Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Aeronautica


Index » inginerie » Aeronautica
INSTRUCTIUNI PENTRU RAPORTAREA DIN ZBOR PRIN COMUNICARE VOCALA


INSTRUCTIUNI PENTRU RAPORTAREA DIN ZBOR PRIN COMUNICARE VOCALA


INSTRUCTIUNI PENTRU RAPORTAREA DIN ZBOR PRIN COMUNICARE VOCALA

Instructiuni de raportare.

Formular de raport special despre activitate vulcanica

ExempleInstructiuni de raportare.

MODEL AIREP/AIREP SPECIAL

  1. Rapoarte din zbor obisnuite (de rutina)

Sectiunea 1 este obligatorie, punctele 5 si 6 pot fi omise cand acest lucru este stabilit in Procedurile Suplimentare Regionale; Sectiunea 2 trebuie completata total sau partial, numai la solicitarea operatorului sau a reprezentantului desemnat de acesta sau cand pilotul comandant considera ca este necesar; Sectiunea 3 trebuie completata conform prevederilor Anexei 3 si Procedurilor Suplimentare Regionale, Cap 12 - Meteorologie.

Sectiunea 3 trebuie sa includa toate punctele de la 9 la 13 si punctul14, daca este disponibil.

2. Rapoartele din zbor speciale

Rapoartele speciale din zbor trebuie facute ori de cate ori sunt observate sau intalnite oricare din fenomenele nomonalizate la punctul 15. Punctele 1 la 4 din Sectiunea 1 si fenomenele specificate in Sectiunea 3, punctul 15sunt solicitate de la toate aeronavele. Fenomenele nominalizate sub "SST" trebuie raportate numai de catre aeronavele de transport supersonice la nivelul de trecere transonic sau supersonic.

In cazul rapoartelor speciale din zbor continand informatii despre activitatea vulcanica, dupa zbor trebuie completat un formular de raportare despre activitatea vulcanica (Model VAR).

Rapoartele speciale din zbor trebuie intocmite cat mai repede posibil dupa obsevarea unui fenomen care face obiectul acestui tip de raport.

Daca este observat un fenomen care face obiectul unui raport special din zbor, la momentul sau aproape de momentul sau timpul unde trebuie facut un raport din aer obisnuit (de rutina), acesta trebuie sa fie inlocuit cu un raport special din aer.

3. Instructiuni de raportare detaliate

Punctele raportului din zbor trebuie comunicate in ordinea in care acestea sunt asezate pe formularul de raport AIREP/AIREP SPECIAL.

MESSAGE TYPE DESIGNATOR. Se raporteaza "SPECIAL pentru un raport special din zbor".

SECTIUNEA 1

Punctul 1 - AIRCRAFT IDENTIFICATION. Se raporteaza indicativul aeronavei conform prevederilor Anexei 10 ICAO, Volumul II, Capitolul 5.

Punctul 2 - POSITION. Se raporteaza pozitia in latitudine (grade din 2 cifre sau grade si minute din 4 cifre, urmate de "NORTH" sau "SOUTH") si longitudinea (grade din 3 cifre sau grade si minute din 5 cifre, urmate de "EAST" sau "WEST"), sau un punct important cu cod alocat (2 la 5 litere), sau un punct important urmat de relevment magnetic (3 cifre) si distanta in NM fata de acest punct.

Exemple: "4620North07805West", "4620North07800West", "4600North07800West", LN ("LIMA NOVEMBER"), "MAY", "HADDY" or "DUB 180 DEGREES 40 MILES").

Punctul 3 - TIME. Se raporteaza timpul in ore si minute UTC (4 cifre), doar daca raportarea timpului in minute peste o ora (2 cifre) nu este stabilita pe baza protocoalelor de navigatie aeriana regionale. Timpul raportat trebuie sa fie timpul la poztia respectiva si nu timpul cand s-a initiat raportul. Cand se face un raport special din zbor timpul trebuie raportat intotdeauna in ore si minute UTC.

Punctul 4 - FLIGHT LEVEL OR ALTITUDE. Se raporteaza nivelul de zbor cu 3 cifre (exemplu: FLIGHT LEVEL 310) cand altimetrul este calat pe presiunea standard. Se raporteaza altitudinea in metri urmata de cuvantul "METRES" sau in picioare urmata de cuvantul "FEET" cand altimetrul este calat pe QNH. Se raporteaza "CLIMBING" (urmat de nivelul de zbor) cand coboara sau "DESCENDING"(urmat de nivelul de zbor) cand coboara spre un nou nivel dupa survolarea unui punct important.

Punctul 5 - NEXT POSITION AND ESTIMATED TIME OVER. Se raporteaza urmatorul punct de raport si timpul estimat la verticala acestui punct, sau se raporteaza pozitia estimatacare va fi atinsa o ora mai tarziu conform procedurilor de raportare a pozitiei in vigoare. Pentru pozitie se utilizeaza instructiunile de la Punctul 2. Se raporteaza timpul estimat pentru aceasta pozitie. Timpul se raporteaza in ore si minute UTC (4 cifre) sau se raporteaza timpul in minute peste o ora (2 cifre) daca aceasta modalitate este stabilita in protocoalele de navigatie regionale.

Punctul 6 - ENSUING SIGNIFICANT POINT. Se raporteaza urmatorul punct important conform instructiunilor de la Punctul 5 - NEXT POSITION AND ESTIMATED TIME OVER.

SECTIUNEA 2

Punctul 7 - ESTIMATED TIME OF ARRIVAL. Se raporteaza denumirea aerodromului unde se intentioneaza prima aterizare, urmata de timpul estimat de sosire la acest aerodrom in ore si minute UTC (4 cifre).

Punctul 8 - ENDURANCE. Se raporteaza "ENDURANCE" urmata de autonomie (timpul de zbor in functie de combustibilul de la bord) in ore si minute (4 cifre).

SECTIUNEA 3

Punctul 9 - AIR TEMPERATURE. Se raporteaza "TEMPERATURE PLUS" sau "TEMPERATURE MINUS" urmata de temperatura in grade Celsius (2  cifre), corectata in functie de viteza (exemplu TEMPERATURE MINUS 05).

Punctul 10 - WIND DIRECTION

Punctul 11 - WIND SPEED. Se raporteaza valoarea vantului instantaneu avand ca referinta pozitia data la Punctul 2. Se raporteaza directia vantului in grade masurate fata de nordul adevarat (3 cifre) si viteza vantului in kilometri pe ora sau noduri (2 sau 3 cifre). (Exemplu : WIND 345 DEGREES 55 KILOMETRES PER HOUR, WIND 170 DEGREES 65 KNOTS). Se raporteaza conditiile de vant calm prin cuvantul "CALM".

Punctul 12 - TURBULENCE. Se raporteaza turbulenta puternica prin "TURBULENCE SEVERE", turbulenta medie prin MODERATE TURBULENCE" si turbulenta usoara prin "TURBULENCE LIGHT".

Se aplica urmatoarele specificatii:

LIGHT (slab) - Conditii mai mici decat la turbulenta moderata. Schimbari la indicatiile accelerometrului mai mici de 0.5 g la centru de greutate al aeronavei.

MODERATE (moderat) - Conditiile in care se produc schimbari moderate de atitudine si/sau altitudine a aeronavei, dar aeronava poate fi controlata in totalitate. Schimbari la indicatiile accelerometrului de la 0.5 g la 1 g la centru de greutate al aeronavei. Dificultati de deplasare in aeronava. Pasagerii se simt apasati de centurile de siguranta. Unele obiecte nefixate din cabina se pot deplasa.

SEVERE (puternic) - Conditiile in care se produc schimbari mari si rapide de atitudine si/sau altitudine a aeronavei, iar aeronava poate deveni necontrolata pentru perioade scurte de timp. Schimbari la indicatiile accelerometrului mai mari de 1 g la centru de greutate al aeronavei. Pasagerii sunt presati puternic de centurile de siguranta. Unele obiecte nefixate pot zbura prin cabina.

Punctul 13 - AIRCRAFT ICING. Se raporteaza givrajul puternic prin "ICING SEVERE", givrajul mediu prin "ICING MODERATE" si givrajul usor prin "ICING LIGHT".

Se aplica urmatoarele specificatii:

LIGHT (slab) - Conditii mai mici decat givrajul mediu.

MODERATE (moderat) - Conditii in care este recomandata schimbarea capului si/sau altitudinii.

SEVERE (puternic) - Conditii in care este considerata esentiala schimbarea capului si/sau altitudinii.

Punctul 14 - HUMIDITY. Se raporteaza umiditatea relativa, daca este disponibila, prin "HUMIDITY" urmat de umiditatea relativa in procente (3 cifre).

Punctul 15 - PHENOMENON PROMPTING A SPECIAL AIR-REPORT. Se raporteaza oricare din urmatoarele fenomene, intanite sau observate:

turbulenta puternica prin "TURBULENCE SEVERE", conform instructiunilor de la punctul 12.

givrajul puternic prin "ICING SEVERE", conform instructiunilor de la punctul 13.

unde orografice puternice prin "MOUNTAINWAVE SEVERE"

Se aplica urmatoarele specificatii:

"SEVERE" - conditiile in care se produc miscari pe verticala mai mari de 3.0 m/s (600 ft/min) sau este intalnita turbulenta puternica.

Oraj fara grindina prin "THUNDERSTORM"

Oraj cu grindina prin "THUNDERSTORM WITH HAIL"

Se vor aplica urmatoarele instructiuni:

Se raporteaza numai despre orajele care sunt:

Obscurizate de ceata - obscured in haze; sau

inglobate in nori - embedded in cloud; sau

pe o zona extinsa - widespread; sau

formeaza o linie de gren - forming a squall-line

furtuna de praf sau de nisip puternica prin "DUSTSTORM" sau "SANDSTORM HEAVY"

nori de cenusa vulcanica prin "VOLCANIC ASH CLOUD"

activitate anterioara unei eruptii vulcanice sau eruptia vulcanica prin "PRE-ERUPTION VOLCANIC ACTIVITY" SAU "VOLCANIC ERUPTION"

PRE-ERUPTION VOLCANIC ACTIVITY - in acest context inseamna activitate vulcanica intensa sau neobisnuita care preced eruptia vulcanica.

Nota. In cazul norilor de cenusa vulcanica, activitatii anterioare unei eruptii vulcanice sau eruptiei vulcanice, conform prevederilor Cap. 4, punctul 4.12.3, dupa aterizare trebuie intocmit un raport pe un formular de raport special din zbor despre activitatea vulcanica (Model VAR).

Informatiile cuprinse in formularul de raport despre activitatea vulcanica (Model VAR) nu sunt transmise radiotelefonic (RTF), dar dupa sosirea la un aeroport operatorul sau un membru al echipajului trebuie sa transmita fara intarziere aceste informatii la biroul meteorologic.

4. Transmiterea informatiilor meteorologice

receptionate prin comunicare vocala

Cand receptioneaza rapoarte din zbor, obisnuite sau speciale, unitatile ATS trebuie sa le expedieze fara intarziere catre biroul de veghe meteorologica asociat (MWO). Pentru a asigura asimilarea rapoartelor din aer de catre sistemele automate de la sol, elementele acestor rapoarte trebuie transmise in ordinea si folosind abrevierile specificate mai jos.

ADDRESSEE.(DESTINATAR) Se inregistreaza statia chemata si cand este necesar carui organ i s-a transmis mesajul.

MESSAGE TYPE DESIGNATOR. (INDICATIVUL TIPULUI DE MESAJ) Pentru un raport special din zbor se va inscrie "ARS".

Nota. Unde rapoartele speciale din zbor sunt procesate cu echipamente de procesare date automate care nu accepta acest indicativ de mesaj tip (MESSAGE TYPE DESIGNATOR), conform prevederilor Cap.11, punctul 11.4.2.6.5.2, prin protocoale regionale de navigatie aeriana se permite folosirea unor acest indicativ de mesaj tip (MESSAGE TYPE DESIGNATOR) diferite.

AIRCRAFT IDENTIFICATION.(INDICATIVUL AERONAVEI) Se inscrie indicativul aeronavei folosind abrevierile de la campul 7 al planului de zbor, fara spatiu intre indicativul operatorului si indicativul de inregistrare al aeronavei sau numarul zborului, daca este folosit (exemplu New Zealand 103 prin ANZ103).

Sectiunea 1

Punctul 0 - POSITION. Se inregistreaza pozitia in latitudine (grade din 2 cifre sau grade si minute din 4 cifre, urmate fara spatiu de N sau S) si longitudinea (grade din 3 cifre sau grade si minute din 5 cifre, urmate fara spatiu de E sau W), sau un punct important cu cod alocat (2 la 5 litere), sau un punct important urmat de relevment magnetic (3 cifre) si distanta in NM fata de acest punct.

Exemple: 4620N07805W, 4620N07800W, 46N078W, LN, MAY, HADDY or DUB 180040). Fiecare punct important va fi precedat de "ABM" (abeam), daca este aplicabil.

Punctul 1 - TIME. Se inregistreaza timpul in ore si minute UTC (4 cifre).

Punctul 2 - FLIGHT LEVEL OR ALTITUDE. Se inregistreaza F urmat de 3 cifre (exemplu F310), cand este raportat nivelul de zbor. Seinregistreaza altitudinea in metri urmata de M sau in picioare urmata de FT, cand este raportata altitudinea. Se inregistreaza ASC" (level) cand sau "DES" (level) cand coboara.

Sectiunea 3

Punctul 8 - AIR TEMPERATURE. Se inregistreaza "PS" (plus) sau "MS" (minus) urmat fara spatiu de temperatura in grade Celsius (2 cifre) (exemplu MS05).

Punctul 9 - WIND DIRECTION.

Punctul 10 - WIND SPEED. Se inregistreaza directia vantului in grade masurata fata de nordul adevarat (3 cifre) si viteza vantului in kilometri pe ora sau noduri (2 sau 3 cifre), separate de o linie oblica, indicandu-se unitatile de masura folosite (exemplu 345/55KMH, 170/65KT). Se inregistreaza vantul calm prin "00000".

Punctul 11 - TURBULENCE. Se inregistreaza turbulenta puternica prin TURB SEV, turbulenta moderata prin TURB MOD si turbulenta usoara prin TURB FBL.

Punctul 12 - AIRCRAFT ICING. Se inregistreaza givrajul puternic prin ICE SEV, givrajul moderat prin ICE MOD si givrajul usor prin ICE FBL.

Punctul 13 - HUMIDITY. Daca se raporteaza, se inregistreaza "RH" urmat fara spatiu de valoarea umiditati in procente (3 cifre, exemplu RH085).

Nota.Punctul 13 este optional si trebuie inclus numai daca este disponibil.

Punctul 14 - PHENOMENON PROMPTING A SPECIAL AIR-REPORT. Se inregistreaza fenomenele raportate dupa cum urmeaza:

o            turbulenta puternica prin "TURB SEV"

o            givraj puternic prin "ICE SEV"

o            unde orografice puternice prin"MTW SEV"

o            oraj fara grindina prin "TS"

o            oraj cu grindina prin "TSGR"

o            furtuna de praf sau nisip puternica prin "HVY SS"

o            nori de cenusa vulcanica prin "VA CLD"

o            activitate anterioara unei eruptii vulcanice sau eruptia vulcanica prin "VA"

o            turbulenta moderata prin "TURB MOD"

o            grindina prin "GR"

o            nori cumulonimbus prin "CB"

- TIME TRASMITTED. Se inregistreaza numai cand se transmite Sectiunea 3.

  1. Formular de raport special din zbor pentru activitatea vulcanica (Model VAR)

Model VAR: va fi folosit pentru raportarea dupa zbor.

VOLCANIC ACTIVITIY REPORT

Raportul din zbor are importanta deosebita pentru evitarea pericolelor pentru operarea aeronavelor datorita existentei norilor de cenusa vulcanica.

  1. Exemple.

MODEL DE COMUNICARE PRIN RADIO

MODEL DE INREGISTRARE DE CATRE UNITATEA ATS SI TRANSMITERE     CATRE BIROUL METEOROLOGIC CORESPUNZATOR

I1

AIREP SPEEDBIRD FIFE SIX AIT POSITION FOWer NINer TOO FIFE NORTH ZERO FIFE ZERO WEST WUN TREE WUN SEVen FLIGHT LEVEL TREE WUN ZERO FIFE ZERO NORTH ZERO FOWer ZERO WEST WUN TREE FIFE FIFE FIFE ZERO NORTH ZERO TREE ZERO WEST NEXT ENDURANCE ZERO AIT TREE ZERO TEMPERATURE MINUS FOWer SEVen WIND TOO FIFE FIFE DEGREES SIX FIFE KNOTS TURBULENCE MODERATE ICING LIGHT

I - BAW568 4925N050W 1317 F310 MS47 255/65KT TURB MOD ICE FBL

II2

JAPANAIR FOWer FOWer WUN OVER ORDON ZERO NINer TREE ZERO FLIGHT LEVEL TREE FIFE ZERO ONADE WUN ZERO ZERO SEVen OMPPA NEXT TEMPERATURE MINUS FIFE TREE WIND TREE WUN ZERO DEGREES SIX ZERO KILOMETRES PER HOUR TURBULENCE LIGHT ICING LIGHT

II - JAL441 ORDON 0930 F350 MS53 310/60KMH TURB FBL ICE FBL

III3

AIREP SPECIAL CLIPPER WUN ZERO WUN POSITION FIFE ZERO FOWer FIFE NORTH ZERO TOO ZERO WUN FIFE WEST WUN FIFE TREE SIX FLIGHT LEVEL TREE WUN ZERO CLIMBING TO FLIGHT LEVEL TREE FIFE ZERO THUNDERSTORMS WITH HAIL

III.- ARS PAA101 5045N02015W 1536 F310 ASC F350 TSGR

IV4

SPECIAL NIUGINI TOO SEVen TREE OVER MADANG ZERO AIT FOWer SIX WUN NINer TOUSAND FEET TURBULENCE SEVERE

IV.-ARS ANG273 MD 0846 19000FT TURB SEV

  1. Un raport obisnuit din zbor pentru un zbor transoceanic caruia i s-a cerut sa transmita un raport obisnuit la fiecare 10 grade pe meridian. Informatiile despre pozitia urmatoare, urmatorul punct important si autonomia nu trebuie transmise catre biroul meteorologic corespunzator.
  2. Un raport obisnuit din zbor pentru un zbor transoceanic caruia i s-a cerut sa transmita un raport de observare meteorologica obisnuit la un punct important stabilit. Informatiile despre pozitia urmatoare, urmatorul punct important nu trebuie transmise catre biroul meteorologic corespunzator.
  3. Un raport special din zbor care este necesar datorita intalniri unui front orajos cu grindina.
  4. Un raport special din zbor care este necesar datorita turbulentei puternice. Aeronava are altimetrul calat pe QNH.

- SPATIU LASAT LIBER INTENTIONAT -

- PAGINA LASATA LIBER INTENTIONAT -

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate