Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Aeronautica


Index » inginerie » Aeronautica
Greutatea avionului


Greutatea avionului


Greutatea avionului


Gravitatia este forta descendenta care atrage toate corpurile vertical spre centrul pamantului. Denumirea data fortei gravitationale este greutatea si pentru scopul nostru in acest studiu despre principiile de zbor reprezinta greutatea totala a avionului incarcat. Aceasta greutate poate fi considerata ca actioneaza ca o forta singulara prin centrul de gravitatie ( greutate ) - ( CG ).

CG este punctul de echilibru si pozitia sa depinde de greutate si de pozitia tuturor partilor individuale ale avionului si de incarcatura pe care o duce. Daca avionul ar fi suspendat de o franghie atasata de centrul sau de gravitatie, avionul s-ar echilibra.
Valoarea greutatii este importanta si exista anumite limitari asupra sa, de exemplu, o greutate maxima la decolare ( MTOW ) va fi specificata pentru fiecare avion. Limitarile de greutate depind de taria structurala a componentelor care formeaza avionul si cerintele operationale pe care avionul este proiectat sa le indeplineasca.

Punctul de echilibru ( centrul de gravitatie - CG ) este foarte important in timpul zborului datorita efectului sau asupra stabilitatii si performantelor avionului. Trebuie sa ramana in limitele definite cu grija in toate etapele zborului.

Locatia CG depinde de greutatea si locatia incarcaturii plasata in avion. CG se va misca daca distributia incarcaturii se schimba, de exemplu, de catre pasagerii care se muta sau prin transferarea combustibilului dintr-un rezervor in altul. CG se poate muta pe masura ce greutatea se schimba deoarece combustibilul este consumat sau parasutistii sar. Este normal ca greutatea completa sa scada pe masura ce zborul progreseaza.

Ambele aspecte, greutatea si echilibrul, trebuie luate in considerare de pilot inaintea zborului. Daca orice limita este depasita la orice punct in timpul zborului, siguranta va fi compromisa. Greutatea si echilibrul ( centrajul avionului ) vor fi discutate in Sectiunea patru, Navigabilitate, performante si planificarea zborului.

O modalitate folositoare de a descrie incarcatura pe care aripile o duc in zborul rectiliniu la orizontala (cand portanta aripi sustine greutatea aviounlui) este incarcatura aripii, care reprezinta pur si simplu greutatea sustinuta pe suprafata aripii.


Incarcatura aripii = Greutatea avionului

Suprafata aripii


Exemplul 1 : Un avion are o greutate maxima certificata de 1220 kg si o suprafata a aripii de 20 metri patrati. Care este incarcatutra aripii sale?


Incarcatura aripii= Greutatea avionului

Suprafata aripii

= 1220

20


= 61 kg / metru patrat


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate