Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
PROTECTIA CONTRA PUNERILOR LA PAMANT IN RETELELE CU NEUTRUL IZOLAT SAU COMPENSAT


PROTECTIA CONTRA PUNERILOR LA PAMANT IN RETELELE CU NEUTRUL IZOLAT SAU COMPENSAT
PROTECTIA CONTRA PUNERILOR LA PAMANT IN RETELELE CU NEUTRUL IZOLAT SAU COMPENSAT

Maximala de curent homopolar (directionata/nedirectionata)

Maximala de tensiune homopolara

Curentii de punere la pamant, in general, nu au valori mari comparabile cu curentii de scurtcircuit monofazat din retelele cu neutru legat direct la pamant, si din acest motiv, retelele cu neutru izolat sau compensat pot functiona timp mai indelungat cu o punere la pamant.
Indiferent daca reteaua poate functiona timp mai indelungat sau nu cu o punere la pamant, in statiile respective trebuie sa existe o schema de semnalizare generala a punerilor la pamant. Este important sa fie cunoscuta faza pe care s-a produs punerea la pamant, chiar daca este trecatoare. In acest sens personalul operativ de exploatare are posibilitatea sa verifice faza pe care este punerea la pamant prin comutatorul voltmetric montat in circuitele secundare ale grupului de masura bare medie tensiune. Masurarea va fi facuta prin comutatorul voltmetric pe fiecare faza fata de pamant, faza pusa la pamant nu va indica nimic, iar celelalte doua faze fata de pamant vor indica tensiunea de linie.

Ulinie= 1,73*Uf.

Actionarea protectiei contra punerilor la pamant va demara procesul automat de declansare a intrerupatorului liniei si semnalizarile aferente. Personalul operativ de exploatare va trebui sa aiba cunostinte tehnice necesare pentru exploatarea instalatiilor electrice cu implicarea protectiilor electrice.

A. Prezentarea protectiei

B. Modul de semnalizare si actionare a protectiei

C. Cauzele posibile pentru care lucreaza protectia

D. Modul de interventie a personalului operativ de exploatare

A. PREZENTAREA PROTECTIEI

a. Rolul protectiei - sa actioneze la aparitia punerii la pamant a unei faze pe retelele de medie tensiune cu nulul izolat fata de pamant.

Protectia maximala de curent homopolar este constituita dintr-o protectie maximala de curent, alimentata cu un curent homopolar, obtinut la bornele unui filtru homopolar (circuitele secundare ale reductoarelor de curent in conexiune holmgren) pe cele trei faze.

Schema de principiu a protectiei maximale de curent homopolar temporizata

Figura 24

Protectia maximala de tensiune homopolara este constituita dintr-o protectie maximala de tensiune alimentata cu tensiune homopolara obtinuta la triunghiul deschis al grupului de masura bare medie tensiune.

Protectia de minima tensiune realizata cu trei relee de minima tensiune racordate pe cele trei faze (circuitele secundare ale grupului de masura de pe barele statiei) fata de pamant. La aparitia punerilor la pamant a unei faze tensiunea fazei fata de pamant este zero si ca atare releul de minima tensiune isi va inchide contactul.

Figura 25

a.2 Zona de actionare - Reteaua de medie tensiune la care este racordata protectia. Linia cu defect poate fi determinata fie prin actionarea selectiva la semnalizare a protectiilor electrice contra punerilor la pamant, fie prin deconectarea manuala, pe rand, pentru putin timp, a tuturor liniilor din statie. In cazul in care nu sunt montate protectii selective, linia defecta este aceea la a carei deconectare se intrerupe (dispare) semnalizarea punerii la pamant.

a.3 Modul de aplicare

protectia maximala de curent homopolar este realizata cu un releu de curent (racordat la circuitele secundare ale reductoarelor de curent in conexiune holmgren) releu de timp si releu intermediar. Daca protectia este directionata, atunci bobina de curent a releului directional este inseriata cu releul de curent, iar bobina de tensiune a releului directional este legata pe triunghiul deschis al grupului de masura bare;protectia maximala de tensiune homopolara: releul este racordat la triunghiul deschis al grupului de masura bare. - protectia minima tensiune realizata cu trei relee de minima tensiune pe fiecare faza fata de pamant. Punerea la pamant a unei faze va determina tensiune zero fata de pamant a fazei respective, in consecinta, releul respectiv se va dezexcita inchizandu-si contactul, indicand si faza pe care este punere la pamant.

a. 4 Modul de racordare protectia poate fi racordata la:

a pentru masura    

- circuitele secundare ale reductoarelor de curent din celula liniei

- circuitele secundare ale grupului de masura bare.

b pentru actionare    

- curentul continuu operativ 220V

- circuitele de semnalizare

- circuitele de comanda.

B. MODUL DE SEMNALIZARE SI ACTIONARE A PROTECTIEI

Protectia actioneaza temporizat:

- la semnalizare preventiva

- comanda declansarea intrerupatorului (daca este selectiva)

- comanda sistemul de inregistrare evenimente.

C. CAUZELE POSIBILE pentru care actioneaza protectia

Punere la pamant a unei faze pe liniile de medie tensiune.

D. MODUL DE INTERVENTIE A PERSONALULUI OPERATIV DE EXPLOATARE

Personalul operativ de exploatare va actiona conform urmatoarei proceduri:

  1. Verifica starea de fapt a celulei, a liniei in cauza si a releelor de protectie. Analizeaza regimul anormal de functionare in momentul cand a lucrat protectia, regim determinat de retea ori din alte cauze. Daca punerea la pamant persista, poate fi verificata din comutatorul voltmetric, pe fiecare faza.
  2. Citeste si noteaza toate semnalizarile preventive si, daca e cazul, cele de avarie, modul cum s-a desfasurat evenimentul in timpul incidentului, chiar si alte semnalizari daca e cazul la celelalte celule si din releele complexe, apoi se vor anula.
  3. Anunta DH si conducerea SH cu privire la incident, semnalizarile aparute, cat si rezultatul analizei la prima investigare.
  4. Actioneaza in continuare conform dispozitiilor primite de la DH.Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate