Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» EDWARD JENNER (1749-1823)


EDWARD JENNER (1749-1823)


EDWARD JENNER

Medicul englez Edward Jenner a fost cel care a elaborat si a populari­zat tehnica de vaccinare pentru prevenirea cumplitei boli numita variola.

Astazi, cind, datorita lui Jenner, variola a fost eradicata, oamenii par sa fi uitat de pierderile infricosatoare de vieti omenesti cauzate de aceasta boala in secolele trecute. Variola era atit de contagioasa, incit cea mai mare parte a populatiei Europei o contracta la o virsta sau alta. In plus, se dovedea atit de virulenta, incit cel putin 10-20% din cei contaminati mureau. Dintre supravietuitori, alte 10-15% ramineau desfigurati de niste cicatrice urite. Variola s-a raspindit nu numai in Europa, ci si in America de Nord, India, China si multe alte parti ale lumii. Peste tot, victimele cele mai afectate erau copiii.



Multi ani s-au incercat diverse metode de prevenire a bolii. Se stia de mult ca o persoana care supravietuieste dupa imbolnavirea de variola devenea imuna la boala respectiva, in Orient, observatia generase practici de a inocula celor sanatosi-^Tiaterial biologic prelevat de la o persoana ce suferise de o forma usoara de variola. Aceasta se facea in speranta ca persoana astfel inoculata va contracta si ea aceeasi forma, iar ulterior avea sa devina imuna.

Practica fusese introdusa si in Anglia, la inceputul secolului al XVII-lea, de lady Mary Wortley Montagu, si se extinsese considerabil cu multi ani inainte de Jenner. De fapt, chiar Jenner a fost inoculat cu variola la virsta de opt ani. Totusi, aceasta masura preventiva ingenioasa prezenta un ne­ajuns grav: multe persoane inoculate nu contractau o forma usoara, ci una virulenta, care le desfigura pentru tot restul vietii. De fapt, cam 2% din cazurile de inoculare se soldau cu un sfirsit letal! Era clar ca se impunea perfectionarea metodei de prevenire a bolii.

Jenner s-a nascut in 1749, in oraselul englez Berkeley, din Gloucester-shire. La doisprezece ani, baiatul a fost dat ucenic la un doctor. Mai tirziu, a studiat anatomia si a lucrat intr-un spital, in 1792, a obtinut diploma de medic la Universitatea St. Andrew. Pe la patruzeci si cinci de ani era un medic cu o solida reputatie in Gloucestershire.

Jenner stia despre credinta mulgatoarelor si fermierilor din regiune, po­trivit careia cei care contractau varsatul vacii - boala minora a vitelor, care se putea transmite si oamenilor - nu mai faceau niciodata variola. (Varsatul vacii nu este periculos pentru oameni, desi simptomele seamana intrucitva cu cele ale unei forme foarte usoare de variola.) Jenner si-a dat seama de faptul ca - in masura in care credinta fermierilor era indreptatita -, inocu­larea cu varsat de vaca a oamenilor ar fi insemnat o metoda sigura de imunizare impotriva variolei. El a studiat cu multa atentie problema, iar in 1796 era deja convins ca respectiva credinta avea o baza reala. Prin urmare, a decis sa o testeze pe viu.

In mai 1796, Jenner i-a inoculat lui James Phipps, un baiat de opt ani, lichid cules dintr-o pustula de pe mina unei laptarese atinse de varsat de vaca. Dupa cum era de asteptat, baiatul s-a imbolnavit de varsat de vaca. Citeva saptamini mai tirziu, Jenner i-a inoculat baiatului variola, insa acesta nu a dat nici un semn de boala.



Dupa ce a mai efectuat niste cercetari, Jenner si-a publicat rezultatele intr-o brosura, Cercetare asupra cauzelor si efectelor vaccinarii variolice, aparuta pe cheltuiala lui in 1798. Aceasta lucrare a determinat extinderea practicii vaccinarii. Ulterior, Jenner a mai scris cinci articole pe aceeasi tema si si-a consacrat ani din viata perfectionarii si folosirii pe scara larga a metodei sale.

Practica vaccinarii s-a raspindit rapid in Anglia, iar curind a de­venit obligatorie in arma­ta si marina engleza. In cele din urma, a fost adoptata in cea mai mare parte a lumii.

Jenner si-a pus meto­da in slujba oamenilor fara sa emita nici un fel de pretentii materiale. Totusi, in 1802, in semn de recunostinta, Parla­mentul britanic i-a oferit un premiu de 10000 de lire. Citiva ani mai tirziu, Parlamentul i-a mai acor­dat 20 000 de lire. A de­venit faimos in toata lumea si a primit nu­meroase onoruri si dis-

.. Jenner a fost casatorit si a avut trei copii. A trait saptezeci si trei i, pina in 1823. A murit in orasul natal, Berkeley. upa cum reiese din datele prezentate mai sus, ideea folosirii varsatu-icii pentru imunizarea impotriva variolei nu ii apartine lui Jenner; el it-o de la altii. Chiar se pare ca au existat persoane care si-au ino-in mod deliberat varsat de vaca inainte de aparitia lui Jenner. iar, desi Jenner nu a fost un om de stiinta extraordinar, putini sint cei au facut atit de mult pentru omenire. Prin cercetarile, experimentele ierile sale, el a transformat o credinta populara, pe care stiinta medi-nu o luase niciodata in serios, intr-o practica standard, care a salvat marate milioane de vieti omenesti. E adevarat ca tehnica lui nu s-a ; aplica decit unei singure boli, dar era vorba de o boala majora. Deci ta din plin onorurile acordate de generatia lui si de cele care i-au it.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate