Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» ABRAHAM LINCOLN (1809-1865)


ABRAHAM LINCOLN (1809-1865)


ABRAHAM LINCOLN

Abraham Lincoln a fost cel de-al 16-lea presedinte al Statelor Unite, raminind in constiinta umanitatii ca cel mai cunoscut si mai admirat conducator politic pe care 1-a avut aceasta tara. De ce, totusi, nu a fost inclus pe lista mea? Nu a reprezentat eliberarea a 3500000 de sclavi o realizare de exceptie?

Raspunsul la aceasta intrebare este, cu siguranta, afirmativ. Totusi, analizind lucrurile retrospectiv, vom observa ca in epoca tendintele de abolire a sclaviei pe plan mondial erau foarte puternice. Multe tari adoptasera o lege in acest sens inca inainte ca Lincoln sa preia mandatul de presedinte. Chiar si dupa moartea sa, 65 de ani mai tirziu, multe alte natiuni ale lumii se mai aliniau inca acestei politici de eradicare a sclaviei.

Meritul lui Lincoln este ca a grabit acest proces in propria lui tara. Totusi, cea mai mare realizare a sa ramine solidarizarea Statelor Unite impotriva secesiunii statelor sudiste. Numirea lui Lincoln la Casa Alba a declansat acest conflict. Nu stim daca Nordul ar fi pierdut Razboiul Civil daca altcineva si nu Lincoln ar fi fost la conducere. La urma urmelor, Nordul a fost factorul declansator al razboiu­lui, fiind net superior fortelor adverse din punct de vedere numeric si economic.Chiar daca trupele din Nord ar fi pierdut in aceasta confruntare armata, cursul istoriei nu s-ar fi schimbat radical. Legaturile lingvistice, religioase, cul­turale si comerciale dintre cele doua regiuni erau foarte strinse. In aceste conditii, ele s-ar fi unificat oricum. Daca perioada de dezbinare ar fi durat 20 de ani -chiar si 25 -, acest lucru ar fi ramas un incident istoric minor. Presupunind ca Statele Unite nu ar avea in componenta si partea sudica, aceasta tara ar ocupa aceleasi locuri de frunte in ceea ce priveste numarul de locuitori si puterea economica.

A fost oare Lincoln un personaj banal si fara importanta? Nicidecum. Ca­riera lui si-a pus amprenta asupra unei generatii intregi. Totusi, acest lucru nu il ridica la nivelul lui Mahavira, ale carui idei persista de secole.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate