Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
» Bormasina, ciocanul rotopercutor pneumatic si masina de gaurit cu percutie


Bormasina, ciocanul rotopercutor pneumatic si masina de gaurit cu percutie


Bormasina, ciocanul rotopercutor pneumatic si masina de gaurit cu percutie sunt des intalnite la perforarea elemen­telor pentru constructie, in functie de tehnologia "incorpo­rata' si tipul burghiului, pot gauri lemn, metal, caramida, BCA si chiar beton, in ultimul timp sunt folosite bormasinile cu acumulator. Avantajele sunt manipularea facila si lucrul in locuri fara priza. Performantele lor sunt modeste, caci pot fi utilizate doar la materiale cu o duritate scazuta si gauri cu diametre si adancimi mici. La polul opus este ciocanul roto-percutor care da gauri in beton pana la o adancime de 0,5 m.

Nu incercati sa gauriti beto­nul cu o masina neperfor­manta sau care nu e destinata acestei lucrari. Una de putere mica, pentru lemn si metal, care nu are percutie, se suprain­calzeste rapid si se poate arde. Fiecare model are o destinatie precisa si un regim de functio­nare specific in ceea ce priveste puterea, grosimea maxima a burghiului si materialul asupra caruia se lucreaza. Greutatea e un criteriu care va ajuta in eva­luarea puterii acesteia. Cu cat e mai grea, cu atat "poate' mai mult si are un recul mai mic. O masina cu percutie are in jur de 2 kg, insa un rotopercutor depaseste deseori 10 kg!Burghiele:

Trebuie sa stiti ce materiale aveti de perforat, deoarece fiecare tip are caracteristici diferite (dimensiuni, calitatea otelului din care este con­fectionat, forma profilului si varfului, pasul spiralei etc.). Pentru lemn e utilizat burghi­ul cu trei varfuri, iar la metal - cel cu varf conic. Fabricate din otel rapid superior, ele pot fi ascutite cu polizorul. Zidaria, betonul, piatra sau ceramica vor fi perforate cu un burghiu placat cu aliaje foarte rezistente, iar la mate­riale dure va fi montat pe ciocanul rotopercutor. Ascutirea o executa un profesionist. Utilizati doar burghie com­patibile cu holzsurubul si diblul, cumparate impreuna. Gaura trebuie sa fie cu cativa milimetri mai lunga decat diblul. Va recomandam sa luati burghie bine calibrate din aliaje rezistente. Creste durata lor de viata, iar stra­pungerile vor avea acuratete.

Limitatorul:

de adancime este foarte util tuturor celor care folosesc masina de gaurit. Datorita lui, meseriasii cu state vechi in bransa realizeaza lucrari intr-un timp mai scurt atunci cand au de dat mai multe gauri de aceeasi dimensiune, beneficiaza de o acuratete sporita a exe­cutiei si evita obtinerea unor gauri mai mici sau mai mari decat sunt necesare. Ca sa nu mai faceti calcule suplimentare sau sa lucrati "dupa ureche', folositi limitatorul de adancime.

Gaurirea:   

Gaurire cu ajutorul sablonului: pentru a executa o gaurire dreapta se recomanda folosirea unui sablon cu diametrul mai mare cu 1 mm decat burghiul.fara praf se face tinand furtunul aspiratorului langa burghiu in timpul gauririi.

la gaurirea placilor ceramice pentru a nu aluneca burghiul se lipeste pe placa o banda adeziva.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate