Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Gaudeamus igitur


Gaudeamus igitur


Gaudeamus

De la sfarsitul secolului al XVIII-lea, studentimea de pretutindeni a adoptat ca imn al infratirii internationale cantecul Gaudeamus igitur. Evocand bucuria vietii, cantecul revarsa - pe langa o retinuta maretie si o sobrietate academica - un cert optimism.

Compozitorul melodiei a ramas pana acum anonim. Se pare ca este vorba de imprumutul unui cantec medieval de origine germana, publicat pentru prima data in 1788. Versurile celor sapte strofe provin din mai multe sure literare. Uneori, pe langa textul latin a circulat si altul german. Strofa I a fost descoperita intr-un manuscris din 1582, in timp ce urmatoarele doua reproduc versurile unui psalm, identificat documentar in 1267.

Actuala forma a textului cantecului s-a realizat in 1781 de catre literatul german C.W. Kindleben. In Romania imnul studentilor s-a publicat la unison de catre Ciprian Porumbescu in Colectiune de cantece pentru studentii romani ( Viena, 1880). Studentii nostri aflati la studii in strainatate l-au preluat si adus in patrie.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate