Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Alpinism


Index » hobby » Alpinism
» Echipamentul de munte


Echipamentul de munte
Echipamentul de munte

Art.51. - Pentru a se actiona cu succes in orice anotimp in munti este necesar ca luptatorul sa fie inzestrat cu un echipament adecvat. Acesta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a)     sa fie usor;

b)     sa fie rezistent si impermeabil;
c)     sa fie calduros;

d)     sa permita echiparea si dezechiparea foarte rapida;

e)     sa asigure o buna etanseizare la extremitatile manecilor, guler pentru a nu da voie aerului cald sa iasa in exterior si de asemenea sa opreasca patrunderea aerului rece din exterior. 

f)      Sa nu retina transpiratia/sa fie de tip fleece.

Art.52. - Cortul izoterm - figura nr. 25 - este confectionat din doua tende/foi separate, cea din exterior trebuie sa fie mai groasa si impermeabila de tip gore-tex sau material similar iar cea din interior mai subtire, rezistenta la rupere, permeabila, sa faciliteze schimbul termic pe timpul folosirii acestuia, prevazuta cu dispozitive necesare ancorarii si ridicarii cortului. Intre cele doua tende trebuie sa existe un spatiu liber care pastreaza in permanenta un strat de aer izolant astfel evitandu-se patrunderea umiditatii in interior si a condensului.

(2) Cortul izoterm este destinat pentru protectia si odihna luptatorilor in teren muntos atat pe timp de vara cat si pe timpul iernii si trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a)     sa aiba forma sferica/aerodinamica pentru a nu fi obstacol in calea vintului puternic evitandu-se ruperea sau smulgerea acestuia din ancore pe timpul bivuacurilor indiferent de anotimp;

b)     sa ofere protectie termica, indiferent de anotimp si sa aiba o greutate redusa;

c)     sa poata adaposti 2-6 persoane cu tot cu bagaje;

d)     partea de jos/podeaua sa fie confectionata dintr-un material impermeabil,rezistent la contactul cu solul mai rugos;

e)     montantii/betele sa fie confectionati din fibra de sticla de buna calitate prevazuti cu snur elastic interior pentru a evita pierderea unuia sau mai multora, pentru a eficientiza montarea si transportul acestora.

(3) Un aspect foarte important il reprezinta cusaturile, care trebuie sa fie de buna calitate la fel si chingile si fermoarele. Cusaturile trebuie sa fie vulcanizate, pentru a impiedica apa sa patrunda prin locurile strapunse de ac la momentul confectionarii.


Text Box: Figura nr. 25 Cort

Art.53. - Rucsacul - figura nr. 26 - este indispensabil unui luptator, indiferent de vreme, destinat pentru transportul materialelor individuale pe perioade de timp mai indelungate, misiuni cu termen nelimitat sau mai lung de 3 zile, atat in teren muntos impadurit cat si pe teren usor. Capacitatea de inmagazinare este de pana la 80 de litri. Este confectionat dintr-un material impermeabil pentru a proteja materialele din interior de umezeala si ploaie, rezistent la eventualele agatari sau alte degradari survenite artificial. Un aspect important la rucsac il reprezinta calitatea cusaturilor deoarece conditiile grele de teren si greutatea excesiva a materialelor pe care un luptator le are asupra sa, pot provoca cedarea acestora, ceea ce va produce disconfort si va influenta in mod negativ atat actiunile luptatorului cat si pe cele ale echipei din care acesta face parte.

(2) Un luptator poate transporta intr-un mars de mai multe zile, cu o odihna de noapte in bivuac, pe un itinerar greu accesibil, cu puncte obligatorii de trecere care urmeaza a fi escaladate, o greutate maxima de 30-35 kg.


Text Box: Figura nr. 26 Rucsaci

(3) Interiorul trebuie sa fie compartimentat in doua, partea superioara pentru bagajele cele mai multe si mai grele, iar cea inferioara pentru bagajele mai usoare si pentru urgente. Lateralele sa fie prevazute cu buzunare si chingi reglabile pentru transportul schiurilor. Partea inferioara a rucsacului trebuie sa fie prevazuta cu un brau, de care luptatorul se va folosi mai ales atunci cand greutatea rucsacului este mare, pentru deplasarea si coborarea pe schiuri, pentru un mai bun echilibru pe timpul actiunilor de mai sus si reducerea cu 45% din greutatea care preseaza pe umeri, aceasta fiind preluata de solduri.

Rucsacul de tura este si el la randul lui indispensabil pentru orice fel de misiune indiferent de gradul de dificultate al acesteia, cu conditia sa fie de scurta durata, maximum 24 h. Acesta prezinta caracteristici de fabricatie similare cu cdele ale rucsacului si are o capacitate de inmagazinare de pana la 30 de litri.Art.54. - Sacul de dormit - figura nr. 27 - este destinat pentru odihna personalului, pe timpul ducerii operatiilor militare indiferent de anotimp; se confectioneaza dintr-un material sintetic impermeabil cu fete duble, intre cele doua fete se afla umplutura din puf de gasca - pentru sacii de dormit de altitudine - sau melana. Diferenta dintre cele doua umpluturi o face greutatea si rezistenta la umezeala.


Text Box: Figura nr. 27 Sac de dormit

(2) Sacul se inchide cu ajutorul unui fermoar. Pe timpul folosirii, corpul militarului se introduce in intregime in sac, afara ramanand numai fata acestuia.

(3) Depozitarea sacilor de puf se face in camere ferite de umezeala. Un aspect foarte important este ca nu se tin in husa pentru transport ci se tin depliati pe un loc plan sau agatati iar pentru uscare la fel ca si la depozitare se tin departe de surse de caldura; sobe, resouri etc.

Art.55. - Neoprenul/izolatorul - figura nr. 28 - este un accesoriu indispensabil unui luptator ce desfasoara operatii in teren muntos impadurit sau la ses. Are dimensiunea de aproximativ 70 cm x200 cm, este impermeabil si foarte bun izolator termic fiind confectionat din material plastic.


Text Box: Figura nr. 28 Neopren/izolator

(2) Se transporta pe exteriorul rucsacului pe una dintre lateralele acestuia, prins foarte bine in cel putin 2 chingi, rulat si imbracat in husa pentru a-l feri de eventualele deteriorari survenite mai ales pe timpul deplasarilor in teren impadurit, sau in mediu stancos, pe portiuni mai inguste.

Art.56. - (1) Primusul - figura nr. 29 - este destinat pentru incalzirea si preparatul hranei si foloseste drept combustibil benzina sau G.P.L./butan.

(2) Miniaragazl pentru gatit care foloseste benzina va fi folosit in special la altitudini de peste 3000 m si in conditiile de temperatura scazuta deoarece G.P.L. poate ingheta, iar in acest caz primusul devine inutilizabil.

(3) Se interzice folosirea oricarui tip de primus in interiorul cortului.


Text Box: Figura nr. 29 Primus

Art.57. - Bocancii de munte - figura nr. 30 - trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii: sa fie confectionati din piele moale, si cu rezistenta crescuta, tratata chimic pentru a nu permite apei/zapezii infiltrarea imediata la contactul cu acestea, degradare rapida; captuseala interioara sa fie din material termoizolant si de degajare a umezelii spre exteriorul acestuia de tip goretex; sa nu provoace rosaturi; caramb inalt pentru fixarea gleznei atunci cand terenul este accidentat si dur reducand pericolul luxatiilor; talpa trebuie sa fie groasa si flexibila pentru a prelua din socuri la contactul cu terenul dur si accidentat, din material tip "vibram" pentru aderenta la pereti stancosi pe timpul escaladelor; sa permita incaltarea a 2 perechi de sosete; sa nu fie prea largi pentru a evita rosaturile. 

Bocanc de munte

 


Art.58. - Bocancii de schi, confectionati din material plastic cu interior sintetic si termoizolant ce poate fi detasat pentru intretinere prevazut cu sireturi si scai textil pentru etanseizarea si retinerea aerului cald in intrerior, eliminarea transpiratiei piciorului catre exterior. Gheata exterioara prevazuta cu clape pentru fixare si sisteme de reglare (blocare ) a articulatiei bocancului in functie de necesitatea luptatorului pentru mars, deplasare cu ajutorul coltarilor pe versanti cu portiuni de gheata, ori la escalada acestora si tura combinata pe schiuri. Talpa trebuie sa fie din material cauciucat tip "Vibram" pentru a inlesni si proteja bocancul pe portiunile unde nu exista zapada, pentru a asigura o buna aderenta atat pe portiuni stancoase cat si pe portiuni cu zapada, si chiar cu zapada inghetata. Bocancii de tura trebuie sa asigure o protectie termica foarte buna, sa nu permita zapezii si apei sa intre in interior, sa fie usori si rapid manevrabili.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate

Alpinism
Echipamentul de munte
Noduri de legare in coarda