Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Film


Index » hobby » Film
» Hiroshima, mon amour de Alain Resnais (1959)


Hiroshima, mon amour de Alain Resnais (1959)
Hiroshima, mon amour de Alain Resnais (1959)

In primul sau lungmetraj artistic, Hiroshima, dragostea mea, Resnais se foloseste din plin de experienta sa de documentarist. El ne spune o foarte scurta – dar traita cu intensitate – poveste de dragoste intre o cineasta franceza (Emmanuelle Riva) si un arhitect japonez (Eiji Okada). Actiunea se petrece la Hiroshima, unde –cum se stie – americanii aruncasera prima bomba atomica in 1945. Resnais foloseste in film lungi secvente din documentele sale anterioare despre aceasta tragedie, precum si imagini din muzeul Hiroshima si din orasul reconstruit.

Initial, el intentionase sa realizeze tot un documentar despre aceasta uriasa catastrofa care a schimbat soarta celui de al doilea Razboi Mondial, dar pe parcurs s-a hotarat sa faca un film artistic, introducand amintita poveste de dragoste. I-a solicitat un scenariu celebrei scriitoare franceze Marquerite Duras (ea insasi cineasta-scenarista si regizoare), astfel ca a rezultat un film artistic impresionant atat prin socul emotional pe care il provoaca imaginile reale ale tragediei atomice, cat si prin originalitatea aventurii de dragoste. Secventele de documentar alterneaza cu scene lirice de o mare puritate a sentimentelor. Dar scenarista si regizorul raman doar la aceasta. Intamplarile prin care trece la Hiroshima o fac pe femeie sa-si aminteasca trecutul ei, marcat tot de evenimentele razboiului. In Franta ocupata de germani, ea traise o alta poveste de dragoste. Se indragostise sfasietor de un soldat german; cunoscuse iubirea adevarata si definitiva pentru acel tanar, suportase reprosurile si neintelegerea familiei si a cunoscutilor si, in final, suferise marea durere a pierderii iubitului care, in ultima zi a ocupatiei, fusese impuscat. Amintirile duioase si dureroase legate de acest episod, care ii deviase traseele normale ale vietii, devin din ce in ce mai pregnante pe parcursul scurtei relatii cu arhitectul japonez. La sfarsitul filmului cei doi se despart, vazandu-si fiecare de drumul lui.
Este foarte evidenta in scenariu marea scriitoare Marg. Duras, care in toata opera ei e preocupata de ideea ca trecutul ne marcheaza prezentul si ca memoria, in general, joaca un rol determinant in intreaga noastra viata.

In Hiroshima . , Resnais foloseste o structura filmica deosebit de complexa, cu numeroase flashbackuri, care dezvaluie treptat tot mai mult din trecut, pe masura ce acesta capata ascendenta asupra prezentului. Structura aceasta are perfecta coeziune si datorita muzicii obsedante (Giovanni Fusco si Georges Delerue), iar dimensiunea puternic emotionala ii este conferita de jocul actoricesc, in special de cel al Emmanuellei Riva, „al carei chip inregistreaza pana si cele mai mici nuante ale emotiilor complexe ale personajului”
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate