Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Detector de ceata in carterul MP - Constructia, Schema bloc, Functionare


Detector de ceata in carterul MP - Constructia, Schema bloc, Functionare


Curs de perfectionare pentru promovare sef electrician


Detector de ceata in carterul MPConstructia

Schema bloc, functionare


Motoarele navale sunt echipate cu analizoare de ceata de ulei care supravegheaza continutul atmosferei carterelor, protejand motoarele impotriva exploziei carterelor, avarierii lagarelor.

Modelul analizor de ceata tip Gravinier comparator este folosit la motoarele lente cu cap de cruce, modelul level este folosit la motoarele rapide si semirapide. Functionarea este asemanatoare, difera continutul tubului de referinta care la ultimul model contine aer curat in timp ce la primul model contine ceata de ulei normala.Analizoarele pot functiona continuu sau intermittent. Functionarea se bazeaza pe celula fotoelectrica care le permite detectarea celor mai mici particule de alta provenienta (ulei ars, compozitie de lagar)din ceata de ulei.

Punctele de captare a cetei sunt instalate in camera fiecarei manivele. Selectarea acestor puncte legate prin tuburi flexibile de analizor se realizeaza cu ajutorul bratului rotativ. Ceata aspirata de ventilatorul 7 este dirijata catre tubul de masura 4. (fig1)

Iesirea detectorului este conectata la blocul de reducere automata a turatiei motorului, care procedeaza la reducerea turatiei motorului in cazul depasirii limitei prestabilite.

Analizor de ceata tip Gravinier model comparatorFig 1Analizor de ceata tip Gravinier model levelIn fig1 vom gasi urmatoarele notatii:

1- brat rotitor, 2 -celula fotoelectrica, 3- tub de referinta, 4 -tub de masurare, 5- oglinzi, 6- lampa electrica, 7 -ventilator, 8 -conexiuni cu tuburi de legatura elastice, 9- legaturi elastice.


In fig 2 este prezentat un detector de ceata DAIHATSU.Fig2.

Acesta are un singur tub de masurare, comparatia se face fata de un nivel prestabilit fixat in circuitele electronice in urma calibrarii cu ajutorul unor filtre optice ce simuleaza diverse nivele de ceata.


Fototubul sau tubul de masurare (fig 2)

Fototubul (11) este asigurat impotriva vibratiilor cu ajutorul unei garnituri de cauciuc (18) langa partea superioara a carcasei (13). In exteriorul tubului sunt asezate in ordine lampa (20), fotocelula CdS (2), lentilele (6) si o camera care realizeaza o cortina de aer prevenind incetosarea lentilelor. Doua furtune de intrare (14) si unul de iesire (12) conecteaza valvula rotativa si ventilatorul (23). Aer proaspat este continuu asigurat pentru cortina de aer de catre pompa (74) printr-o teava de vinil (95). CdS -fotocelula este ermetic inchisa si este foarte senzitiva, ea reactioneaza la trecerea luminii prin schimbarea rezistentei electrice, aceasta schimbare a rezistentei electrice este convertita in deviatie de tensiune printr-un circuit punte (28) si se constituie in intrare pentru circuitul amplificator.


Valvula rotativa (51)

Este pozitionata in partea dreapta a carcasei si este conectata printr-un ax (53) la motorul (67) de antrenare. Ea este rotita cu o viteza constanta, mentinuta prin intermediul mecanismului (58) si (62). Astfel este adus din carterul fiecarei manivele pe rand o proba de aer si trecuta succesiv prin tubul de masurare dupa care este eliminate in atmosfera cu ajutorul ventilatorului (77). Pozitia valvulei poate fi verificata din exterior cu ajutorul indicatorului (40). Miniintrerupatorul (34) este folosit penrtu indicarea pozitiei de zero-intrarea de aer proaspat.


Controlerul (28)

Este asezat in centrul cabinetului, continand lampi de semnalizare, butoane pentru control (reset, calibrare zero, test alarma), placa cu circutele electronice.Atunci cand nivelul de ceata este peste limita stabilita, valvula rotativa se opreste in dreptul portului respective, pe panoul frontal fiind indicat cu ajutorul unei grille LED nivelul de ceata.

Ajustarea nivelului de zero se face cu valvula rotativa fixata in zero -corespunzator admisiei de aer curat.

Ajustarea sensibilitatii si nivelului de alarma se face cu ajutorul unor filtre optice.Fig 3 Principiul de functionare


In figura 4 este prezentata schema electrica bloc a unui astfel de dispozitiv.

Fig 4 Schema electrica bloc

Prin fototub circula proba de atmosfera preluata din carter cu ajutorul ventilatorului si valvulei rotative. Ea se interpune intre sursa de lumina (un bec de 12V/10W) si senzor (fotocelula CdS). Fotocelula este de fapt bratul unei punti, prin modificarea rezistentei interne a celulei se modifica echilibrul puntii si se obtine o tensiune proportionala cu cantitatea de particule din ceata de ulei. Aceasta tensiune este amplificata (castigul amplificatorului este ajustabil, reglandu-se astfel sensibilitatea). Iesirea amplificatorului este conectata la o bara de LED-uri care indica marimea nivelului de ceata, aplicandu-se si la un etaj comparator. Daca tensiunea aplicata la intrarea comparatorului este mai mare decat tensiunea data de circuitul prin care se stabileste nivelul de alarma, este activat releul de alarma care trimite in circuitul exterior semnalul de alarmare prin intermediul unui circuit inchis-deschis si in acelasi timp este oprita miscarea valvulei rotative, ea indicand locatia din carterul motorului ce ridica probleme.Este prezent si un circuit de test prin care se opreste pentru o secunda alimentarea lampii si se obtine semnalul de alarma, precum si sursa de alimentare stabilizata ce furnizeaza diverse tensiuni necesare functionarii.

In anexa 1 si anexa 2 sunt prezentate fotografii ale detectorului, pe care sunt scrise denumirile diferitelor componente.

Bibliografie :

Dr. ing. T. TURCOIU Comanda protectia si supravegherea MP navale Ed. Tehnica Bucuresti 1996

Oil Mist Detector Instruction Book Type MD14 DAIHATSU DIESEL MFG. LTD


Anexa 1

Anexa 2Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate