Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Relatia armonic - melodic in improvizatie


Relatia armonic - melodic in improvizatie
Relatia armonic - melodic in improvizatie

Acest capitol este destinat studentilor aflati in stadiul primar si mediu de pregatire.

O prezentare a modurilor folosite in improvizatie in legatura cu un anumit tip de acord (in engleza scale-chord relations) se gaseste in volumul I al cursului. In realitate situatiile in care se uzeaza de game sunt foarte limitate in practica muzicienilor autentici. Constructiile melodice sunt generate mai mult de “aura modala” a situatiei armonice, de relatii de tip functional tono-modal si intervalic. Totul se face in legatura cu o anumita transa ritmica, cu ceea ce am putea numi conturul improvizatiei si mai ales cu o anumita expresie care depinde, in cele din urma, de starea psiho-emotionala a autorului.

In concluzie domeniul relatiilor dintre acorduri si scarile folosite in improvizatie nu este nici pe departe atat de vast si important pe cat s-a crezut in ultimele decenii si ca urmare “marea sperietoare” a pedagogiei jazz-ului poate fi depasita mult mai curand decat ar crede unii profesori incremeniti intr-un proiect pedagogic din anii ’60. La urma urmei, s-a cantat jazz de mare calitate in era swing si chiar in perioada timpurie a be bop-ului fara sa se stie nimic despre scale-chord relations. Exista insa un bagaj minim de cunostinte referitoare la relatiile acord-scara de care nici un muzician de jazz nu-si poate permite sa faca abstractie. In exemplul 8 se afla unele dintre relatiile armonico-modale pe care le consider utile si care s-au cristalizat in practica improvizatiei jazz-istice.
Trebuie sa subliniez insa ca, in improvizatia de jazz, focalizarea exagerata asupra relatiei dintre acorduri si corespondentele lor modale este, in multe cazuri, tot atat de inutila ca intinderea unor covoare si presuri pe cararile montane sau pe cursul unui rau.

Exemplul 8 Relatii armonico-modale

* Am reluat acest tabel pentru cei care nu poseda volumul I al acestui curs.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate