Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii



as

Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» THOMAS EDISON (1847-1931)


THOMAS EDISON (1847-1931)


THOMAS EDISON

Ingeniosul inventator Thomas Alva Edison s-a nascut in 1847, in orasul Milan, Ohio. A urmat doar trei luni scoala oficiala; profesorul sau il considera inapoiat mintal!

Edison a realizat prima sa inventie, un inregistrator electric de voturi, la numai douazeci si unu de ani. Nu a reusit sa o vinda, asa ca s-a con­centrat asupra inventarii unor obiecte usor vandabile. La scurt timp dupa inregistratorul de voturi, Edison a inventat un inregistrator perfectionat al activitatii bursiere, pe care 1-a vindut cu patruzeci de mii de dolari, o suma uriasa pe vremea aceea. A urmat o serie de alte inventii, care i-a adus curind faima si bogatie. Inventia lui cea mai originala a fost probabil fonograful, pe care 1-a brevetat in 1877. Dar cea mai importanta pentru toata lumea a reprezentat-o realizarea becului electric, in 1879.



Edison nu a fost inventatorul iluminatului electric. Cu citiva ani inainte, la Paris se folosisera lampi cu arc electric pentru iluminatul strazilor. Dar becul lui Edison, impreuna cu sistemul de distribuire a energiei electrice inventat si pus in aplicare tot de el, a permis utilizarea iluminatului elec­tric si in casele obisnuite, in 1882, compania lui a inceput sa produca electricitate pentru casele din New York, si din acel moment, electricitatea folosita in scopuri casnice s-a raspindit rapid in toata lumea.

Prin infiintarea primei companii de distribuire a electricitatii in casele oamenilor, Edison a pus bazele dezvoltarii unei industrii de proportii. La urma urmei, nu numai becul electric este cel care foloseste electricitatea, ci o intreaga gama de aparate electrocasnice, de la televizor si pina la masina de spalat. Mai mult, energia electrica disponibila prin reteaua intinsa de Edison a stimulat in mare masura folosirea electricitatii in industrie.

De asemenea, Edison a contribuit imens la dezvoltarea camerelor de filmat si a proiectoarelor cinematografice. A adus importante imbunatatiri telefonului (microfonul cu grafit ameliorind covirsitor auditia), telegrafu­lui si masinii de scris. Printre alte inventii ale sale se numara dictafonul, masina mimeografica si o baterie de stocare a energiei electrice. Una peste alta, Edison a brevetat peste o mie de inventii separate - un numar cu adevarat incredibil.

Uluitoarea productivitate a lui Edison poate fi pusa si pe seama faptu­lui ca la inceputurile carierei a infiintat laboratorul de cercetari de la Menlo Park, New Jersey, unde s-a inconjurat de un grup de asistenti ca­pabili. Acesta a fost prototipul marilor laboratoare de cercetare create ulterior de o sumedenie de firme industriale. Imaginarea unui laborator de cercetari modern, in care mai multe persoane sa lucreze impreuna, in echipa, s-a numarat printre cele mai importante inventii ale lui - dar, desigur, nu a putut s-o breveteze.

Edison nu a fost numai inventator, ci si conducator de intreprinderi industriale. Cea mai importanta dintre acestea a devenit compania Gene­ral Electric.

Desi nu avea vocatie de om de stiinta, Edison a facut si o descoperire stiintifica importanta. In 1882, el a constatat ca in conditii de vid inaintat poate sa existe un curent electric intre doi electrozi care nu se ating. Acest fenomen, numit efect Edison, prezinta nu numai interes teoretic, dar si importante aplicatii practice. El a prefigurat inventarea tuburilor electro­nice si a pus bazele industriei electronice.

in cea mai mare parte a vietii sale, Edison a suferit de un defect al auzului, dar a compensat acest handicap printr-o uimitoare putere de munca. Edison a fost insurat de doua ori (prima lui sotie a murit tinara) si din fiecare casatorie au rezultat cite trei copii. A murit in West Orange, New Jersey, in 1931.

Incontestabil, Edison a fost cel mai mare geniu al inventiilor care a trait vreodata. Paleta sa de inventii folositoare este admirabila, desi pro­babil ca in marea lor majoritate ar fi fost realizate de altii in decurs de treizeci de ani. Totusi, daca luam inventiile sale separat, constatam ca nici una dintre ele nu a prezentat o importanta cruciala. De exemplu, becul cu incandescenta nu este o componenta de neinlocuit a vietii moderne. De fapt, becurile fluorescente, care functioneaza pe baza unui principiu cu totul diferit, sint la fel de mult folosite, iar viata noastra de zi cu zi nu s-ar schimba prea mult daca nu ar exista becuri cu incandescenta, intr-adevar, inainte de inventarea becurilor electrice, luminarile, lampile cu petrol si becurile cu gaz erau in general considerate surse de lumina satisfacatoare.

Fonograful este, categoric, un aparat ingenios, dar nu se poate afirma ca ne-a transformat viata zilnica in aceeasi masura ca radioul, televiziunea sau telefonul. Mai mult, ulterior s-au inventat alte metode de inregistrare a sunetului, cum ar fi magnetofonul, iar astazi lumea abia daca mai stie de existenta fonografului. Multe din brevetele lui Edison sint legate de imbunatatiri ale dispozitivelor inventate de alte persoane si care se gaseau deja in forme perfect functionale deja. Asemenea imbunatatiri, desi utile, nu pot fi considerate de o importanta majora la scara istoriei omenirii.

Chiar daca nici una din inventiile lui Edison nu a fost de o insem­natate covirsitoare, trebuie retinut faptul ca el nu a brevetat un singur

dispozitiv, ci peste o mie. Acesta este motivul pentru care il consider pe Edison mai important decit alti inventatori renumiti, precum Guglielmo Marconi sau Alexander Graham Bell.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate