Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» Consecintele criticismului kantian pe plan filosofic, stiintific si moral


Consecintele criticismului kantian pe plan filosofic, stiintific si moral
Consecintele criticismului kantian pe plan filosofic, stiintific si moral

1. Consecintele criticismului pe plan filosofic. Se poate spune fara teama de a gresi ca filosofia lui Kant a produs o revolutie in filosofie. O data cu filosofia lui Kant se deschide o perioada de elaborare a unor grandioase sisteme filosofice. Aceasta perioada de mare efervescenta a creatiei filosofice se suprapune peste epoca unor mari descoperiri in domeniul stiintelor si tehnologiei. Nu toate sistemele filosofice elaborate acum au primit in egala masura adeziunea oamenilor de stiinta, a artistilor sau a celor interesati de domeniul politicului. Filosofia lui Kant insa a fost printre putinele care s-au afirmat in toate directiile, chiar daca in unele (cum ar, de exemplu, fi cel moral-politic) adesea i s-au adus, in chip persistent, obiectii.

Un repros constant adus filosofiei lui Kant este acela de a fi ruinat metafizica. Daca ignoram justificarea cerintelor kantiene privind caracterul stiintific pe care trebuie sa-l aiba aceasta disciplina traditionala a filosofiei, atunci reprosurile sunt acceptabile. Daca insa le luam in considerare, atunci, criticismul kantian a avut mai degraba un efect binefacator asupra metafizicii, domolind elanurile constructive si atragand atentia asupra valorii pe care sistemele metafizice le pot avea din punctul de vedere al cunoasterii.
2. Consecintele criticismului pe plan stiintific. Filosofia lui Immanuel Kant a avut o mare inraurire asupra stiintei, lucru care s-a intamplat destul de rar in istoria filosofiei.

Astazi, ca sa dam numai doua exemple, conceptia lui Kant cu privire la cauzalitatea finala nu si-a pierdut actualitatea; de asemenea, ipoteza sa privind geneza sistemului solar continua sa fie acceptata, in cadrul mai vast al cosmologiei contemporane.

3. Consecintele criticismului pe plan moral. Kant este considerat cel mai de seama reprezentant al formalismului etic.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate