Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» CLASIFICAREA COMPETITIILOR


CLASIFICAREA COMPETITIILOR


CLASIFICAREA COMPETITIILOR

Clasificarea competitiilor poate fi realizata dupa mai multe criterii, cum sunt : obiectivele urmarite, forma(modul) de organizare, anvergura, categoria de clasificare a sportivilor carora se adreseaza si altele.

Dintre acestea, consideram ca cel mai realist criteriu de clasificare este constituit de obiectivele urmarite.

Daca dupa gen, competitiile se impart in competitii pentru barbati, femei, mixte, individuale sau pe echipe, dupa obiective acestea sunt :



a)     campionate;

b)     competitii cu caracter formativ(de dezvoltare);

c)     cupe;

d)     competitii cu regulamente consacrate sau special elaborate(sportul pentru toti).

Campionatele sunt competitii care se organizeaza pentru stabilirea campionilor la diferite varste si nivele de pregatire, categorii de greutate si ramuri de sport.

Pe baza rezultatelor obtinute la acestea, se atribuie titluri de campioni pe diferite regiuni, zone sau la nivel national ori international. Campionatele reprezinta cel mai raspandit gen de comparatie a performantelor sportive, constituind in acelasi timp momentul(momentele) de realizare a celor mai bune performante. Datele la care se desfasoara campionatele sau etapele acestora constituie punctele nodale ale valorificarii pregatirii din antrenamente. In functie de acestea, antrenorii programeaza intregul proces de pregatire pe diferite structuri ( macro-, mezo-, microcicluri si lectii ). Anul de pregatire sportiva(competitional) se construieste dupa datele, formele si loculrile de desfasurare a campionatelor.

Sportivii de inalt nivel participa la mai multe campionate pe parcursul unui an competitional; de pilda, se pot organiza Campionate Nationale, Campionate Balcanice si Campionate Europene ( C.E. ).

In acest caz C.E. reprezinta competitia cea mai importanta (de varf)

Programata de forurile europene. Data de desfasurare a acestora este de referinta in planificare, cu alte cuvinte intreaga planificare este facuta in functie de aceasta competitie. In acest caz campionatele nationale au pentru sportivii de talie internationala pe langa semnificatia cuceririi titlului de campion si atributul de concurs de verificare.

In situatia in care intre campionatele nationale si cele europene se interpun Campionatele Balcanice, atunci acestea din urma, pe langa caracterul de verificare a indeplinirii obiectivelor intermediare, devin si concursuri de verificare si de selectie pentru participarea la competitia de varf ( C.E. ). In aceasta situatie planificarea antrenamentului se realizeaza in functie de aceste trei tipuri de competitii ( campionate ), antrenorul intocmind calendarul competitional complet, obiectivele de instruire si structura antrenamentului. Mentionam ca obiectivele de mezostructura

( M.Z.C. ) si cele de microstructura (m.i.) urmaresc atat perfectionarea in plan fizic, tehnic, tactic, psihologic, cat si mai ales dezvoltarea capacitatii de performanta integrala, specifica, concretizata in rezultate obiective ( puncte, jocuri castigate, distante, kg., elemente executate, etc. ).

Competitiile cu caracter formativ ( de dezvoltare ) cuprind toate tipurile de intreceri ce au ca obiective principale : pregatirea integrala, verificarea, selectia si angrenarea in activitatea complexa.

Aceste tipuri de competitii sunt utilizate ca mijloace fundamentale in cresterea formei sportive si atingerea punctului culminant la concursul de referinta ( C.E. in exemplul de mai sus ).

In cazul copiilor si juniorilor competitiile formative cauta sa realizeze si un alt obiectiv, extrem de important si anume, obisnuirea cu participarea la concurs, cu alte cuvinte, amplificarea experientei competitionale a acestora. Remarcam faptul ca un incepator nu trebuie inscris la un concurs, indiferent cat este de pregatit, numai de dragul de a realiza acest obiectiv, deoarece infrangerea repetata poate crea stari psihologice nefavorabile, determinand in unele cazuri chiar retragerea copiilor din activitatea sportiva. Pentru prevenirea acestora, antrenorii trebuie sa organizeze numeroase intreceri arbitrate in antrenamente, care sa-i obisnuiasca pe copii cu ritualul concursurilor, prin crearea montajului psihologic specific, ce va determina o integrare rapida si eficienta in competitii oficiale. Competitiile ( concursurile ) pregatitoare sunt de regula, modelate partial sau integral dupa competitiile de referinta ce urmeaza. In ceea ce priveste angajarea sau efortul depus, acesta trebuie sa cresca treptat, asigurand intrarea treptata in forma sportiva la timpul dorit.

In cadrul acestora intra competitiile pregatitoare cu caracter traditional si jocurile competitionale, acestea din urma organizandu-se sub forma de turnee,de catre un club sau alte structuri asociative, inaintea inceperii calendarului competitional oficial.

Competitiile de verificare ( care pot fi oficiale sau organizate special in aceasta directie cu adversari adecvati ) au drept scop declarat verificarea stadiului de pregatire la un moment dat ( competitii de control), desprinderea eventualelor deficiente si a directiilor de perfectionare a antrenamentului in structurile ulterioare ale planului anual. Competitiile de selectie sau de nominalizare, numite deseori si trialuri, sunt organizate de catre federatiile de specialitate cu scopul alcatuirii unor loturi nationale. Competitiile de selectie sunt alese, de cele mai multe ori, din randul concursurilor oficiale cuprinse in calendarul oficial competitional, singurele in masura sa angajeze integral sportivul

( fizic, tehnic-tactic, psihic si social ).

Cupele sunt intreceri organizate in cele mai diferite variante, pentru toate categoriile de clasificare sportiva.

Aceste competitii se organizeaza, pe de o parte, pentru cucerirea unor trofee cu character symbolic, iar pe de alta parte pentru angajarea in activitatea competitionala a tuturor varstelor si nivelelor de practicare a sportului respective. Organizarea cupelor se realizeaza pe diferite durate de timp, determinate de numarul de participanti sau de forma de organizare. Ele se desfasoara in mod individual sau pe echipe, pe categorii de greutate, de varsta, etc.

Pentru sportul de performanta s-au statornicit competitiile de Copa Mondiala. Acestea au ca forma de desfasurare etapele successive, cu aditionare de puncta. Participarea la acestea este posibila prin invitarea de catre organizatori ( federatiile internationale ), iar recompensele materiale sunt substantiale.

Competitiile de Cupa pe plan national ( cele mai populare competitii ) sunt deschise tuturor categoriilor de sportive. Intalnirile dintre acestia se stabilesc prin tragere la sorti si pot avea character eliminatoriu, cu aditionare de puncta, sau desfasurate system turneu.

Competitiile organizate in cadrul sportului pentru toti se pot desfasura pe baza regulamentelor oficiale stabilite pe ramuri de sport, sau pe baza unor regulamente elaborate special.

Competitiile pot fi de diferite genuri, tipuri si forme de organizare in functie de obiectivele pe care le urmaresc. Astfel exista :

Genuri de competitii :

individuale;

pe echipe.

Tipuri de competitii :

campionate;

competitii formative ( amicale, de verificare, scoala, etc. );

cupe.

Formele de organizare pot fi :

cu aditionare de puncta;

turneu;

eliminatorii;

de calificare.

De mentionat ca in functie de aceste puncte cu caracter general, fiecare ramura sportiva isi poate organiza sistemul competitional , folosind una sau mai multe forme de organizare combinate.

Desfasurarea ciclica a antrenamentului sportive implica genurile , tipurile si formele competitiilor.

Competitiile cu aditionare de puncte presupun desfasurare dupa formula : fiecare cu fiecare, in care invingatorul primeste doua sau trei puncta pentru victorie, un punct pentru meci egal si zero puncta pentru infrangere.Clasamentul se intocmeste pe baza de acumulare de puncta.

Sistemul locurilor de ordines au rangurilor se foloseste pentru ierarhizare in functie de locul ocupat incepand de la 1 la n cum este cazul in competitiile de cros, schi fond, marathon, ciclism contra - cronometru si altele.

Sistemul turneu se desfasoara prin constituirea grupelor prin tragere la sorti, in grupe intalnindu-se fiecare cu fiecare. Primii clasati ( 1,2 sau 3 ) se califica pentru optimi sau sferturi de finala si in continuare pentru semifinale si finala.

Tabela Berger se foloseste in cazul unor competitii organizate system turneu cu participarea mai multor echipe si pentru desfasurarea jocurilor pee tape, prin tragere la sorti. Iata cateva variante ale ei :

Formula cu 4 ( 3 ) echipe

I  II III

4-3 2-4

1-2 3-1

Formula cu 6 ( 5 ) echipe

I  II III IV V

6-4 2-6 6-5 3-6

5-3 3-1 1-4 4-2

1-2 4-5 2-3 5-1

Formula cu 10 ( 9 ) echipe

I   II III IV V VI VII VIII IX

10-6 2-10 10-7 3-10 10-8 4-10 10-9 5-10

7-5 3-1 8-6 4-2 9-7 5-3 1-8 7-4

8-4 4-9 9-5 5-1 1-6 6-2 2-7 7-3

9-3 5-8 1-8 6-9 2-5 7-1 3-6 8-2

1-2 6-7 2-3 7-8 3-4 8-9 4-5 9-1

Sistemul eliminatoriu presupune clasificarea pe anumite locuri ( de exemplu primele doua sau trei sau patru ) pentru a participa mai departe in faza urmatoare a competitiei. Astfel se iau in discutie locurile sau performantele realizate ( timpi, distante, puncta, etc. ). In unele cazuri se pot organiza recalificari, pentru cei care nu au realizat baremurile de participare. Sistemele competitiilor pot fi combinate, folosindu-se variantele de care s-a amintit anterior.

Principalele reguli de desfasurare a competitiilor

La baza fiecarei competitii sta un regulament de desfasurare elaborate de catre structura care organizeaza intrecerile ( federatii, asociatii judetene, cluburi ). Regulamentele reflecta, de regula prevederile cuprinse ierarhic, in regulamentele internationale ( cele nationale ) sau nationale ( cele judetene ), s.a.m.d.. Prevederile acestora devin obligatorii pentru toti cei care au dreptul de participare, se inscriu sau sunt invitati.

Regulamentele constituie baza manageriala a intregului system competitional. Capitolele regulamentelor precizeaza urmatoarele aspecte :

obiectivele sau scopul competitiei;

conditiile de participare ( taxe, drepturi castigate, calificari, invitatii );

categoriile de clasificare sportiva, varsta, sex ale participantiloe;

genul de competitie, forma de desfasurare si alcatuirea clasamentelor; promovare si retrogradare; premii;

modul de realizare a inscrierilor si termenele acestora ( taxe, confirmari );

locul si conditiile de desfasurare;

arbitrii si judecatorii; comisiile de contestatii si de apel;

conditii tehnico-materiale si echipament;

sponsori;

comisie antidoping.

Cele prezentate privind reglementarile ce stau la baza competitiilor au mare importanta pentru antrenori si tehnicieni deoarece acestia le considera drept baza in stabilirea structurii antrenamentului si implicit a dinamicii efortului si continuitatii pregatirii.

Deci odata anuntat regulamentul, acesta nu mai trebuie modificat, mai ales datele, locul si modul de desfasurare. Sunt destul de frecvente cazurile, cand datorita nerespectarii prevederilor amintite intervin conflicte intre organizatii / unitati sportive si organizatori si acest lucru impieteaza negative asupra notiunii de sport si chiar etica profesionala.

Cei mai defavorizati in aceste cazuri sunt sportivii si antrenorii.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate