Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Filtre de armonici


Filtre de armonici
Filtre de armonici

Pentru eliminarea unei armonici a tensiunii intre doua puncte A si B ale unui circuit, se utilizeaza un circuit serie RLC, acordat pe frecventa armonicii respective obtinand astfel un scurtcircuit virtual pentru armonica respectiva si reducand UAB(n) practic la zero.

Metoda poate fi aplicata pentru armonici de orice ordin, filtrele individuale fiind legate in paralel intre A si B.

Analiza exacta a combinatiei nu este simpla fiindca fiecare filtru este afectat de celelalte cu care este in paralel precum si de reactanta paralel a sursei de alimentare.

Impedanta bateriei de filtre functie de frecventa are forma

La frecventa armonicii la care s-a prevazut filtru, impedanta bateriei este foarte scazuta,in timp ce la frecvente intermediare impedanta este de valoare ridicata.

Frecventele carora le corespund impedante mici nu trebuie sa fie aproape de frecventele de comanda, fiindca in caz contrar semnalele de comanda vor fi scurtcircuitate.
Rolul bateriei de filtrare sa permita circulatia armonicilor de curent intre sursa    de armonici si baterie, dar sa elimine armonicile de curent si tensiune din restul retelei.

La armonici de ordin superior cerintele de filtrare nu sunt asa de importante si de aceea aceste filtre sunt atenuate prin conectarea in paralel a unor rezistente (filtrul trece sus). Rezulta un filtru mai putin eficient (dar adecvat) la frecventa de rezonanta, in timp ce la toate frecventele mari impedanta va fi mica (inductiva/rezistiva) apropiindu-se de valoarea rezistentei pe masura ce frecventa creste.

Problema dificila in cazul bateriilor de condensatoare este ca una dintre armonicile curentului poate fi amplificata la nivele periculoase, in circuitul paralel RLC, daca circuitul intra in rezonanta pe o frecventa a armonicii.

Prin conectarea unei inductante Ls in serie cu bateria de condensatoare, conditiile de rezonanta paralel sunt transferate in afara domeniului frecventelor armonice, la frecvente mai mici.

fp - frecventa de rezonanta a combinatiei LS//RLC

fs - frecventa de rezonanta a circuitului serie RLC

La f > fs T XL> XC T ramura RLC = inductanta + rezistenta serie

Ramura, in aceasta situatie, in paralel cu Ls nu produce rezonanta.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate