Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
Patrick Hamilton


Patrick Hamilton


Patrick Hamilton      

Primul martir scotian a fost Patrick Hamilton, abate de Ferne, fiul lui Sir Patrick Hamilton de Kincavill si a lui Catherine Stewart, fiica Ducelui de Albany. Tanarul Hamilton a fost educat la St. Andrew's in filozofia liberala a lui John Mair, dar a citit dupa aceea si lucrarile lui Luther din proprie initiativa. El a fost cunoscut pentru liberalismul gandirii sale si si-a insusit din toata inima teologia protestanta, insa a fugit la Wittemberg atunci cand a fost somat sa se infatiseze inaintea conciliului eclesiastic.      

La Wittemberg, Hamilton s-a imprietenit cu Luther si cu Melanchton, care l-a recomandat lui Lambert, rectorul universitatii din Marpurg. Lambert l-a instruit si mai mult pe Hamilton in protestantism, ceea ce a dus la o mare schimbare in launtrul sau. Inainte vreme fusese sceptic si timid dar acum a devenit curajos, aproape dur si a hotarat sa se intoarca in Scotia pentru a predica acolo credinta.      

Hamilton a ajuns in Scotia in anul 1527 si s-a adresat in mod public poporului de cateva ori pana sa fie prins si intemnitat. Tineretea sa - avea douazeci si opt de ani - talentul sau si atitudinea sa placuta si blanda au determinat pe multi dintre fetele bisericesti sa incerce sa-l faca pe Hamilton sa-si schimbe parerile sau macar sa-l convinga sa nu isi mai predice credinta si sa deranjeze astfel Biserica. Hamilton s-a tinut atat de tare incat a convertit un preot catolic pe nume Aless, care l-a vizitat in celula sa. Cu timpul si Aless a ajuns sa fie persecutat pentru noua sa credinta si a fost ars pe rug.      Urcat pe esafod, Hamilton si-a dat toate hainele slujitorului sau, mangaindu-l cu cuvintele "Ceea ce am sa sufar eu, prietenul meu drag, pare amar si infioreaza carnea. Dar adu-ti aminte ca aceasta este intrarea in viata vesnica, care nu este pentru aceia care se dezic de Domnul."      

Desi suferinta i-a fost prelungita din pricina neindemanarii calaului, el nu a incetat sa predice oamenilor care erau de fata. "Cat va mai dura o Doamne, intunericul care acopera aceasta imparatie? Cat vei mai ingadui aceasta tiranie a oamenilor?" a strigat el si a murit cu cuvintele "Doamne Isuse, primeste sufletul meu"!       Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate