Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Alpinism


Index » hobby » Alpinism
» Bivuacul in munti


Bivuacul in munti


Bivuacul in munti

Art.205. - Pe timp de iarna, expunerea in locuri deschise pentru perioade lungi este epuizanta, cu precadere noaptea. Pe langa asta trebuie sa va ganditi la gasirea unui adapost. In munti acesta este de regula o coliba montana, o camera de iarna, coliba unui cioban sau un cort de buna calitate. Veti avea nevoie de mai multe cunostinte si de ingeniozitate daca veti construi un bivuac din materiale naturale aflate la dispozitie in teren si cu ce aveti in rucsacul dumneavoastra. Nu numai constructia unui adapost este importanta ci si tehnica supravietuirii una sau mai multe nopti la rand in astfel de conditii.(2) Nu este de importanta intotdeauna luarea deciziei de construire a unui bivuac ca o structura completa. Pentru o sedere de urgenta pe timp de noapte puteti face uz de cladiri abandonate, hambare, stelaje pentru fan, grote naturale sau grinzi de piatra, care va pot oferi un plus de protectie si fortificare. Acesta va va economisi mult timp si energie. Doar daca nu aveti alta nici o alta optiune, luati hotararea sa construiti un bivuac. Apoi ar trebui sa luati in considerare urmatoarele sfaturi:

a)     alegeti locul cel mai bun posibil pentru un adapost inainte de lasarea intunericului;

b)     daca sunteti in cadrul unui grup, nu faceti niciodata un bivuac doar pentru dumneavoastra, ci cel putin pentru doua persoane. Impreuna cu cealalta persoana puteti organiza munca mult mai usor si va fi mai cald;

c)     inainte de a incepe sa construiti, asezati-va tot echipamentul intr-un singur loc.

(3) Liderul organizeaza lucrul in grupuri: o santinela - daca este o formatiune militara, un grup pentru saparea unei gauri sau construirea bivuacului, un grup pentru pregatirea materialelor si intretinerea focului, iar un grup pentru gatitul mancarii.

a)     lucrul ar trebui sa inceapa simultan este deosebit de important ca sa incepeti de indata cu topirea zapezii, mai ales daca e vorba de un grup destul de numeros, aceasta durand destul de mult;

b)     inainte de a incepe activitatea, nu va schimbati in haine uscate, dar puneti o vesta de vant peste hainele ude. In timp ce lucrati, in special la saparea unei gropi in zapada, veti fi ud din nou, datorita zapezii si transpiratiei; schimbati-va in haine uscate cand bivuacul este construit;

c)     alegeti intotdeauna un loc pentru toaleta si un loc de unde veti lua zapada pentru prepararea bauturilor;

d)     colectati zapada curata intr-o sacosa de plastic neagra, pe care o veti avea in bivuac pentru topirea si prepararea bauturilor; asezati o sacosa pentru gunoi langa intrare;

e)     in fata intrarii sa aveti cateva crengi de molid, cu care sa maturati zapada de pe haine si de pe bocanci inainte de a pasi inauntru;

f)      nu regretati timpul si efortul facut in construirea bivuacului, intrucat noptile de iarna sunt lungi si reci; intr-un bivuac potrivit veti supravietui noptilor mult mai usor.

Art.206. - Bivuacul indivual cu un reflector - figura nr. 81.

a)     loc - paduri, regiuni acoperite cu vegetatie;

b)     materiale necesare - tarusi din lemn tare, crengi de molid;

c)     scule de baza: cutit de supravietuire sau topor mic sau alt fierastrau;

d)     numar de persoane in bivuac: 4-5;

e)     timp necesar pentru construire: 1-2 ore.

(2) Un reflector de caldura va protejeaza de vant si directioneaza caldura catre dumneavoastra.

(3) Patul trebuie sa fie ridicat cumva deasupra solului si izolat pe cat de mult posibil.

(4) Acesta este unul dintre cele mai comfortabile bivuace, daca, bineinteles aveti sansa sa faceti un foc. Este pozitionat intre doi arbori. Cadrul din tarusi de lemn este acoperit cu crengi, acoperite de zapada cazuta pe ele, daca este posibil.

(5) Pentru acoperis puteti folosi, de asemenea, pelerine si alte echipamente asemenatoare. Patul trebuie sa fie cumva ridicat deasupra solului.

(6) La circa un metru in fata partii deschise a bivuacului construiti o bariera de busteni de cel putin un metru inaltime. Intre aceasta si bivuac faceti un foc. Bariera de busteni serveste ca un reflector, mai ales ca cea mai mare parte a aerului cald se ridica si astfel intra in bivuac.


Figura nr. 81 Bivuacul individual cu un reflector

Art.207. - Bivuacul din crengi si zapada - figura nr. 82.

a)     loc - paduri, regiuni acoperite de vegetatie;

b)     materiale necesare - crengi de molid, zapada, foaie de cort;

c)     unelte necesare - cutit de supravietuire, lopata de zapada;

d)     numar de persoane in bivuac - 2-3;e)     timp necesar pentru construire - 30 minute.

(2) Acest tip de bivuac este in mod normal folosit pentru o singura noapte, de aceea este mai mic si astfel mai putin comfortabil.

(3) Folositi un timp exceptional de scurt pentru a face unul, fapt care este in mod firesc foarte important in anumite circumstante.

(4) Inainte de toate fixati cadrul, pentru care folositi crengi puternice de molid, foarte apropiate, legandu-le impreuna la varf. Daca zapada este foarte  afanata, intindeti o foaie de cort sau un poncho/pelerina peste cadru astfel incat zapada sa nu se strecoare inuntrul bivuacului. Umpleti bivuacul cu crengi de molid si in final acoperiti totul cu zapada.

(5) Deoarece bivuacul este relativ mic, il puteti incalzi corespunzator chiar cu o lumanare.


Figura nr. 82 Bivuacul din crengi si zapada

Art.208. - Gaura in zapada - figura nr. 83.

a)     loc - munti inalti, regiuni cu zapada adanca;

b)     materiale necesare - zapada;

c)     unelte necesare - lopata de zapada, topor de gheata;

d)     numar de persoane in bivuac - 2-5;

e)     timp necesar pentru construire - 2-3 ore.

(2) De obicei luati decizia de a face o gaura in zapada, cand este zapada abundenta si temperaturile sunt sub zero. Daca nu este posibil, folositi un namete de zapada de cel putin 3 m latime si 2 m adancime. Daca stratul de zapada este mai subtire, aruncati suficienta zapada intr-o movila. Apoi sapati o gaura in stratul de zapada - figura nr. .

(3) Intrarea in bivuac trebuie sa fie cat mai jos posibil, in panta de sub vant si mai jos decat patul.

(4) Cand aprindeti o lumanare sau o lampa inauntru, aerul mai cald va ramane deasupra patului.

(5) Cu lopata de zapada faceti inauntru ziduri si tavanul concav din gaura de zapada cat de netede posibil, astfel incat atunci cand lumanarea sau lampa au ars, zapada topita nu va picura pe pat.


Figura nr. 83 Gaura in zapada

A - zona de aer cald; B - zona pentru incalzire si prepararea hranei; C - zona de aer cald; D - cos de aerisire; E - intrare; F - rucsac sau bloc de zapada pentru inchiderea intrariiPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate

Alpinism
Bivuacul in munti
Noduri de legare in coarda
Echipamentul de munte
termeni
contact

adauga