Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Dispozitiv de generare a ultrasunetelor


Dispozitiv de generare a ultrasunetelor


Dispozitiv de generare a ultrasunetelor

Inventia se refera la un dispozitiv de generare a ultrasunetelor intr-o gama de frecvente care deranjeaza auditiv diferite animale sensibile la ultrasunete, in special cainii.

Sunt cunoscute dispozitive de generare a ultrasunetelor care sunt alcatuite tot dintr-un bloc generator, un bloc buffer, un bloc alimentator si un traductor.

Dezavantajele acestor dispozitive constau in aceea ca sunt realizate dintr-un numar de componente mai mare ce cresc consumul si nu dau acelasi randament la iesire.Problema tehnica pe care o rezolva inventia consta in realizarea unui dispozitiv de generare a ultrasunetelor care datorita schemei electrice permite obtinerea unui maxim de randament intr-o plaja de frecvente suficient de larga in jurul frecventei de rezonanta a traductorului ultrasonic la un consum foarte mic.

Dispozitivul conform inventiei inlatura dezavantajele aratate mai inainte prin aceea ca pentru buna functionare a traductorului (E) este utilizat un circuit bufer (C) realizat cu un rezistor (R2), un tranzisto (Q1), un transformator (TR1), o dioda electroluminiscenta (LED1) si un buton cu revenire (P1), dioda electroluminiscenta (LED1) avand rol de indicator si stabilizator de curent.

Dispozitivul conform inventiei prezinta urmatoarele avantaje:

partea electronica are dimensiunile extrem de reduse datorita tehnologiei moderne de fabricatie;

dispozitivul prezinta o anduranta foarte ridicata rezultata in urma testelor realizate la Institutul de Proiectare in Electrotehnica;

carcasa este fabricata din relon ce favorizeaza o rezistenta mare la foc si socuri mecanice, avand dimensiuni suficient de reduse pentru a se asigura o foarte mare portabilitate;

cosumul foarte redus permite utilizarea dispozitivului la randament maxim timp de 6 luni, pentru o utilizare zilinica, fara a fi necesara schimbarea bateriei;

amplitudinea semnalului se situeaza in intervalul de la 80 la 90 dB, suficienta pentru o functionare eficienta fara a iesi din limitele legale privind puterea de emisie in jurul frecventei de 25Khz, limite ce sunt stipulate in standardele interne si internationale.

Exemplu de realizare cu figurile de la 1 la 4 care reprezinta:

- (fig.1) Schema bloc a dispozitivului de generare a ultrasunetelor;

- (fig.2) Schema electrica de principiu a dispozitivului conform inventiei;

- (fig.3) Semicarcasa superioara;

- (fig.4) Semicarcasa inferioara.

Dispozitivul conform inventiei este alcatuit dintr-o carcasa A, un bloc generator B, un bloc bufer C, un bloc de alimentare D si un traductor piezoelectric E.

Carcasa A este formata din doua semicarcase 1 si 2, superioara si inferioara, asamblate intre ele cu ajutorul unui surub nefigurat, ambele semicarcase 1 si 2, prezentand cate o semideschidere frontala a si b, si cate un semiinel c si d, iar an partea posterioara, semicarcasa 1 prezinta o decupare e in care este plasat un buton P1 si un respectiv un orificiu f prin care va iesi dioda electroluminiscenta LED1.

Generatorul B este format dintr-un circuit integrat temporizator de tip (NE555) U1 in montaj de circuit astabil, cu un rezistor R1, un rezistor semireglabil R3 si doua condensatoare C1 si C2.

Blocul bufer C este format dintr-un rezistor R2, un tranzistor de tip (BC850C) Q1, un transformator TR1, o dioda electroluminiscenta LED1 legata in primarul transformatorului TR1, un buton cu revenire P1 legat intre borna de alimentare a circuitului temporizator U1 si borna pozitiva a blocului de alimentare D.

Blocul de alimentare D este format dintr-o baterie de 9V.

Traductorul piezoelectric E lucreaza in spectrul de frecventa al ultrasunetelor cu frecventa centrala de 20KHz si este legat la secundarul transformatorului TR1.

La apasarea butonului P1 oscilatorul format din circuitul integrat temporizator U1 este alimentat din bateria D generand o frecventa reglata din componentele pasive aflate in componenta blocului B, rezistoarele R1 si R3, capacitoarele C1 si C2, frecventa cu care se ataca tranzistorul Q1prin rezistorul R2, acesta la randul sau atacand primarul transformatorului TR1 cu un curent limitat de dioda electroluminiscenta LED1, astfel incat impulsurile rezultate la iesirea secundara a trasnformatorului TR1 sa excite traductorul piezoelectric rezultand ultrasunete cu frecventa si amplitudinea specificata.

Dispozitivul este portabil, de forma dreptunghiulara, realizat cu semicarcasele 1 si 2 confectionate din relon ce constituie un material usor, rezistent la foc si la socuri mecanice.

Revendicari

Dispozitiv de generare a ultrasunetelor constituit dintr-un circuit integrat temporizator (U1) in montaj de circuit astabil, un tranzistor (Q1) si un traductor piezoelectric (E) caracterizat prin aceea ca pentru buna functionare a traductorului piezoelectric (E) este utilizat un circuit bufer (C) realizat cu un rezistor (R2), un tranzistor (Q1), un transformator (TR1), o dioda electroluminiscenta (LED1) si un buton cu revenire (P1), dioda electroluminscenta (LED1) avand rol de indicator si stabilizator de curent.

Dispozitiv, conform numarului 1, caracterizat prin aceea ca, in scopul relizarii unui dispozitiv usor si portabil schema electronica este introdusa intr-o carcasa (A) formata din doua semicarcase (1 si 2) de dimensiuni reduse, rezistente la foc si socuri mecanice.A

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate