Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Arta cultura


Index » hobby » Arta cultura
» Impletituri cu andrelele - cum sa crosetam


Impletituri cu andrelele - cum sa crosetam
IMPLETITURI CU ANDRELELE

Notiuni introductive. Tricotarea cu andrelele este o ocupatie foarte placuta care te ajuta sa te destinzi dar si sa confectionezi obiecte utile.

Obiectele tricotate sunt practice si aspectuoase . Ele se fac pe dimensiunile corpului pentru care se lucreaza.

Lucrul cu andrelele cere atentie si rabdare. impletind cu andrelele intrebuintam timpul liber in mod util si avem posibilitatea sa ne facem obiecte de imbracaminte dupa propriul gust.
Accesoriile si materialul indicat pentru impletituri. Accesoriile necesare impletiturilor sunt andrelele. Ele pot fi din otel, material plastic, os sau aluminiu si cu diferite grosimi si lungimi. Pe andrelele groase se lucreaza cu lana, relon sau bumbac mai gros si invers cu andrelele mai subtiri se lucreaza cu fir mai subtire.

Andrelele trebuie sa fie netede, lustruite, ascutite potrivit, nu prea tare, ca sa nu intepe degetele sa rupa firul. Ele se gasesc in comert sub forma de perechi, pe numere: 2; 2,5; 3; 3,5; 4; 4,5 si 5 mm. Numarul lor indica diametrul in mm. Andrelele circulare sunt facute dintr-un fir de plastic lung de 0,60-0,70 cm terminat la capete cu doua andrele mici de 12-15 cm.

Materialele intrebuintate la tricotat sunt:

firele provenite din parul animalelor;

fire de bumbac;

fire sintetice;

fire de matase.

Firele intrebuintate la tricotat mai pot fi folosite si din obiecte vechi.

Montarea ochiurilor pe andrele. Orice impletitura se incepe cu montarea ochiurilor pe andrele. Se desface un fir lung de pe un ghem avand lungimea de 1,5 m atat cat sa ajunga pentru montarea tuturor ochiurilor din primul rand ( acesta depinzand de grosimea firului si de numarul de ochiuri) .

Se trece apoi firul pe dupa degetul mare si degetul aratator al mainii stangi, iar capetele firului se tine in palma cu celelalte degete. Apoi cu mana dreapta, in care se afla cele doua andrele, se ia firul ce se gaseste intre cele doua degete mare si aratator, de la mana stanga.

Se trage firul spre degetul mare, se prinde firul de pe acest deget, apoi se ia firul de pe degetul aratator, tragandu-l prin latul format pe degetul mare. In final, firul se scoate de pe degetul mare, se strange si astfel s-a format primul ochi pe andrele. Se repeta la fel pana se pune numarul de ochiuri necesari.

Tricotarea ochiurilor pe fata. Modul de a tricota ochiurile pe fata sta la baza tuturor impletiturilor. Dupa ce s-au montat ochiurile pe andrele tinute una langa alta se scoate andreaua si se procedeaza astfel: se lucreaza de la dreapta spre stanga. In mana stanga se tine andreaua cu ochiurile montate , iar in mana dreapta se tine andreaua libera. Firul dinspre ghem se infasoara de cateva ori pe degetul aratator de la mana stanga. Primul ochi de la margine nu se lucreaza, pentru ca marginea sa nu iasa closata ci se trece pe andreaua libera.

Se introduce apoi varful andrelei din mana dreapta in ochiul al doilea de pe andreaua din stanga si se ia firul de pe degetul aratator, trecandu-l prin ochi. Ochiul lucrat se ia astfel pe andreaua din dreapta, scotandu-se de pe andreaua din mana stanga. Se procedeaza la fel mai departe pana se lucreaza toate ochiurile.

Tricotarea ochiurilor pe dos. Se lucreaza de la dreapta spre stanga ca si ochiurile pe fata. Andreaua cu ochiurile montate se tine in mana stanga, iar in mana dreapta, andreaua libera. Se ia pe andreaua libera primul ochi, care de-asemenea, nu se lucreaza. In timpul tricotarii ochiurilor pe dos, firul care se tine in fata ochiurilor se lucreaza. Andreaua din dreapta se trece prin primul ochi din dreapta spre stanga. Se ia firul pe sub andrea si se scoate trecandu-l prin ochi, de sus in jos. Ochiul lucrat trece pe andreaua din dreapta, iar cel prin care s-a scos acesta cade de pe andreaua din stanga.

Executarea elasticului. Elasticul se lucreaza in mai multe feluri:

Doi ochi pe fata, doi pe dos pentru primul rand. In randul al doilea, ochiurile de pe fata se lucreaza pe fata, ochiurile de pe dos se lucreaza pe dos. Se repeta asa mai departe.

Un ochi pe fata, un ochi pe dos. Randul urmator la fel, ochiul de pe fata se lucreaza pe fata, ochiul de pe dos se lucreaza pe dos.

La un model simplu de jerseu se poate lucra si cu punctul “bob de orez”. Acesta se lucreaza astfel: primul rand un ochi pe fata, un ochi pe dos; al doilea rand, ochiul de pe fata se lucreaza pe dos si ochiul de pe dos se lucreaza pe fata. Si se repeta mereu la fel.

Inmultirea ochiurilor la margine. Se realizeaza foarte simplu, prin montarea pe andrea, la capatul randului a numarului de ochiuri necesare. Pentru a creste pe linia de incheietura de la sub brat se monteaza cate un ochi ( punct de feston ) la 6-7 randuri intr-o parte si alta a lucraturii.

Inmultirea ochiurilor la impletitul diferitelor modele. Diferitele modele se executa cateodata prin imbinarea intr-un anumit fel a punctelor scazute cu cele inmultite pe tot parcursul lucrului nu numai la margine. Pentru a inmulti ochiurile, se ia cu andreaua din dreapta firul ce exista intre doua ochiuri si se lucreaza asa cum indica modelul din figura.

Scaderea ochiurilor la impletitul diferitelor modele sau la margine se face lucrand deodata doua sau mai multe ochiuri, dupa caz.

Modul de incheiere a ochiurilor. Primul ochi de pe andreaua din stanga nu se lucreaza. Se ia pe andreaua din dreapta si ochiul al doilea, se tricoteaza pe fata. Astfel pe andreaua din dreapta exista doua ochiuri.

Se introduce capatul andrelei din mana stanga in ochiul din margine, nelucrat, dinspre degetul mare, prin acest ochi luand ochiul urmator.

Se ia ochiul din margine de pe andreaua din stanga. Pe andreaua din dreapta in felul acesta avem un singur ochi. Se lucreaza pe ochiul urmator, avand din nou pe andreaua din mana dreapta doua ochiuri. Se introduce andreaua din mana stanga dinspre degetul mare in primul ochi si se trage peste al doilea, repetandu-se la fel pana se termina de incheiat toate ochiurile si ramane pe andrea un singur ochi. Prin acest din urma ochi se scoate firul dinspre ghem, se innoada si se taie.

Modul de a tricota diferite modele. Din combinarea ochiurilor pe fata cu ochiurile pe dos se pot tricota diferite modele care infrumuseteaza obiectele de imbracaminte: jachete, bluze, caciulite, fulare, rochii, etc.

Modelele foarte frumoase se pot realiza prin imbinarea punctelor scazute cu cele crescute.

a)     Impletituri cu punct de ciorap. Se monteaza pe andrele numarul de ochiuri necesar. Randurile fara sot se lucreaza pe fata, iar randurile cu sot se lucreaza pe dos.

b)     Impletituri cu punct lenes. Se monteaza pe andrele numarul de ochiuri necesar. Toate randurile se lucreaza cu ochiurile pe fata.ANEXA

Exemple practice pentru teoria prezentata in MODULUL II


 


Fig. 2 Tricotarea ochiurilor pe dos

 

Fig. 3 Inmultirea ochiurilor la margine prin montare de ochiuri

 

Fig. 4 Inmultirea ochiurilor la impletitul diferitelor modele

 

Fig. 5 Incheierea ochiurilor la rascroituri

 

Fig. 6 Modul de a incheia ochiurile la terminare

 

Fig. 7 Elastic lucrat doi ochi pe fata, doi ochi pe dos

 

Fig. 8 Punctul bob de orez

 

Fig. 9 Elastic un ochi pe fata un ochi pe dos

 
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate

Arta-cultura


Pictura


I. M. LOTMAN: Studii de tipologie a culturii
PARTI COMPONENTE TEATRU
CLAUDE LÉVI-STRAUSS: Antropologia structurala
Fundamentele culturii romane - Nasterea limbii romane
Colectia artistului popular Nicolae V. Popa din Tarpesti
Manierismul și Barocul in Italia
Cultura - Limbajul – pivotul culturii
Originile reprezentarilor mimice si pantomimice
Culori naturale si traditionale
Principalele machiaje ale tipurilor de personaje Kathakali, Navarasa si cele 9 sentimente fundamentale