Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
Dusan Aleksić


Dusan Aleksić


Dusan Aleksić

S-a nascut in anul 1844 la Arad. Asemenea tatalui sau Nikola, a fost pictor si iconar. A invatat pictura in atelierul tatalui sau si cu in ciuda insistentelor tatalui nu a urmat niciodata vreo scoala de pictura.

Fiind un pictor cu posibilitati modeste, a invatat sa picteze dupa tatal sau Nikola, dupa stilul si metodele tatalui insa niciodata nu a reusit sa-si egaleze tatal. A fost un om harnic si constiincios, avea multe comenzi si temina lucrarile la timp. Cu toate ca a lucrat mult, asemenea tatalui sau, nu a reusit sa stranga avere. Inaintea mortii sale a fost obligat de imprejurari sa-si vanda iubita casa parinteasca[1].

Dusan Aleksić a pictat biserici in Banat, Valea Muresului si Vojvodina, Serbia. Putem aminti aici iconostasul bisericii sarbe din Becicherecu Mic, icoanele bisericii din Varias, zidurile bisericii din Tisa Setmiklos, iconostasul bisericii sarbesti din Nemet, picturile de pe tavan si icoanele bisericii din Battonya si iconostasul bisericii sarbesti din Satchinez. Aici Dusan Aleksić a realizat unul din ansamblurile sale picturale cele mai reușite.In anul 1900 a murit la Arad, in perioada in care picta biserica ortodoxa sarba din Deska, Ungaria.

Matica Srpska pastreaza in galeriile sale 6 picturi ale lui Dusan Aleksić.Idem, p. 235

Ljubomir Stepanov, Aradul de-a lungul timpului, Culegere de texte de la al IV-lea simpozion de ziua Sf. Petru din Arad, Timișoara, Uniunea Sarbilor din Romania, 2003, p. 121

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate