Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copiiAnimale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» Miloș Constantin Cristea


Miloș Constantin Cristea
Miloș Constantin Cristea

Miloș Constantin Cristea s-a nascut pe data de 1 mai 1931 la Arad, avindu-i ca parinți pe Olga și Constantin Cristea.

Școala generala a urmat-o la Arad la Școala Sarbeasca aflata in curtea bisericii Sfinților Apostoli Petru și Pavel (biserica lui Tekelija) iar liceul l-a urmat tot la Arad, și anume la cel mai prestigios liceu aradean, Moise Nicoara, unde a fost indrumat de cei mai prestigioși dascali ai Aradului acelor timpuri.

A urmat apoi cursurile de desen ale Școlii Populare de Arta din Arad, avand o vocație de neegalat pentru desen. A fost adeptul artelor clasice.

Dupa al doilea razboi mondial, pentru a se putea susține financiar, el urmand in continuare cursurile de desen, a lucrat ca lacatuș mecanic la Uzina de Vagoane dein Arad.
In anul 1957 a absolvit cursurile Institutului de Arhitectura ”Ion Mincu” din București, beneficiind de instrucția unor mari personalitați ale arhitecturii romanești interbelice. A fost un student foarte apreciat de catre profesorii șii colegii sai pentru talentul și capacitatea de munca pe care a dovedit-o in timpul studiilor.

Dupa terminarea studiilor la București, s-a intors la Arad, Orașul pe care l-a iubit și slujit pina la moarte. A lucrat rand pe rand ca șef de proiect apoi roiectant de gradul I. A indeplinit funcții de conducere (șef de atelier și director) la Institutul de Proiectari din Arad. A luptat, impreuna cu alți colegi arhitecți, ingineri și tehnicieni, pentru inființarea Institutului de Proiectari la Arad.

Intre anii 1971 și 1983 a fost conferențiar universitar la Secția de arhitectura a Institutului ”Traian Vuia” din Timișoara, Catedra de Sistematizare și Urbanism. A fost dedicat total carierei de dascal indrumand și inițiind foarte mulți studenți in arta arhitecturii și a urbanismului.

Numele lui Miloș Cristea (foarte cunoscut in Arad) se leaga de realizari importante ale Aradului dar și ale altor orașe:

-Fațada actuala a Teatrului de Stat din Arad;

-A proiectat numeroase cladiri reprezentative din Arad: Hotelul Astoria (Continental)[1], blocul ”Libelula” la al carui parter se afla cel mai cunoscut cinematograf din Arad, cinematograful ”Dacia” și cofetaria ”Libelula” , de asemenea cea mai cunoscuta din oraș, blocul turn din Piața Romana (Boul Roșu), etc, lucrari distinse cu premii ale Uniunii Arhitecților din Romania;

-A proiectat monumentul eroilor de la Pauliș in urma caștigarii unui concurs național;

-Chiar in perioada dinainte de 1989 a intocmit, impreuna cu Episcopia Aradului, Ienopolei și Halmagiului un studiu pentru noua Catedrala Ortodoxa Romana din Arad;

-A fost inițiatorul unor proiecte de anvergura pentru comunitatea aradeana: Reconversia Cetații Aradului, valorificarea Bulevardului Revoluției, etc.;

-a intocmit studiile de sistematizare pentru cartiere ale municipiilor Arad și Timișoara.

Miloș Cristea s-a dedicat total protejarii și valorificarii patrimoniului cultural, de arhitectura și istoric al Aradului și conservarii valorilor multiculturale care confera orașului nostru o personalitate aparte. Deși aflat la pensie, a participat activ la multe proiecte majore de reparații și reabilitare a cladirilor sau monumentelor reprezentative din municipiu: Palatul Primariei, Liceul Moise Nicoara, Palatul Cultural, Palatul Liceului Sanitar, Crucea Eroilor (aflata in parcul din spatele Palatului Primariei), Statuia Sfantului Nepomuk, Monumentul Sfintei Treimi, etc.Bun cunoscator și iubitor al istoriei, s-a dedicat inalțarii la Arad a Monumentului Marii Uniri ca o recunoaștere a meritului pe care orașul sau iubit l-a avut in zbuciumatul an 1918. In acest sens a intocmit studii pentru amplasarea și pentru construcția monumentului și a fost prezent intotdeauna cand autoritațile locale, Biserica sau celelalte instituții i-au cerut sfatul.

Firul roșu care l-a mobilizat intotdeauna in munca sa a fost dragostea pentru Arad. Caldura, pasiunea și de multe ori patima cu care vorbea despre orașul sau ne-a facut sa ințelegem mai bine Aradul și sa-l iubim cu responsabilitate.

Miloș Cristea a fost un om crescut și educat in spirit creștin. A fost fiu al comunitații sarbe din Arad, comunitate pe care a ajutat-o potrivit competenței sale. A fost prezent, insa, in egala masura, atat in viața Bisericii Ortodoxe Romane cat și in cea a Bisericii Ortodoxe Sarbe surori. S-a considerat pe sine deopotriva și roman și sarb. Deși a fost botezat in credința ortodoxa a manifestat o deschidere și o iubire sincera fața de toți locuitorii Urbei. A avut prieteni apropiați printre germani și maghiari.

Mare iubitor de istorie, a facut un adevarat cult pentru memoria inaintașilor noștri și pentru istoria neamului. Inca din tinerețe a fost un adept și un susținator al Monarhiei Romane pe care a iubit-o și careia i-a evidențiat intotdeauna meritele istorice pentru realizarea Romaniei moderne. Pasiunea sa pentru istorie a transmis-o și copiilor sai pe care i-a crescut in acest spirit.

In amurgul vieții și carierei sale, Miloș Cristea a devenit, prin Hotararea Consiliului Local Municipal, Cetațean de Onoare al Aradului. Aceasta recunoaștere a muncii și daruirii sale l-a mișcat adanc și i-a mangaiat suferința.

A murit la data de 11 August 2003, la varsta de 72 de ani.Gheorghe Lanevschi, Dezvoltarea urbanistica a Aradului de la inceputul secolului al XVIII-lea și pana la sfarșitul secolului XX in Mircea Andreican, Aurel Ardelean, Levente Baracși, etc, Arad, monografia orașului de la inceputuri pana in 1989, Arad, Editura Nigredo, 1999, p. 221

Ibidem
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate