia Maximala de Curent cu blocaj Voltmetric este realizata pe o singura faza, cu relee de curent si relee de minima tensiune.

a.3.b - La hidrogeneratoarele sub 50 MW care nu au montata protectia de Asimetrie hidrogenerator, protectia Maximala de Curent cu blocaj Voltmetric este realizata trifazat (pe toate trei fazele) cu relee de curent si relee de minima tensiune (monofazate ori trifazate)

a.3.c - La hidrogeneratoarele de putere mica la care nu este montata protectia Diferentiala longitudinala, rolul acesteia este preluat de protectia Maximala de Curent cu taiere de curent (rapida) pe cele trei faze, fara temporizare.

a.4 - Modul de racordare

a.4.a - pentru masura. - la circuitele de curent; protectia este racordata la infasurarea secundara a reductorilor de curent montati pe steaua infasurarii statorice.

- la circuitele de tensiune; protectia este racordata la infasurarea - 1 - al grupului de masura borne stator hidrogenerator.

a.4.b - pentru actionare.

Protectia este racordata la:

- curentul continuu operativ 220 V;

- circuitele de semnalizare de avarie - circuitele de oprire hidroagregat.

B. MODUL DE SEMNALIZARE SI ACTIONARE A PROTECTIEI

Protectia actioneaza temporizat dupa cum urmeaza:

- semnalizarea de avarie (optica si acustica);

- comanda oprirea hidroagregatului;

- comanda deconectarea intrerupatorului borne hidrogenerator;

- comanda deconectarea ADR, instalatia de excitatie etc.;

- comanda pornirea (demararea) DRRI;

- comanda sistemul de inregistrare evenimente.

C. CAUZELE POSIBILE pentru care lucreaza protectia.

Protectia va lucra in urmatoarele conditii; aparitia supracurentilor statorici determinati de cauze externe generatorului (datorate sistemului energetic). Scurtcircuite polifazate (bifazate ori trifazate) in zona infasurarii statorice, barele de legatura, transformatoarele de putere TH, Tsp etc.

D. MODUL DE INTERVENTIE A PERSONALULUI OPERATIV DE EXPLOATARE

Personalul operativ de exploatare va actiona conform urmatoarei proceduri:

Verifica starea de fapt al hidrogeneratorului, barele de legatura intre stator si intrerupatorul de borne inclusiv transformatorii de putere TH, Tsp etc.. Defectul poate fi sesizat si de alte protectii, cum ar fi protectia Diferentiala longitudinala hidrogenerator cu zona de actionare delimitata (vezi protectia diferentiala longitudinala hidrogenerator).

Citeste si noteaza toate semnalizarile preventive si de avarie aferente hidroagregatului de pe panoul de semnalizari centrale agregat cat si in releele de protectii electrice complexe, altele decat protectia Maximala de Curent cu blocaj Voltmetric.

Anunta DH si conducerea SH cu privire la incident ori avarie, semnalizarile aparute cat si rezultatul analizei la prima investigare.

Actioneaza pentru lichidarea avariei in functie de rezultatul controlului si de dispozitiile pe care le primeste de la DH si conducerea SH.

Daca defectul nu este depistat ori nu poate fi remediat de personalul operativ de exploatare se continua manevrele de retragere din exploatare al hidrogeneratorului aducandu-se in stare legata la pamant, AD inchis si blocat etc..

Conducerea SH si HIDROSERV va intocmi programul de lucrari si probe electrice complexe.

Program de lucrari pentru volumul de masuratori in vederea depistarii defectelor cat si remedierea defectelor.

Program de probe electrice complexe.

Figura 5

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate