Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» Manual de Instalare ASIS V9.0


Manual de Instalare ASIS V9.0
Notiuni introductive

Concepte generale

Sistemul Informatic ASIS este un Sistem Informatic Integrat pentru gestiunea resurselor intreprinderii (ERP). El este un sistem complex de tip Client - Server. Prezentul manual foloseste usurarii instalarii acestui produs fie pe un calculator central, calculator ce va stoca bazele de date, aplicatiile, precum si alte fisiere necesare rularii acestui produs in retea, numit in continuare server fie pe un calculator de pe care se va putea rula acest produs, numit in continuare client.

Sistemul Informatic ASIS poate fi prezentat ca si un sistem stratificat cu aplicatii interconectate intre ele si folosind o baza de date unica, baza de date ce va putea fi actualizata sau consultata de pe orice calculator (ce poseda un program informatic de tip client) conectat la server.

Sistemul de operare

Primul program ce se instaleaza (de regula) pe un calculator este Sistemul de Operare al respectivului calculator. Cel mai mare furnizor de sisteme de operare este in prezent compania Microsoft cu sistemul de operare Windows. Sistemul de operare Windows este un sistem de operare multitasking (poate 'rula' mai multe programe simultan) si multiuser (poate fi folosit de mai multi utilizatori simultan). Sistemul Informatic ASIS va rula doar pe calculatoare ce au instalat acest sistem de operare.
Sistemul de operare Windows este de mai multe feluri, el poate fi un sistem de operare de tip Server sau de tip Client. Oricum, nucleul de baza al acestui sistem de operare nu difera foarte mult (in versiunile recente de Windows), dar este de mentionat faptul ca pentru performante sporite este de preferat instalarea Serverului ASIS pe un calculator ce are instalat un sistem de operare de tip Server (Windows 2000 Server, Windows 2003 Server).  Oricum o varianta 'usoara' de tip Server a acestui produs poate fi instalata pe unul dintre sistemele de operare de tip client de la Windows 98 in sus. Pentru mai multe detalii privind sistemele de operare si arhitectura calculatoarelor rugam consultati manualele produselor respective.

Pentru functionarea corecta a Sistemului Informatic ASIS trebuie precizat ca este necesar un calculator pe care este instalat un sistem de operare de tip Windows. Indiferent de varianta aleasa la instalare (server sau client), programul de instalare nu va porni decat pe un calculator ce are instalat un sistem de operare de tip Windows.

Baza de date

Datele, intr-un sistem informatic sunt structurate. Informatia continuta de aceste baze de date (sau colectii de date) este standardizata si stocata in tabele. Aceste tabele sunt gestionate (la nivel fizic) de catre un Sistem de Gestiune a Bazelor de Date (SGBD) sau DBMS - DataBase Management System. Sistemul Informatic ASIS lucreaza cu SGBD-ul Microsoft SQL Server, un SGBD de tip SQL (Structured Query Language) produs de catre compania Microsoft. Pentru a putea instala ASIS-ul pe un server, este necesar ca in prealabil sa fie instalat acest program de gestiune a bazelor de date.

Aplicatia Microsoft SQL Server are mai multe variante si poate fi instalata pe un calculator ce are sistemul de operare Windows. Una dintre variantele ei mai 'usoare' numita Microsoft Data Engine este cuprinsa in acest CD de instalare si este optimizata pentru gestiunea bazelor de date de pana la 2 Gb si utilizarea concurenta de cinci utilizatori. La instalarea variantei de tip Server ASIS se va verifica daca SGBD-ul Microsoft SQL Server este instalat iar daca se constata ca acest serviciu nu este instalat se va permite instalarea produsului MSDE.

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati manuale referitoare la baze de date sau manualele produsului Microsoft SQL Server.

Prerechizite necesare instalarii

Instlarea unui program informatic consta de fapt in copierea informatiilor de pe un suport (CD-ROM spre exemplu) pe harddisk-ul calculatorului pe care se va efectua instalarea. Dupa efectuarea acestei copieri se vor efectua configurari automate sau manuale ale programelor copiate. Si aceste configurari (setari) sunt stocate fizic tot pe harddisk-ul calculatorului 'instalat'. De asemenea instalarea poate fi asociata si cu urmatorul fapt: calculatorul pe care va fi 'instalat' acest produs devine mai 'inteligent'. El 'invata' noul produs prin aceasta procedura numita instalare.

Pentru a putea porni instalarea programului trebuie sa ne asiguram ca stim ceea ce vrem sa instalam si care calculator din retea va fi calculatorul 'server' si care calculatoare vor fi calculatoarele client. De asemenea este bine sa consultam 'prerechizitele', prerechizite care sunt de fapt cerinte minime necesare pentru a putea fi instalat acest produs. Intocmai cum unei persoane nu i se pot explica modalitati de analiza financiara fara a cunoaste in prealabil notiuni de baza despre contabilitate, nici produsul ASIS nu poate fi instalat fara a avea cateva produse conexe instalate pe el.

Deoarece minimul necesar din punct de vedere hardware (al componentelor, procesorului, memoriei RAM) pentru a putea rula Sistemul Informatic ASIS este similar cu minimul necesar hardware pentru sistemul de operare instalat pe el nu vom detalia acest aspect in prezentul manual.

Prerechizite pentru Server

Pe calculatorul 'server', de regula un calculator mai puternic din retea trebuie sa fie instalat sistemul de operare de tip server cum ar fi Windows 2000 Server sau Windows 2003 Server. Daca reteaua nu poseda mai mult de cinci calculatoare este suficient si un sistem de operare cum ar fi Windows 2000 Proffesional sau Windows XP Proffesional. Nu se recomanda folosirea sistemului de operare Windows 98 sau inferior acestuia deoarece modulul de baza (kernel-ul) nu este asa performant ca si in cazul sistemelor de operare mentionate mai sus. Se recomanda ca sistemul de operare sa fie instalat de catre un specialist, o persoana care stie sa instaleze sistemul de operare si sa il configureze si pentru partea de retea. Trebuie mentionat ca ASIS-ul foloseste ca si protocol de retea TCP/IP-ul, protocol folosit de altfel si de SGBD-ul Microsoft SQL Server.

In cazul in care produsul se instaleaza pe o retea mare (mai mult de cinci clienti) este recomandata instalarea produsului Microsoft SQL Server. Trebuie avut grija ca la instalarea produsului Microsoft SQL Server sa existe suficient spatiu liber pe harddisk pentru a creea bazele de date ce contin aplicatiile (minim 100 Mb) si bazele de date ce contin datele firmei pentru care se doreste exploatarea acestui produs.

Prerechizite pentru client

Clientul, este de fapt un calculator ce ruleaza mediul de rulare Magic, mediu necesar exploatarii Sistemului Informatic ASIS. ASIS-ul a fost dezvoltat in mediul Magic (produs de Magic Software Enterprises), un mediu de tip RADD (Rapid Application Development and Deployment) ce permite dezvoltarea rapida a aplicatiilor pentru baze de date. Magic-ul nu este un compilator, nu genereaza fisiere de tip executabil, deci pentru a putea rula o aplicatie dezvoltata in mediul Magic este nevoie de programul Magic Runtime, program numit in continuare mediul de rulare Magic. Este posibil ca acelasi calculator sa fie atat server cat si client, adica pe acel calculator sa ruleze si programul de gestiune al bazei de date (SGBD-ul) si mediul de rulare Magic. Pentru apelarea aplicatiilor ASIS se vor creea scurtaturi (shortcut-uri) in meniul de Programe Windows sau pe Desktop-ul (ecranul) calculatorului dumneavoastra.

Sistemul de operare pentru client este recomandat sa fie de asemenea minim Windows 98, iar rezolutia placii grafice trebuie sa fie minin 1024 x 768 pixeli. Daca se doreste imprimarea pe suport de hartie a situatiilor finale ASIS este obligatorie instalata o imprimanta acelui calculator. Imprimanta poate fi matriceala - obligatorie in cazul listarii pe formulare autocopiative cum ar fi factura, spre exemplu - fie cu jet de cerneala sau cu laser pentru liste grafice mai pretentioase. De asemenea datorita faptului ca Sistemul Informatic ASIS poseda o parte grafica mai complexa (cum ar fi texturi sau imagini) consideram ca este necesar ca placa video sa aiba minimum 16 Mb pentru stocarea informatiilor grafice.

Prezentarea aplicatiilor

Sistemul Informatic ASIS este compus din mai multe aplicatii, care la randul lor sunt structurate in module specifice.Aplicatiile ASIS sunt urmatoarele:

TB - Tabloul de Bord;

PC - Costuri de productie;

CG - Contabilitate generala si Gestiunea resurselor;

PV - Punct vanzare

PS Personal, Salarii;

MF - Mijloace fixe;

MM - Management mijloace fixe;

MP - Management productie;

MT - Management transport;

DL - Devize de lucrari;

UC - Urmarirea contractelor;

UA- Urmarire abonati;

SV - Supervisor AS2000.

Instalarea produsului

Pentru instalarea produsului se va introuce CD-ul ce contine produsul in unitatea de CD. El va porni automat, iar daca configurarile calculatorului in care s-a introdus acest CD nu permit pornirea automata se va deschide folder-ul ce contine CD-ul dupa care se va efectua dublu click (sau Enter) pe programul SETUP.EXE. O alta varianta de pornire a programului de SETUP poate fi din meniul Start + Run de unde se va tasta D:SETUP (unde D reprezinta litera asignata unitatii CD-ROM).

In cazul in care se doreste instalarea prin retea, este necesara maparea sau substituirea unui disk virtual cu directorul de retea in care se gaseste acest kit de instalare. Aceasta mapare se poate efectua fie cu comanda:

NET USE [drive:] numecalculatornumeshare

in cazul in care kitul de instalare se gaseste intr-un director de retea, fie cu comanda:

SUBST [drive:] drivelocal:directorlocalsubdirectorlocal

in cazul in care kitul de instalare se gaseste intr-un director situat pe calculatorul local.

Dupa executarea dublu click-ului pe programul SETUP.EXE pe ecranul calculatorului dumneavoastra va apare fereastra ce va incepe procedura de instalare.Procedura de instalare este usoara, interfata utilizator fiind de tip Wizard, dialogul purtat fiind dintr-o fereastra in alta.

Dupa ce se va selecta acordul de licenta, va apare pe ecran o fereastra in care se va alege directorul in care va fi instalata aplicatia. Dupa selectarea directorului se va trece la pasul urmator.

Pasul urmator consta in alegerea variantei pe care o vom dori instalata.

Varianta SERVER

contine in pachetul de server urmatoarele produse:

Microsoft Data Engine (suportul pentru baze de date)

Componente de tip Server (fisiere standard ASIS: de culori, fonturi si utilizatori)

Aplicatiile in format text, aplicatii ce vor fi incarcate in baza de date cu aplicatiile

Programul de SETUP se va comporta in felul urmator. Primul pas consta in verificarea existenta instlarii produsului Microsoft SQL Server (sau MicroSoft Data Engine). Daca se constata ca produsul este instalat deja va apare o fereastra in care se vor cere informatii despre numele calculatorului server (completat implicit cu numele calculatorului curent), utilizatorul cu drepturi administrative pe baza de date (implicit SA) si parola de acces a acestui utilizator.

Daca produsul Microsoft Sql Server (sau MSDE) nu este instalat pe calculator, se va copia kitul de instalare al acestui produs, dupa care se va lansa in executie procedura de instalare a MSDE-ului. Parola implicita pentru utilizatorul SA este ASIS.

Varianta CLIENT

In varianta CLIENT se vor crea legaturi (shortcut-uri) pentru rularea mediului de rulare Magic. Varianta Client va configura automat fisierul de licente Magic, va modifica fisierul de configurare ASIS.INI (situat in directorul pentru instalare + Magic) pentru a realiza conectarea la serverul ASIS (adica serverul de baze de date). De asemenea se va cere si calea in care se gasesc fisierele comune (usr_std.eng, clr_std.eng si fnt_std.eng), caz in care fisierul de configurare ASIS va contine legatura spre acele fisiere.

In oricare dintre cele doua variante se poate selecta pachetul de produse pentru instalare

Dupa instalarea produsului pentru varianta server, trebuie sa existe cel putin un calculator pe care sa ruleze varianta client. Se pot instala ambele optiuni pe acelasi calculator (selectand ambele bife din fereastra de alegere a variantei de instalare).

Varianta Client va crea legaturi direct pe desktop-ul dumneavoastra (spatiul de lucru). De asemenea se vor gasi legaturi de pornire a aplicatiilor ASIS si in meniul de Start + All Programs in ASIS (sau directorul pe care l-ati ales pentru crearea legaturilor).

Dupa instalarea produsului este recomandata rularea aplicatiei SV - Supervizare Date, de unde veti putea efectua configurarea produsului ASIS.

Aplicatia SV

Aplicatia SV este prima aplicatie ce trebuie rulata din cadrul Sistemul Informatic ASiS. Ea este responsabila de sistemul de securitate, configurarea meniurilor si poate face initializarea intregului sistem informatic. Dupa terminarea instalarii, pe desktop-ul ecranului dumneavoastra va apare o pictograma SV - ASiS. Executand dublu click pe aceasta pictograma se va deschide aplicatia SV. Prima fereastra in care vor apare date de completat este fereastra de autorizare.

Sistemul de securitate ASiS

Sistemul de securitate ASiS este un sistem complex de autorizari sau restrictii. La orice intrare intr-o aplicatie componenta ASiS
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate