Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Formator de semnal dsb si cw


Formator de semnal dsb si cw
FORMATOR DE SEMNAL DSB SI CW

La aparatele de radioamatori care folosesc sistemul de emisie si receptie cu banda laterala unica (SSB), precum si modul de lucru in telegrafie (CW), sant necesare, de regula, doua cristale: unul sa genereze semnalul de purtatoare pentru modul SSB, iar cel de-al doilea semnalul pentru telegrafie. Ultimul trebuie sa aiba frecventa mai mare decat primul cu circa 800—1 000 Hz.

Montajul prezentat realizeaza acest lucru folosind un singur cristal de purtatoare. In modul de lucru SSB, frecventa necesara se regleaza actionand condensatorul trimer de 10—40 pF, conectat in serie cu cristalul de purtatoare (in cazul de fata cu frecventa de 10,7 MHz).

In regim de telegrafie, prin intermediul comutatorului K1, diodele varicap BB139 sunt polarizate invers, lucrand astfel ca niste capacitati comandate. Actionand asupra potentiometrului semireglabil de 10 kohmi se alege noua frecventa de oscilatie a cristalului, care trebuie sa fie cu 800—1 000 Hz mai mare decat frecventa de lucru in regim SSB. S-a avut in vedere cazul cand se lucreaza cu banda laterala superioara.

Pentru ca frecventa de purtatoare pentru telegrafie sa poata „strabate' mixerul echilibrat, care genereaza semnal cu purtatoarea suprimata (DSB), a fost nevoie ca mixerul sa fie „dezechilibrat'. Acest lucru se face cu ajutorul comutatorului K2, care aplica tensiunea de 12 V, prin intermediul unui rezistor de 100 kohmi, la prlza mediana a infasurarilor L2 si L3.


Bobinele L1, L2 si L3 se realizeaza pe un tor de ferita cu permeabilitatea magnetica relativ mica, incat sa poata lucra corect la frecventa de 10,7 MHz. De o parte a torului se bobineaza L1 (10 spire conductor

CuEm 0 0,3 mm), iar in partea opusa infasurarile L2 si L3. Acestea doua se realizeaza simultan, din doua fire rasucite intre ele, din conductor CuEm 0 0,3 mm.

Pentru a realiza o suprimare buna a purtatoarei, de ordinul a 300—400 ori (peste 46 db), este nevoie ca diodele de mixare, de tipul ROD01, sa. fie identice ca parametri.

infasurarea L1 impreuna cu capacitatea conectata in paralel, de 33 pF, trebuie sa rezoneze pe frecventa de 10,7 MHz. Rezonanta se obtine actionand asupra valorii condensatorului insemnat cu asterisc (in schema cu valoare de 33 pF).


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate