Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Divertisment


Index » hobby » Divertisment
» Conceptele si tipologia serviciilor de animatie


Conceptele si tipologia serviciilor de animatie
CONCEPTELE  SI TIPOLOGIA SERVICIILOR DE ANIMATIE

In ultimele decenii,continutul conceptului de „animatie” a evoluat de la o dimensiune ocupationala fara obiective precise si bazata mai mult pe activitati simple,propuse unor indivizi pentru ca acestia sa se lupte impotriva plictiselii si a izolarii,la o semnificatie mai globala si mai filozofica – aceea de a insufleti, de a da sens si interes vietii in colectivitate, de a creea un anumit climat, un dinamism, intr-o unitate de cazare, de alimentatie  etc.
Din punct de vedere etimologic,verbul a anima vine de la latinescul „animare”, care la randul sau provine de la cuvantul „anima”, insemnand suflet si de la „animus” care inseamna spirit. A anima inseamna, deci, „a pune suflet”, a insufleti, adica a da viata, miscare, ritm, dinamism, a creea o anumita ambianta favorabila, respectiv o atmosfera de „caldura”.

In sens propriu, a anima inseamna:

a da viata sau aparenta de viata la ceva;

a da miscare, activitate, vivacitate;

a realiza o expunere mai vie.

In sens figurat, a anima inseamna:

a incuraja, a incita la actiune;

a interesa, a pasiona, a face mai vie o actiune;

a inspira pe cineva, a-l impinge sa actioneze;

a da viata privirii, a-i da stralucire.

Pornind de la verbul a anima, atunci cand se vorbeste despre o persoana, a anima inseamna sa devina plina de viata, de ardoare, de stralucire, iar despre un loc, inseamna ca locul acela sa se caracterizeze printr-o activitate intensa, prin animatie.

Exista o serie de expresii curente, utilizate in conversatii, in care se utilizeaza verbul a anima :

in sens propriu :

a anima o conversatie sau un spectacol ;

a anima soldatii intr-o batalie ;

in sens figurat:

bucuria ii anima privirea ;

credinta il anima.

De asemenea,verbul a se anima, poate fi utilizat in expresii precum:

dezbaterea incepe sa se animeze ;

ochii lui se anima atunci cand vorbeste .

Cateva definitii ale animatiei

actiunea de a aduce antren, vivacitate intr-o activitate ;

caldura, ardoare, inflacarare, impetuozitate, pusa intr-o actiune, intr- o expresie sau in comportamentul cuiva ;

actiunea de anima un grup, o dezbatere, o emisiune etc.

tehnica cinematografica ce da aparenta miscarii unor desene sau papusi .

Expresii curente cuprinzand cuvantul animatie :

a discuta cu animatie ;

a anima jurnalul de stiri de la ora . ;

strada animata ;

desene animate ;

oras fara animatie .

Definitia Academiei Franceze privind animatia este urmatoarea : „metoda de conducere a unui grup, ce favorizeaza integrarea si participarea membrilor grupului la viata colectiva”.Asadar, animatia este considerata a fi o metoda, dupa cum activitatile de animatie, ce permit creearea animatiei in cadrul unei anumite structuri ( fie actiuni punctuale, programate, fie actiuni obisnuite ) reprezinta instrumente aflate la indemana animatorului .

In privinta animatorului, acesta poate fi definit ca :

persoana care anima ( ceva );

persoana responsabila cu animatia in cadrul unui grup ;

persoana care reprezinta elementul dinamic al unei intreprinderi sau al unei unitati ;

persoana insarcinata cu dinamizarea ( care comunica unei alte persoane energia, dinamismul necesar in activitatea acesteia ), cu orientarea, dirijarea unui grup ;

persoana care prezinta si creeaza dinamismul necesar unui spectacol de music-hall sau unei emisiuni de radio ori de televiziune .

Expresii curente utilizand cuvantul animator :

animatorul unei reusite ;

el a fost animatorul acestui eveniment ;

animator cultural sau sportiv .

In concluzie, animatorul reprezinta persoana desemnata sa se ocupe cu animarea unui grup, cea care propune activitati, faciliteaza relatii intre membrii grupului respectiv .

Animatia devine, tot mai mult, un mijloc, un suport de comunicare in cadrul caruia aspectul relational este privilegiat si care face din aceasta elementul determinant al calitatii vietii intr-o organizatie .

Principalele obiective ale animatiei sunt considerate a fi, in prezent, urmatoarele :

sa defineasca un mod de organizare intre diferiti „actori”;

sa actioneze ca animator pentru a insufla dinamism organizatiei sau unitatii respective ;

sa creeze o stare de spirit,un climat,o anumita dinamica in cadrul unei organizatii, ceea ce permite tuturor participantilor ( oaspeti si personal ) sa se asocieze intr-o actiune globala de animatie ;

sa se centreze pe nevoile, dorintele si problemele traite de fiecare membru al grupului ;

sa favorizeze adeziunea tuturor membrilor grupului la obiectivele animatiei, stabilite in mod liber ;

sa suscite interesul pentru alte persoane in scopul de a trai in armonie, acceptand si respectand valorile, credintele, mediul si modul de viata al fiecaruia ;

sa determine renasterea unei placeri, dorinte, dandu-i fiecaruia ocazia de a descoperi, de a se situa in sanul organizatiei, si de a participa la viata grupului ;

sa favorizeze relatiile, sa promoveze schimburile si sa creeze, astfel, un nou mod de viata, bazat pe relationarea cu altii .

Cele mai cunoscute forme de animatie, in functie de continutul activitatilor, sunt urmatoarele :

 1. animatia de tip „pura destindere”
 2. animatia recreativa ( de tip „distractie” )
 3. animatia culturala
 4. animatia de tip spectacol
 5. animatia destinata mentinerii deplinei forme fizice
 6. animatia destinata mentinerii echilibrului psihic
 7. animatia istorica
 8. animatia comerciala
 9. animatia gastronomica
 10. animatia profesionala
 11. animatia – agrement „atipic”.

Animatia reprezinta un element fundamental al ofertei turistice. Obiectul animatiei il constituie realizarea activitatilor care sa permita indivizilor sa se distreze, sa se amuze, sa se destinda. Participarea la o actiune de animatie inseamna, pentru turist, sa uite, pentru un interval de timp, de stresul cotidian al vietii sale.Scopul final al oricarui comerciant este cel de a-si atrage o clientela noua si de a o fideliza pe cea actuala .

Printre numeroasele modalitati si mijloace pe care managerii unitatilor de cazare turistica si de alimentatie le au pentru a se diferentia de concurenta, adaugand „un plus”, pentru ca unitatile lor sa fie preferate de clienti, pot fi mentionate urmatoarele, considerate a fi mai importante :

serviciile leagte de primirea turistilor ( calitatea primirii, ospitalitatea ), ca element primordial al contactului uman ;

ambianta, respectiv ansamblul senzatiilor intangibile, dar cat se poate de reale, pe care le provoaca modul in care se prezinta o unitate ;

animatia, respectiv ansamblul actiunilor ce vizeaza imbunatatirea produselor propuse, actiunea de a anima grupurile de oaspeti.

Rolul unei politici de animatie nu este doar acela de a organiza evenimente, prilejuri de distractie, de a sarbatori ceva, ci este, inainte de toate, acela de a apropia oamenii, unii de ceilalti.

Politica de animatie trebuie sa fie stabilita in functie de clientela turistica . Ea va fi diferita pentru clientii tineri, fata de cei mai in varsta si va depinde, de asemenea, de categoria socio-profesionala a clientelei.Din acest motiv, tour-operatorii sau agentiile de voiaj ofera clientilor lor produse foarte variate si diferite.

Astfel putem distinge mai multe tipuri de animatie, printre care :

animatia de tip «socializare», avand ca scop facilitarea comunicarii intre turisti, prin organizarea unor manifestari, a unor actiuni de animatie, cum ar fi seratele dansante sau ale unor jocuri de societate ( jocuri de carti, scrabble etc.) ;

animatia de tip «miscare», ce contribuie la dezvoltarea activitatilor fizice si sportive ;

animatia de tip «creativitate», prin care se ofera turistilor posibilitatea sa desfasoare activitati manuale, de indemanare, de creativitate ( desen, picturi, impletituri, olarit etc. ) ;

animatia de tip «cultura, descoperire, viata», ce permite satisfacerea nevoilor de informare, de curiozitate, de schimbare, prin participarea la manifestari sau activitati diverse ( festivaluri de muzica, seminarii, conferinte, cursuri de limbi straine, de gastronomie, de initiere in tehnici noi, raliuri, excursii, vizite insotite de ghid etc. ) ;

animatia de tip «aventura», ce se adreseaza turistilor aflati in cautare de neprevazut, de necunoscut, dar si de dificultati, de pericole, fie prin intoarcerea catre natura, intr-un mod mai mult sau mai putin organizat ( calatorii, circuite, expeditii etc. ), fie prin practicarea unui sport considerat riscant, pecum parasutismul, alpinismul si chiar a unor sporturi extreme ( ex : parapanta, bungee-jumping etc. ) si chiar prin deplasari ce presupun confruntarea cu unele elemente naturale ce prezinta un anumit risc ( vulcanologia, speologia etc.) ;

animatia de tip «liniste, calm, odihna», menita sa compenseze stresul vietii cotidiene, nu prin distractie zgomotoasa si miscare, ci prin activitati precum practicarea de exercitii de tip yoga, meditatii in grup, plimbari usoare in mijlocul naturii etc.

O statiune turistica ar trebui sa isi propuna un program de activitati cat mai variat, care sa se desfasoare in cadrul acesteia. Din acest punct de vedere,animatia reprezinta un factor esential in materie de dezvoltare turistica .

Calitatea animatiei este cea care face diferenta si explica atractia suplimentara a unei destinatii turistice. Importanta animatiei depinde de potentialul turistic al unei tari sau al unei regiuni.

Astfel, existenta unui patrimoniu cultural, artistic si istoric reprezinta oportunitati reale de dezvoltare a activitatilor de animatie intr-o regiune.

Animatia poate determina :

o sursa suplimentara de profit, atat pentru hotelieri, cat si pentru alti prestatori de servicii (unitati de alimentatie, de agrement) ;

un element complementar de atractie turistica, necesar pentru a atrage clientela cea mai exigenta. Acest element poate deveni un avantaj comparativ suplimentar si poate, de asemenea, sa favorizeze creearea unei imagini de marca .

o oportunitate in privinta creearii de locuri de munca suplimentare ( animatori sportivi, culturali etc. ).

Este recunoscut, de asemenea, faptul ca o buna animatie poate conduce la prelungirea sezonului turistic.

Impactul economic al animatiei, chiar daca este dificil de anticipat, este real si explica succesul acelor destinatii turistice care au inteles importanta animatiei pentru turisti si au actionat in sensul dezvoltarii unor actiuni de animatie cat mai diversificate.

Reusita unui bun program de animatie este masurata prin satisfactia si bucuria clientului. Acesta trebuie sa se bucure de vacanta si sa aiba multe de povestit prietenilor cand se intoarce in tara sa sau la domiciliu. Performantele echipei de animatie inseamna :

a tine seama de client, de dorintele, necesitatile, asteptarile sale, de caracteristicile si capacitatea fizica ;

a profita intr-un mod imaginativ de instalatiile centrului de vacanta ;a prevedea ritmul si consecintele activitatilor in functie de capacitatea fizica a persoanelor participante si de eficienta serviciului de animatie ;

distribuirea echilibrata a activitatilor de-a lungul zilei in functie de sosiri si plecari .

Turistul spera sa petreaca bine, sa traiasca experiente placute si bucurii neasteptate .

Turistul doreste si cauta in timpul vacantei prietenii noi, alte persoane diferite de mediul sau obisnuit. In viata cotidiana aceste relatii nu se pot realiza pentru ca fie nu apare ocazia, fie timpul pentru ele este limitat de conventiile sociale.

In vacanta insa, turistul se simte destins si dezinhibat, predispus „sa sparga gheata” cu mare usurinta si are suficient timp disponibil si ocazii pentru a incerca sa initieze noi contacte si relatii. Va vorbi cu necunoscuti, ceea ce de obicei nu ar face. In vacanta, clientul cauta aproape instinctiv :

sa cunoasca persoane cu preocupari asemanatoare ;

sa-si mareasca cercul de relatii ;

sa impartaseasca experientele sale anterioare cu alte persoane .

Si toate acestea trebuie sa aiba loc intr-un mediu favorabil, relaxat si propice comunicarii, cum este, de exemplu, un program de animatie.

Un program de animatie de succes trebuie sa asigure :

experiente placute de-a lungul intregii sederi ; nimeni nu doreste vacante cu un sejur plictisitor

activitati adecvate tipologiei clientului ; trebuie tinut seama de varsta si obiceiurile de origine ale clientilor ;

stimularea si incurajarea clientilor activi si detasarea fata de cei pasivi ; activitati diferite pentru caractere psihologice diferite ;

oportunitati pentru contactul social si relatiile personale ; o persoana noua, careia sa ii povestim viata noastra ;

ritm adaptat serviciilor si orarului centrului de vacanta ; urmarind orarul si profitand de spatiile disponibile, fara a-i incomoda pe ceilalti turisti .

Animatorul turistic este persoana care se ocupa de gestionarea timpului liber si de activitatile recreative, oriunde intr-o structura de vacanta : sat turistic, hotel, club etc.

In aceasta epoca a progresului tehnic, in care oamenii sunt preocupati, in principal, de bunastare, munca le ocupa intregul timp si interes, iar atunci cand incepe vacanta sunt obositi, descumpaniti, dezorientati. Cei mai multi sunt tentati sa pastreze acelasi ritm frenetic si in timpul liber. Dar cum sa-si petreaca timpul? Raspunsul este frecvent acela de apelare la un „ajutor”, un partener, un animator .

Animatorul are ceva dintr-un iluzionist, ceva dintr-un formator, ceva dintr-un vanzator, ceva dintr-un medic, ceva dintr-un psiholog, ceva dintr-un leader, ceva dintr-un transformator al starilor de spirit, ceva dintr-un prieten, ceva dintr-un . si destul de mult dintr-un mesager al fericirii .

Putem afirma ca primul beneficiar al starii de bucurie este insusi animatorul fiind imposibil sa transmita veselie daca el insusi nu este vessel. Surasul sincer, de exemplu, este una din manifestarile unei stari interne. Unele studii recente au demonstrat ca surasul influenteaza si modifica starea de spirit si ca, atunci cand cineva surade, starea sa de spirit este mai buna .

Animatorul turistic nu trebuie sa aiba doar cunostinte si aptitudini, ci va trebui sa se adpteze fiecarei situatii sau colectivitati .

Cunostintele unui animator se dobandesc prin formarea de baza de specialitate ( animator turistic ) sau cea specifica ( animator cu specializare intr-un anumit sport, de exemplu ).

Aptitudinile sunt capacitatile care,impreuna cu cunostintele dobandite, permit exercitarea abilitatilor necesare unui program de animatie.

Atitudinile sunt predispozitiile care se datoreaza invatarii si exercitiului obtinut prin cunostinte si aptitudini, adica atitudinile inseamna felul de „ a fi ”.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate