Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
PROTECTIA DE SUPRATENSIUNE HIDROGENERATOR


PROTECTIA DE SUPRATENSIUNE HIDROGENERATOR


PROTECTIA DE SUPRATENSIUNE HIDROGENERATOR

Actionarea protectiei la Supratensiune Hidrogenerator va demara procesul de oprire hidroagregat si semnalizarile de avarie aferente. Personalul operativ de exploatare va trebui sa aiba urmatoarele cunostinte tehnice, in vederea exploatarii instalatiilor electrice cu implicarea protectiilor electrice.

A. Prezentarea protectiei

B. Modul de semnalizare si actionare a protectiei

C. Cauzele posibile pentru care lucreaza protectia

D. Modul de interventie a personalului operativ de exploatareA. PREZENTAREA PROTECTIEI

a.1 - Rolul protectiei

Protejeaza infasurarea statorica si bornele statorului impotriva supratensiunilor ce pot aparea accidental in timpul functionarii ori in timpul procesului de oprire.

a.2 - Zona de actionare a protectiei - infasurarea statorica si bornele statorice ale hidrogeneratorului.

a.3 - Modul de aplicare - protectia de supratensiune este prevazuta si montata la toate hidrogeneratoarele.

a.4 - Modul de racordare

a - pentru masura: - la circuitele secundare (secundar 1) ale grupului de masura borne stator hidrogenerator

b - pentru actionare: Protectia este racordata la:

- curentul continuu operativ 220 V;

- circuitele de semnalizare de avarie;

- circuitele de oprire hidroagregat.

B. MODUL DE SEMNALIZARE SI ACTIONARE A PROTECTIEI

Protectia actioneaza temporizat dupa cum urmeaza:

- semnalizarea de avarie (optica si acustica)

- comanda oprirea hidroagregat

- comanda deconectarea intrerupatorului de borne hidrogenerator

- comanda deconectarea ADR, instalatia de excitatie etc.

- comanda pornirea (demararea) DRRI

- comanda sistemul de inregistrare evenimente.

C. CAUZELE POSIBILE pentru care lucreaza protectia

Protectia va lucra in urmatoarele imprejurari; aparitia supratensiunilor la bornele infasurarii statorice peste valorile de reglaj a protectiei (adica, tensiunea maxima si timpul).

c.1 - Cauze interne hidrogeneratorului - la oprirea hidroagregatului cu aruncare de sarcina, va creste turatia hidroagregatului si implicit cresterea tensiunii la bornele infasurarii statorice. Rolul principal pentru mentinerea si limitarea marimilor (turatie si tensiune) le revine, regulatoarelor de viteza RAV si regulatoarelor de tensiune RAT. Chiar cu ambele regulatoare in functiune, la oprire cu aruncare de sarcina, este posibil ca turatia hidroagregatului si tensiunea hidrogeneratorului sa creasca peste valorile nominale, rolul RAT-ului in acest caz este ca in cateva perioade (sub timpul de actionare a protectiei) sa readuca tensiunea in parametri nominali la borne hidrogenerator.

c.1.1 - Daca regulatorul automat de tensiune RAT nu este in functiune iar excitatia hidrogeneratorului este realizata pe bloc excitatie manuala BEM, la oprirea hidrogeneratorului cu aruncare de sarcina sunt sanse sa creasca tensiunea peste valorile de reglaj a protectiei, favorizand astfel actionarea protectiei.

c.1.2 - Daca nu functioneaza introducerea automata a rezistentei de stingerea campului in excitatrice si stingerea campului in generator.

c.1.3 - La excitarea hidrogeneratorului pe BEM in gol, inainte de sincronizare, in conditii de neatentie a personalului operativ de exploatare poate comanda reostatul de excitatie peste parametrii nominali de excitatie - curent rotoric, tensiune statorica borne.

c.2 - Cauze externe hidrogeneratorului; In cazul hidrocentralelor racordate la sistemul energetic printr-o singura linie, deconectarea intrerupatorului de linie din capatul opus hidrocentralei se evidentiaza in centrala ca si in cazul opririi hidroagregatului cu aruncare de sarcina (cu oprirea tuturor hidroagregatelor aflate in functionare din centrala) Descarcari atmosferice in liniile electrice aeriene in apropierea hidrocentralelor coroborata cu functionarea defectuoasa a descarcatoarelor atmosferice ori nefunctionarea lor.

D. MODUL DE INTERVENTIE A PERSONALULUI OPERATIV DE EXPLOATARE

Personalul operativ de exploatare va actiona conform urmatoarei proceduri:

  1. Analizeaza imprejurarile in care s-a produs actionarea protectiei, tinand cont de cauzele posibile prezentate mai sus (la punctul C). Verifica starea de fapt a hidrogeneratorului, functionarea in mod corespunzator a sistemului de excitatie, regulatorului automat de tensiune etc.
  2. Citeste si noteaza toate semnalizarile preventive si de avarie aferente hidrogeneratorului aflate pe panoul de semnalizari centrale agregat cat si in releele de protectii electrice complexe, altele decat protectia de supratensiune hidrogenerator.
  3. Anunta DH si conducerea SH cu privire la incident, avarie, semnalizarile aparute cat si rezultatul analizei la prima investigare.
  4. Actioneaza pentru lichidarea avariei in functie de rezultatul controlului si de dispozitiile pe care le primeste de la DH si conducerea SH.
  5. Daca defectul nu este depistat ori nu poate fi remediat de catre personalul operativ de exploatare se continua manevrele de retragere din exploatare a hidrogeneratorului aducandu-se in stare legat la pamant, AD inchis si blocat etc..
  6. Conducerea SH si HIDROSERV va intocmi program de lucrari si probe electrice complexe dupa care se vor efectua toate lucrarile si masuratorile necesare.

Cresterea tensiunii in infasurarea statorica

Protectia de Supratensiune Generator

Figura 6 - Schema electrica primara HG cu racordarea protectiei supratensiune generator la grupul de masura borne generator


Figura 6

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate