Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Comutatia fortata


Comutatia fortata


Comutatia fortata


Exista situatii limita in care nu se respecta prima teorema a comutatiei (8.1) sau a doua teorema (8.2).


a) Comutatia fortata la bobine poate sa apara la inserierea unor bobine care aveau . In urma comutatiei intervine brusc egalizarea conditiilor initiale , aceasta antrenand impulsuri cu t.e.m. foarte mari (teoretic infinite) prin bobine. Un fenomen similar se petrece la inserierea unei bobine cu o sursa ideala de curent, daca .In aceasta situatie, teorema a doua lui Kirchhoff aplicata unei bucle B care contine bobinele in cauza, sub forma (1.35), este , dar in componenta tensiunilor la bornele laturilor buclei intra tensiunile la bornele bobinelor (1.15):


.


Aceasta inseamna:


constant.


In concluzie, in cazul comutatiei fortate se renunta la conditiile respectiv pentru fiecare bobina in parte, punand conditia continuitatii sumei fluxurilor bobinelor pentru bucla:


, (8.48)


suma fiind algebrica, cu sensul de parcurgere al buclei luat ca sens de referinta.


b) Comutatia fortata la condensatoare este forma duala a precedentei. Intervine la punerea in paralel a unor condensatoare care aveau Egalizarea brusca conduce la curenti foarte mari prin condensatoare. Un fenomen similar apare la punerea condensatorului in paralel cu o sursa de tensiune, daca .

Prima teorema a lui Kirchhoff, aplicata nodului N (1.34), si curentul prin condensator (1.29), duc succesiv la conditia pusa:In locul conditiilor mai restrictive , respectiv pentru fiecare condensator in parte, in cazul comutatiei fortate se pune conditia continuitatii sumei algebrice (sensul de referinta iesire din nod) a sarcinilor condensatoarelor din laturile care concura in nodul N:


. (8.49)Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate