Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Copii


Index » familie » Copii
Ghid Sudoku - Regulile jocului


Ghid Sudoku - Regulile jocului


Ghid Sudoku

Introducere

Regulile jocului Sudoku se invata foarte usor. 'Orice rand, coloana si oricare patrat de 3x3 casute trebuie sa contina o singura data fiecare cifra cuprinsa intre "1" si "9"

Exemplu de grila Sudoku

Sudoku este un joc logic care opereaza doar cu numere. Folosindu-te doar de logica (nu necesita cunostinte avansate de matematica te poti distra de minune intr-un mod cat mai folositor.Avantajele jocului:

 • Reguli simple, foarte usor de invatat
 • Nu necesita cunostinte avansate de matematica
 • Este distractiv
 • Contine diferite grade de dificultate
 • Recomandat pentru toate varstele(chiar si pentru copii)
 • Contine variatii multiple(practic nici o varianta nu este identica cu cealalta)
 • Poate fi foarte usor de transportat(listat pe o foaie de hartie).Este un mod placut de a-ti petrece timpul in calatorii sau pentru relaxare

Un exemplu de Sudoku rezolvat

Tips & tricks

 1. Foloseste un creion cu mina moale (pentru a corecta cu usurinta eventualele greseli)
 2. Verifica de 2 ori inainte de a scrie un numar in casuta
 3. Incepe cu un puzzle mai usor si avanseaza treptat spre cele mai dificile
 4. Poti face semne usor vizibile in casute pentru a-ti da seama de combinatiile de variante posibile
 5. Nu completa un joc Sudoku la nimereala, gandeste logic.

Tehnici Sudoku

O grila Sudoku contine 81 de patrate. Pentru un exemplu vom nota coloanele de la "a" la "I", iar liniile de la "1" - "9. Grila poate fi subimpartita in 9 patrate denumite box1, box2 . .box9.

FIGURA 1 - denumirile patratelor Box1-9

Tehnica scanarii

Cel mai simplu mod de a incepe un puzzle Sudoku este sa scanezi patratele mai mici (denumite cu box1 . .box9 pentru a gasi numerele care se potrivesc doar intr-o singur loc.

Tehnica scanarii este simpla si de obicei suficienta pentru a rezolva jocurile mai usoare. Si in cazul variantelor mai complicate, scanarea este folosita pana in momentul in care trebuie aplicate alte tehnici mai avansate pe care le vom descrie pe parcurs.

Iata cateva moduri in care poate fi folosita tehnica scanarii:

1. Scanarea intr-o directie

In primul exemplu ne vom concentra atentia pe patratul denumit box2 (care neaparat contine 9 numere .. de la 1 la 9)

Daca te uiti atent la casuta box 1 si box 3 vei vedea ca un "9" exista deja in randul 2 si randul 3; Ceea ce inseamna ca putem exclude varianta ca numarul 9 sa fie prezent in ultimele doua linii ale patratului box2(vezi numerotarea patratelor box in figura 1).

Ramane o singura solutie: Patratul e1 este singurul care poate contine cifra "9" . Asta a fost chiar usor, nu-i asa?

Atentie: cifrele cu albastru sunt cele adaugate ca exemplu , iar cifrele cu negru fac parte din grila initiala.

2. Scanarea in 2 directii:

In cazul acesta se face o scanare perpendiculara(pe randuri si coloane)

Putem lua ca exemplu patratul box3.Unde putem introduce cifra "1" in box3? In acest exemplu linia 1 si linia 2 a grilei contine cifra 1, deci raman 2 patrate din box3 unde poate fi plasata cifra "1".Observam ca linia g4 contine un "1", (stim ca g4 poate contine o singura data un "1" ).Rezulta din deductie logica ca singura solutie in care putem plasa cifra "1" este casuta i3.

3.Cautarea solutiei unice:

De multe ori , doar o singura cifra poate fi plasata intr-o casuta deoarece celelalte 8 cifre sunt deja prezente in linia sau coloana respectiva.

Daca ne uitam atent la casuta box4 vedem ca cifrele: "3 "4" ,"7" si "8" sunt deja folosite in casuta box4. Cifrele "1" si "6" sunt pe linia 4 a patratului mare, iar "5"si "9" sunt prezente pe coloana b.

Eliminand astfel toate cifrele , singura varianta posibila pentru casuta b4 din box4 ramane cifra"2" (vezi pe desen - cifra "2" este colorata cu albastru)

4.Eliminarea cifrelor din linii si coloane

Exista si metode mai complexe pentru a gasi numerele "lipsa" din grila.

In acest exemplu cifra "1" din casuta c8 implica urmatoarele: Fie casuta e7 sau e9 pot contine cifra "1". Oricare ar fi din cele doua , cifra "1" din coloana "e" este in casuta box8, de aceea nu este posibil sa avem "1" in centrul coloanei din box2. Deci ultima solutie pentru a pozitiona "1" ramane d2 din box2. Logic nu-i asa

5. Cautarea cifrelor lipsa din linii si coloane

Aceasta tehnica este folositoare cand liniile si coloanele sunt aproape completate.

Sa luam de exemplu linia

7 casute contin cifrele "1" , "2", "3", "4", "5" , "8" si 9", cee ce inseamna ca cifrele"6" si "7" lipsesc.Dar, observam ca "6" nu poate fi in casuta h6, pentru ca exista deja un "6" in acea coloana.Deci varianta corecta este: 6 trebuie plasat in b6.

(pe desen cifra "6" este colorata cu albastru !!)

Analiza tehnicilor

Pentru jucatorii avansati metodele prezentate mai sus poate nu sunt de ajuns: de aceea va prezentam un set de tehnici mai sofisticate.Jocurile cu un nivel mai ridicat necesita niste marcaje ajutatoare cu creionul. Pe parcurs vom folosi prescurtarea pentru marcaje ajutatoare = MA

Tehnica marcajelor ajutatoare este un proces sistematic de notare a unor cifre mai mici in interiorul unei casute pentru a fi mai usor de observat urmatoarele combinatii.Dupa ce se fac marcajele ajutatoare (MA) jucatorul trebuie sa analizeze rezultatele, si sa descifreze combinatia corecta

Iata cateva tehnici mai avansate:

1. Eliminarea casutelor folosind tehnica "perechilor "

In acest exemplu marcajele MA sunt colorate cu rosu.

MA arata ca "4" si"9" pot fi doar in casuta c7 sau c8. Nu stim inca exact locul exact , doar stim ca casutele sunt ocupate.

Casuta a6 exclude prezenta cifrei "6" in stanga coloanei din box7. Concluzie 6" poate fi doar in b9.

2. Eliminarea casutelor folosind "tehnica perechilor" in linii si coloane

In acest exemplu de puzzle Sudoku vedem ca "2" si "7" (incercuite cu rosu) pot fi doar in d9 si f9.Nu stim exact unde, dar stim ca aceste casute sunt sigur ocupate.

Cifrele care raman sa fie introduse in coloana 9 sun "1", "6" si "8". Dar "6" nu poate ocupa casuta a9 sau i9 , deci ultima varianta ramane c9.

3.Eliminarea casutelor cu tehnica "perechilor ascunse in linii si coloane"

Tehnica perechilor (cea de la nr 1 nu este tot timpul evidenta, de aceea se foloseste cateodata urmatoarea varianta:

Daca ne uitam cu atentie la marcajele ajutatoare MA din coloana 7 vedem ca "1" si "4" pot fi plasate doar in f7 (din box7) sau g7( din box7).Acest lucru inseamna ca avem de a face cu o "pereche ascunsa" . F7 si g7 nu pot contine alte numere. Folosind tehnica scanarii vedem ca cifra "7" poate fi prezenta doar in d7.

4. Eliminarea casutelor folosind

tehnica "X-wing"

Tehnica "X-Wing" este folosita in situatii de exceptie, cand nici o alta metoda nu poate fi aplicata.

Scanand coloana "a" observam ca cifra"4" poate ocupa pozitia a2 sau a9. Similar , cifra "4" poate fi doar in i2 sau i9. Este evident ca in linia 2, cifra"4" poate fi prezenta doar in a2 sau i2. De aceea "4" este exclus din c2. Rezulta: cifra "2" intra in c2.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate