Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Alfredo Kraus - tenor spaniol


Alfredo Kraus - tenor spaniol
Alfredo Kraus .

Ca toti tenorii spanioli de rang inalt, Alfredo Kraus, dupa ce a debutat cu Rigoletto la Cairo (1956), a gasit in Italia primele angajamente importante: Traviata la Carignano di Torino (1956), Rigoletto la Massimo di Palermo (1957), Gianni Schicchi la Opera din Roma (1958). Dupa ce a aparut la Madrid si Lisabona, a debutat la Covent Garden cu Lucia, (1959), iar in 1960 a aparut la Scala in rolul lui Elvino din Somnambula, unde apoi s-a intors frecvent pana in 1985.

Obligatiile sale internationale s-au intensificat cu angajarea la Chicago (1962 Elixirul dragostei, 1964 Favorita), la San Francisco (1966,Puritani), la Metropolitan (1966 Rigoletto),la Festivalul de la Salzburg (1969 ”Don Giovanni”.
La acea vreme Kraus trecea, cel putin in Italia, drept un tenor care canta mai mult cu creierul decat cu inima, dar aceasta mai ales cu masura de gandire a fanilor lui Di Stefano si Del Monaco, fani pentru a caror competenta si gust este permis sa avansam infinite rezerve, tot asa cum este permis sa avansam aceleasi rezerve si fata de faptul ca inima ar avea cu adevarat ceva de-a face cu cantul.

Cu siguranta era un tenor rafinat, al elitei si nu al galeriei de cea mai joasa speta. Pentru adevar, trebuie spus ca nu avea o voce bogata si nici senzuala. Timbrul si felul de a fi aminteau de Schipa, dar prin afinitate electiva nu prin imitatie servila.

Putin cam slab (ragusit) in grav si descarnat pe centru, Kraus nu avea personalitatea timbrica a lui Schipa, si nici macar stralucirea, expansiunea si sonoritatea de la ultimele note centrale la Si bemol acut.

Chiar si modul de frazare avea puncte comune cu Schipa, da la paritatea in eleganta, Schipa se impunea si in acest cadru prin inspiratie, fantezie, abandon, si printr-o folosire mai expresiva a diminuarilor si pianissimelor. Dar aceasta nu inseamna de fapt ca Alfredo Kraus ar fi un interpret rece, asa cum, de altfel se poate constata din reluarile pe viu trecute pe microsion cu operele executate de el in prima parte a carierei.

La randul sau, Kraus il surclasa pe Schipa prin intinderea registrului acut, ajungand sa emita cu voce de piept chiar Mi bemol 4. Cat priveste apoi acuratetea si linia de canto, erau impecabile.

A capatat o popularitate exploziva in Italia, in Franta si in alte parti de la jumatatea anilor Saptezeci incoace. Fiica Regimentului la Fenice din Venetia, Faust la Scala si infine Werther, executat intre 1977 si 1980 la Florenta, New-York, Chicago, Hamburg, Londra, Milano, i-au prilejuit primiri triumfale, si au distrus falsa legenda a tenorului frigid. Foarte detasat cand apare in sala de inregistrari, dar nu si atunci cand cand canta cantone spaniole.

Dupa Gigli, Schipa, Tauber si Di Stefano la inceputurile sale, Kraus este unicul tenor care a stiut sa execute cantonetele cu avant, caldura, fantezie, si subtilitati de ritm. Astazi vocea sa a slabit in prima octava, lasand sa se auda inflexiuni nazale, dar in acut pastreaza inca vechile atractii.

Supliment : Alfredo Kraus

Tenorul de origine spaniola, s–a nascut in Las Palmas din insula Gran Canaria la data de 26 sept. 1927 si s–a stins din viata in 10 octombrie 1999.

Insulele Canare au devenit in ultimii ani mai cunoscute, datorita relatarile unor colegi, participanti la turneele organizate an de an in Las Palmas, asa cum, in trecutul mai indepartat, ne erau cunoscute datorita romanului „Gran Canaria“ a lui Archibald Joseph Cronin, tot odata autor al romanelor „Citadela“ si „Castelul palarierului“.Este impropriu spus Insulele Canare. E de fapt un arhipelag vulcanic din Oceanul Atlantic la cca. 120 km. de tarmul Africii, cu trei insule mai importante:

Tenerife: mii km.patrati, dar cu o populatie mai mica, de numai 605 mii locuitori, desi este cea mai mare insula din arhipelag, cu o clima tropicala uscata. Relieful muntos atinge inaltimea maxima de 3718 m. cu vulcanul activ Pico de Teide. Orasul principal este Santa Cruz de Tenerife.

Fuerteventura: de 2 mii km patrati, 15 mii locuitori, relief deluros cu inaltimi de maximum 800 m. Orasul sau principal este Antigua.

Gran Canaria: cu 1,5 mii km.patrati dar cu cea mai densa populatie de 520 mii locuitori dupa recensamantul din 1970. Principalul oras si cel mai mare din arhipelag este des amintitul, laudatul si mai ales ravnitul Las Palmas.

Am amintit toate acestea, ca fiind locurile atat de indragite de Alfredo Kraus, la randul sau atat de apreciat de contemporaneitate, pentru activitatea sa prodigioasa de neintrecut interpret, si pedagog, cu o voce de mare frumusete si tehnica desavarsita. Este cunoscuta metoda lui de canto cautata si transmisa multor cursanti. Pentru cei care nu au avut fericirea sa lucreze personal cu marele maestru exista imprimari pe casete cu lectiile de canto insotite de exemplificari ale cursantilor cat si demonstratiile maestrului.

A debutat in orasul Cairo in anul 1956 cu Ducele din Rigoletto de G.Verdi, la varsta de 29 de ani, impunandu–se cu rapiditate ca unul dintre cei mai rafinati interpreti ai repertoriului liric ( cu precadere Puritanii de V. Bellini si Werther de J. Massenet) pentru usurinta in registrul acut si eleganta cantului izvorata dintr–o tehnica ireprosabila care i–a conferit o extraordinara longevitate artistica, devenind „marele senior al cantului“!

Revista ”Radio Romania”, prin pana Geaninei Costache, redactor al postului de Radio Muzical George Enescu, semnala plecarea dintre noi a marelui senior al cantului printr-un titlu sugestiv : O ”Stea” a plecat . . . spre stele. Citez din cuprinsul articolului:

—” Intr-o cariera ce insumeaza 43 de ani, Alfredo Kraus a interpretat peste 30 de roluri destinate vocii de tenor lirico-lejer si a fost ovationat in cele mai importante teatre muzicale din Europa si America de Nord..Si-a desfasurat cea mai mare parte a activitatii artistice la “MET“ unde a cantat rolurile Don Ottavio, Alfredo, Faust si Werther.

La Staatsoper din Viena a fost oaspete de 50 de ori, mai ales in rolurile din creatia compozitorilor G. Donizetti, si V. Bellini. Tot aici, in 1992, cu ocazia sarbatoririi a 36 de ani de cariera si a 65 de ani de viata, Alfredo Kraus a primit titlul de membru de onoare a Operei de Stat. Nenumaratele date biografice, consemnarile si cronicile elogioase decupate din presa de specialitate sunt neincapatoare. In scurta noastra evocare ne ramane doar marturia artei sale interpretative —revelatie pentru iubitorii operei si model pentru generatiile viitoare de cantareti— cuprinsa in impresionanta discografie realizata sub egida prestigioaselor Case EMI si DECCA, precum si in cele patru inregistrari pe video-casete. Alfredo Kraus, un nume intrat in istoria artei lirice universale”.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate