Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Comunicatii


Index » inginerie » Comunicatii
Tehnologia informatiei


Tehnologia informatiei
Tehnologia informatiei1. Caracterizare generala
E-mail, computere, Internet: aceste produse ale erei informationale au devenit chestiuni banale pentru majoritatea celor ce muncesc. Va pot simplifica viata prin posibilitatea unei comunicari mai rapide, accesul la instrumente de eficientizare a muncii si la un vast volum de informatii prin simpla apasare pe un buton. Dar introduce, de asemenea, si un important factor de risc, care nu se afla in totalitate sub controlul dvs.: daca vi se defecteaza calculatorul personal sau cade reteaua puteti pierde timp si bani.
Aici este locul unde intervin specialistii in tehnologia informatiei (IT). IT va ofera informatiile si aplicatiile - cum ar fi procesorul Word, aranjarea in pagina, softurile specializate - pe care toti lucratorii dintr-un birou le utilizeaza in activitatea de zi cu zi. Specialistii in IT creeaza astfel de produse, instaleaza si intretin sistemele ce le utilizeaza. Rolul lor este variat: va up-gradeaza soft-ul computerului; va instaleaza retele; va repun in functiune PC-ul dupa un eventual defect; instaleaza si intretin serverele pe care ruleaza web-site-ul companiei dvs.; creaza si particularizeaza produsele de software cu care lucrati; creeaza site-uri de web; genereaza si intretin bazele de date unde stocate informatiile pentru si despre clienti.
Aria locurilor de munca in domeniul IT este vasta. Cunostintele necesare pentru instalarea si configurarea unei retele - instalarea cablurilor, configurarea computerelor si mentinerea acestora in functiune - difera de cele solicitate pentru crearea si structurarea unui sistem software de plati automate. Un specialist in baze de date are nevoie de alte cunostinte pentru a administra un volum de informatii complexe si in permanenta schimbare, generate pe site-ul companiei, inclusiv date despre vizitatori care au achizitionat ceva ori s-au inscris ca membri. Fiecare dintre aceste slujbe necesita pregatiri specifice si cunostinte tehnice avansate. Ca rezultat, multe dintre ele presupun o inalta specializare, concentrata asupra unui aspect particular al problemelor ridicate de functionarea retelei unei companii.
Puteti asocia IT cu firmele de profil insa aproape toate companiile de la cele non-profit la organismele bancare au personal specializat in remedierea problemelor uzuale aparute in functionarea computerelor si up-gradarea sistemelor. Specialistii in IT indeplinesc diferite roluri si pot fi identificati sub diferite denumiri, functie de domeniul de expertiza - inginer, programator, realizator de site-uri, administrator de retea, de exemplu. Dar indiferent de treaba pe care o fac, toti isi concentreaza atentia asupra imbunatatirii functionarii si eficientei sistemelor si proceselor tehnologice. Scopul lor este perfecta functionare a retelelor de calculatoare - fara scapari, defectiuni sau intreruperi - care sa asigure un flux eficient de informatii, astfel incat compania sa continue sa-si imbunatateasca activitatea, sa-si mentina si sa-si atraga clienti si sa progreseze.
Importanta rolului specialistilor in IT nu poate fi negata, in conditiile in care tehnologia continua sa automatizeze, se accelereze si sa conecteze pietele la nivel global. Data fiind revolutia Internetului, fanaticii computerelor de ieri sunt eroii de astazi. Departe de a mai fi izolati in laboratoarele de testare a unor noi produse, specialistii in IT se plaseaza in avangarda industriei, rezolvand o problema tehnologica dupa alta pentru a face afacerile mai rapide si mai eficiente.

2. Perspectivele carierei
Specializarile in domeniul IT se impart in doua mari categorii: unele presupun crearea si intretinerea retelelor si a bazelor de date, celelalte se concentreaza asupra imbunatatirii interfatei cu utilizatorul, prin progrese in ceea ce priveste design-ul si modul de navigare pe Internet. Desi carierele in domeniu depind de nevoile fiecarei companii, vom descrie in cele ce urmeaza cateva dintre cele mai cunoscute specializari in IT:
Specialisti in software (ingineri)
Sunt programatori care scriu codurile si fac produsele soft sa functioneze. In sens traditional, ei creeaza, dezvolta si rezolva problemele aplicatiilor software - programele pe care le folositi pentru procesarea de cuvinte, analiza situatiei financiare sau pentru a invata o limba straina. In orice caz, pe masura ce programele software tind sa dezvolte capacitati de aplicare larga pe Internet, atentia specialistilor se focalizeaza in aceasta directie. De exemplu, o echipa de ingineri in software poate realiza sistemul automat de verificare in retea al unei banci sau poate dezvolta versiunea pe Internet a unui joc de pe CD-ROM. Fisa postului unui astfel de specialist variaza in functie de necesitatile angajatorului (patronului). La inceput, este foarte probabil sa va revina multe responsabilitati si sa aveti resurse (umane si materiale) organizationale limitate la dispozitie. Daca lucrati intr-o companie mai mare, veti avea responsabilitati mult mai precise (si mai putine). In orice caz, insa, sarcinile ce revin unui astfel de angajat sunt numeroase, fiind necesar un mare volum de munca pentru realizarea fiecarui proiect.
Inginer de retea
Ingineria retelelor presupune crearea si intretinerea sistemelor de calculatoare utilizate de companie. Specialistii in acest domeniu (ingineri de retea) creaza retele locale (LAN) pentru comunicare in interiorul companiei si retele externe pe arie larga (WAN) care asigura legatura la Internet si asigura functionarea statiilor de lucru, serverelor, rutinelor, intrerupatoarelor etc. Administratorii de retea si personalul care asigura functionarea sistemelor ajuta la imbunatatirea eficientei companiei si a legaturilor acesteia cu exteriorul prin buna functionare a PC-urilor angajatilor, actualizarea soft-ului, realizarea de back-up-uri pentru informatiile stocate, crearea de conturi de e-mail etc. De asemenea, ei rezolva situatii precum atacuri declansate de hackeri, virusi, probleme create de noi aplicatii si raspund la nesfarsitele siruri de intrebari ale celorlalti angajati legate de functionarea computerelor.
Administratorii de baze de date Companiile de vanzari on-line sau directe detin imense baze de date referitoare la preferintele clientilor, evolutiile vanzarilor sau schimbari demografice. Utilizand aceste informatii, astfel de companii dezvolta campanii promotionale bazate pe comportamentul anterior al clientilor.
Administratorul de baze de date (DBA) dezvolta, actualizeaza, testeaza si repara baza de date aflata pe serverul firmei. Intrucat bazele de date stocheaza informatii despre mii - poate chiar milioane - de utilizatori, intretinerea acestora este o sarcina extraordinara si necesita, de regula, existenta unei echipe. Administratorul bazei de date este responsabil pentru performanta monitorizarii, arhivarea si securizarea informatiilor precum si pentru crearea de back-up-uri pentru informatiile stocate.
Producatori WEB
Pentru a-si stabili o prezenta on-line, o companie trebuie sa-si creeze si sa-si intretina un website care sa-i faca cunoscute serviciile si sa-i promoveze produsele. Producatorii de web transforma viziunea managerilor intr-un Website codat in HTML, al carui design il realizeaza. Ei raspund, de asemenea, de realizarea, actualizarea si verificarea permanenta a continutului site-ului. Cooperand cu designerii si o echipa de web-developeri (specialisti in codarea continutului unui site) producatorii de web stabilesc obiectivele, scopurile si planurile pentru viitorul site-ului. Munca lor este strans legata de identitatea companiei - ei imbina diferitele aspecte ale unei afaceri pentru a crea un site care reprezinta compania in intregul ei.
Website developer
Daca analizati o companie de web ca pe o linie de productie, activitatea acestor specialisti reprezinta etapa finala. Fara a se confunda cu producatorii de web, web developerii creeaza programe de software pentru Internet pentru a plasa si actualiza informatii pe site-urile web. In loc sa lucreze intr-un anumit limbaj de programare, ei utilizeaza limbaje specializate, precum HTML, pentru a crea pagini de text, imagini si hyperlink-uri pentru vizitatorii site-ului. Odata ce design-ul este complet, web-developerii codeaza paginile de text si le fac accesibile pe website. Adica le convertesc intr-un set de instructiuni pas cu pas in conformitate cu limbajul de programare utilizat pe site.
Asigurarea calitatii
Echipa de asigurare a calitatii (QA) este ultima linie de aparare impotriva unor eventuale erori, inainte ca un produs sau un web-site sa devina accesibil pentru public.
In companiile de web, aceasta echipa verifica caracteristicile site-ului, interfata, modul de navigare, asigurandu-se ca nu exista sincope si ca produsul este pe deplin functional inainte de a fi lansat. In companiile de hardware, inginerii QA supravegheaza procesul de productie, asigurandu-se ca asamblarea oricarui produs s-a executat corect. In ambele cazuri, un tehnician in domeniul asigurarii calitatii localizeaza sursa problemelor pentru ca specialistii sa o poata remedia inainte de lansarea produsului pe piata.

3. Salarii (in Occident)
Variaza mult, functie de cunostinte, dimensiunea companiei si ramura industriala. Exista, insa, o medie:
programator: 57.500-84.250 $
administrator retea: 44.250-62.500 $
inginer retea: 54.500-79.750 $
programator/administrator sistem: 51.250-67.250 $
administrator de baze de date: 66.500-93.000 $
producator on-line: 35.000-45.000 $
web developer: 48.750-71.250 $
specialist QA: 47.500-63.750 $

4. Perspective de obtinere a unui job
Viitorul arata bine pentru specialistii IT, atat pentru posturi la baza ierarhiei, cat si pentru functii de conducere. Tehnologia este in plin avant, companiile de Internet se dezvolta ca insectele si pana si cele mai demodate sisteme se automatizeaza.
Aceasta inseamna ca va fi mult de munca, mai ales pentru indivizii cu aptitudini in domeniul IT. Companiile existente isi creeaza website-uri si dezvolta strategii web in timp ce cauta modalitati de a-si reduce costurile prin automatizare. Un mare numar de specialisti IT va fi necesar pentru intretinerea sistemelor, imbunatatirea retelelor existente, implementarea de noi strategii, maximizarea conexiunilor la nivel global. Cum companiile cauta cu disperare sa-si completeze schema - in expansiune - de personal, amatorii de job-uri in domeniul IT sunt plasati intr-o postura foarte favorabila pentru a-si negocia cele mai bune oferte.

5. Conditii
Solicitantii de job-uri cu licenta in informatica intra pe o piata a locurilor de munca excelenta. Daca aveti experienta, sunteti o oportunitate valoroasa, iar angajatorii va vor cauta pentru a va oferi perspective atractive.
Chiar daca veniti din alt domeniu si nu aveti o pregatire relevanta, nu pierdeti speranta: exista cai alternative de a patrunde in aceasta zona. Cursuri extensive de pregatire in HTML, JAVA, C/C++ si SQL sunt disponibile peste tot si va pot asigura cunostintele de care aveti nevoie pentru acest job. Cele mai multe limbaje de programare sunt similare, astfel incat, daca puteti demonstra ca sunteti capabil sa invatati unul dintre ele in mod individual, adaptarea cunostintelor la cerintele unei anume companii ar trebui sa fie o sarcina accesibila. Desi cunostintele de baza privind sistemele de operare sunt necesare la inceput, multi specialisti in IT recunosc ca s-au specializat pe deplin abia la locul de munca.
Productia si dezvoltarea de site-uri web este un domeniu plin de oportunitati pentru mintile creative care se simt in largul lor punand bazele unor proiecte a caror evolutie este impredictibila. Persoanele care au contribuit cel mai mult la progresul web-ului deseori provin din alte domenii, precum ingineri hardware, de retea etc., si isi utilizeaza cunostintele tehnice pentru design si implementarea produselor pe Internet. Multe companii angajeaza consultanti pentru a prelua anumite proiecte - un mod extraordinar de a castiga experienta in diverse domenii. Dincolo de cunostintele tehnice, specialistii in IT trebuie sa aiba excelente aptitudini de comunicare, entuziasm si cunostinte vaste in domeniul informatic. Cei mai buni tehnicieni sunt capabili sa repare cabluri, sa ofere sfaturi intr-o arie larga de probleme - de la procesare de cuvinte la AUTOCAD - si sa instaleze noi programe software. In fine, intrucat multe companii sunt transnationale, experienta internationala si cunoasterea unor limbi straine reprezinta avantaje majore pentru solicitantii de job-uri.
Activitatea high-tech se concentreaza in Silicon Valley, San Francisco, Research Triangle (in Carolina de Nord) si in New York's, Silicon Alley. In orice caz, marile firme de computere ofera oportunitati la nivel international, iar cei angajati pot beneficia la fel de bine de cazare in camine ca si in zgarie-nori.Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate