Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Copii


Index » familie » Copii
Copiii si limbile straine (despre bilingualism)


Copiii si limbile straine (despre bilingualism)


Copiii si limbile straine (despre bilingualism)

Intr-o lume diversificata si multiculturala din ce in ce mai multi copii se gasesc intr-un mediu unde se vorbesc cel putin doua limbi diferite. Schimbarile de serviciu pot aduce parintii dintr-o parte in cealalta a lumii si simultan cerinte lingvistice suplimentare atat pentru parinti si chiar si pentru copii. Iata cateva intrebari care rezulta din astfel de situatii: este important pentru copii sa invete o limba straina de la o varsta frageda? Ce pot sa astept eu ca parinte de la copilul meu si cum pot sa-l ajut in dezvoltarea aptitudinilor sale lingvistice? Copilul trebuie sa fie superinteligent pentru a invata o limba straina?

Ce inseamna a fi bilingv?

Unii definesc bilingualismul ca fiind capacitatea unei persoane de a comunica in mod egal in doua limbi diferite, in timp ce pentru altii bilingualismul este capacitatea de a comunica in doua limbi diferite, cu performante mai bune intr-una dintre cele doua limbi.De ce, cum si cand poate copilul meu sa invete o limba straina?

Multe discutii cu privire la copii bilingvi pornesc de la ideea ca de fapt parintii sunt cei care aleg pentru copil, ca acesta sa invete o limba straina. In majoritatea cazurilor insa nu exista alta alternativa pentru copil decat sa fie crescut intr-un mediu bilingv.

De exemplu, intr-o familie de romani stabiliti in alta tara, romana va fi limba materna pentru copil, in timp ce limba tarii respective va fi in mod automat ce-a de-a doua limba folosita la scoala si in viata cotidiana. Aceasi situatie exista si in cuplurile in care fiecare dintre parteneri are o alta limba materna. Singura exceptie ar fi cand ambii parinti vorbesc aceeasi limba, limba comunitatii in care traiesc, dar hotarasc sa-si invete copilul o limba straina.

Exista o multime de teorii despre 'cel mai bun mod' de a creste un copil bilingv, dar majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca un copil care inca de la o varsta frageda intra in contact cu doua limbi in acelasi timp, le va invata pe amandoua. Intr-un studiu recent cu privire la importanta invatarii in procesul de dezvoltare a creierului in primii 3 ani de viata, se sugereaza ca limbile straine ar trebui sa fie invatate de catre copii cat mai devreme posibil. Insa, cu atatea cerinte impuse copilului, parintii isi pot pune intrebarea fireasca: este important pentru copilul meu sa invete o limba straina la o varsta foarte frageda? De ce?

Care ar fi posibilitatile de invatare a unei limbi straine la copiii mici?

In general copii au o capacitate foarte mare de invatare a cuvintelor. Cand parintii folosesc cuvinte in limbi diferite pentru a desemna acelasi obiect (de ex. caine sau dog), copilul va invata pur si simplu ca ambele cuvinte se aplica la acel obiect.

Daca mai tarziu copilul va spune: 'uite un dog' parintele ii va raspune 'da, este un caine, dog'. La varste mici, pana la 2-3 ani este mai bine ca denumirile obiectelor in ambele limbi sa fie introduse gradual. La 2-3 ani este bine ca una dintre cele doua limbi sa devine limba principala, in care copilul invata gradual constructia propozitiilor, urmand ca apoi sa invete regulile celeilalte limbi. Daca copilul devine confuz sau frustrat de schimbartile de limba, ramaneti la o singura limba, cea de-a doua urmand sa fie invatata mai tarziu.

Ce pot face parintii pentru a ajuta un copil in invatarea unei limbi straine?

In primul rand este important sa incurajati interesul copilului dvs. in alte culturi, in alte limbi si sa-i aratati cat de mult apreciati dvs. efortului lui de a invata o noua limba. Daca aveti posibilitatea, participati alaturi de copil la evenimente culturale cu muzica, dans si de ce nu chiar cu specialitati culinare din tara a carei limba o invata copilul dvs. Tot asa, cartile, CD-urile si casetele video reprezinta un ajutor substantial in invatarea limbilor straine. Daca sunteti chiar dumneavoastra insiva un vorbitor al acelei limbi straine puteti sa-i cititi copilului si sa-l invatati cuvinte, expresii noi, fara insa sa-l fortati sa invete.

Parintii isi pot imbunatati propriul limbaj bilingv in timp ce dezvolta cunostintele bilingve la copii lor. Bilingvismul nu afecteaza in mod negativ educatie copilului, ci dimpotriva are un impact pozitiv asupta dezvoltarii psihice a copilului.

Iata cateva intrebari si raspunsuri cu privire la bilingualism:

1.Contributia mamei la devoltarea limbajului copilului este mai importanta decat cea a tatalui?

Ambii parinti joaca un rol importna in dezvoltarea limbajului copilului. Daca mama petrece mai mult timp cu copilul decat tatal, este normal ca limbajul mamei sa aiba mai mult impact asupra copilului decat cel al tatalui. Aceata nu inseamna insa ca limbajul tatalui nu va fi in totalitate receptionat de catre copil, mai ales daca tatal va face si el efortul de a petrece cat mai mult timp cu copilul, jucandu-se cu el, citindu-i povesti si chiar doar stand de vorba cu copilul. Iata doar un exemplu in acest sens: o familie de australieni au hotarat sa-si creasca copiii bilingvi, cea de-a doua limba fiind germana, invatata de tata in timpul scolii. In timp ce mama a vorbit tot timpul cu copii in engleza, tatal a vorbit in germana, iar in final copii au invatat ambele limbi la fel de bine, desi tatal a petrecut cu copiii in medie de sase ori mai putin timp decat mama, iar in jur nimeni altcineva nu mai vorbea germana.2. Care ar fi avantajele copiilor bilingvi?

Copii au capacitatea de a invata o limba in mod diferit decat adultii, astfel incat inainte de adolescenta isi vor insusi cu usurinta limba respective si vor dobandi o pronuntie identica cu cea a vorbitorilor nativi ai acelei limbi. Multi dintre adultii care incep sa invete o limba straina in timpul liceului sau chiar mai tarziu se uita uneori cu invidie la copii lor bilingvi cu cata usurinta invata o limba straina care lor le-a luat atat timp si efort. O parte dintre copiii bilingvi folosesc ambele limbi invatate cu aceleasi abilitati, pe cand unii dintre ei invata una dintre cele doua limbi mai bine decat pe cealalta.

In ambele cazuri insa, orice copil bilingv va dobandi o capacitate superioara de intelegere si invatare a unei limbi straine mai tarziu in viata. Chiar daca copilul nu vorbeste cea de-a doua limba, chiar si numai faptul de a auzi ceva in acea limba isi va pune amprenta asupra dezvoltarii sale lingvistice de mai tarziu si-i va crea un avantaj educational. Prin contactul cu o alta cultura/limba, copilul va putea sa inteleaga oamenii din afara culturii sale materne. Chiar daca acesti copii traiesc langa persoane pentru care cea de-a doua limba invatata de copil nu este limba materna, ei vor intelege la un moment dat cum aceeasi situatie poate fi interpretata diferit in doua culturi/limbi diferite.

3. Eu ca parinte cunosc atat de bine o limba straina incat pot sa incerc sa-l invat aceasta limba si pe copilul meu?

Aceasta intrebare este bazata pe un neadevar, conform caruia trebuie ca a doua limba ce va fi invatata de copil sa fie limba materna a unuia dintre parinti. Nimic mai fals. Nu trebuie sa fiti vorbitori nativi ai altei limbi decat celalalt parinte si nici macar nu trebuie sa traiti intr-o tara unde se vorbeste limba respectiva, ca sa puteti sa va invatati copilul o limba straina. Desi foarte putini parinti au incercat sa-si invete copiii o limba straina chiar daca nu era limba materna a nici unuia dintre parinti, incercarile de acest fel au fost un succes.

4. Daca vreau sa-l invat pe copilul meu o limba straina cum as putea sa compensez faptul ca nu este limba mea materna?

In primul rand incercati sa-l duceti pe copil cat mai mult in contact cu limba respectiva, print intermediul televizorului, casetelor video si audio etc. Chiar si joaca impreuna cu copii pentru care limba respectiva este limba materna este o modalitate placuta pentru copil de a se familiariza cu respectiva limba straina. Daca puteti, invatati un cantecel in limba respectiva pe care sa il cantati copilului seara la culcare sau macar cititi-i ceva in limba respectiva. Din cand in cand nu-i rau si pentru dvs. sa mai rasfoiti carti de gramatica si chiar sa cititi pentru dvs. ziare, carti, reviste in acea limba straina. Un sfat util ar fi sa aveti la indemana un dictionar si sa invatati cateva cuvinte noi in fiecare zi, macar dvs., daca nu si copilul. Si in general nu va descurajati daca constatati ca nu stiti nici dumenavoastra atatea lucruri intr-o limba straina. Totul se invata cu rabdare si staruinta.

5. Daca nici unul dintre parinti nu cunoaste o limba straina, cum poate invata copilul o noua limba?

Daca puteti, angajati o ingrijitoare care vorbeste o limba straina sau puteti face schimb cateva ore pe zi cu o mama care vorbeste alta limba si astfel doua familii sunt in castig. O solutie destul de buna o reprezinta gradinitele/cresele bilingve, dar puteti face chiar si pentru dvs. ceva daca urmati un curs de invatare a unei limbi straine si apoi il invatati si pe copilul dvs. aceasta limba. In prezent exista o multime de programe interactive de invatare a unei limbi straine chiar de catre copii.Daca ati reusit sa incurajati si sa sustineti copilul in invatarea unei limbi straine, incercati sa nu faceti din aceasta o invatare fortata. Copilul va invata cu placere, daca invatarea este integrata cu jocul, aventura si placerea descoperirilor. Din moment ce invatarea unei limbi straine devine prea conventionala (cu lectii si chiar pedepse) copilul isi pierde interesul si va lua chiar o pozitie defensiva fata de invatarea unei limbi straine.

6. Care sunt dezavantajele pe care le are un copil bilingv?

Desi in majoritatea cazurilor acesti copii nu sunt dezavantajati fata de copiii care vorbesc o singura limba, exista si cazuri in care copilul nu se va descurca bine in nici una dintre cele doua limbi, fapt care se poate rasfrange asupra performantelor sale intelectuale in scoli cu predare in oricare ditnre cele doua limbi cunoscute de catre copil. Pentru a evita aceasta situatie, o solutie ar fi ca unul dintre parinti sa-i vorbeasca copilului intr-o limba iar celalalt parinte in alta limba. Incercati sa nu interferati cele doua limbi intr-o conversatie. Conversatia se va purta intr-o singura limba pentru a evita confuziile.

7. Cat de interativ trebuie sa fie contactul copilului cu o anumita limba straina pentru ca in final aceasta limba sa fie invatata de catre copil?

Daca un copil este asezat in fata televizorului si vede o caseta video in engleza sau asculta toata ziua doar limba engleza, el nu va vorbi si nici nu va intelege aceasta limba de unul singur. Este posibil insa ca acest contact pasiv cu o limba straina sa-l stimuleze si sa-i creasca disponibilitatea pentru a invata engleza acum sau mai tarziu. Daca copilul refuza sa vorbeasca cu dvs. o limba straina desi dvs. ii vorbiti in acea limba, nu insistati prea mult, caci progresele sale vor fi mai reduse decat cele ale unui copil care vrea sa vorbeasca acea limba. Incercati sa gasiti metode mai creative de invatare pentru copilul dvs., incurajati-l sa puna intrebari cand ii cititi o poveste sau cand va jucati cu el, lasati-l sa-si manifeste cu voce tare trairile, emotiile, opiniile, etc.

8. Este 'nenatural' ca o limba straina sa fie folosita ca limba principala de comunicare cu copilul?

Cu cat mai putin sunteti dvs. cu acea limba straina vi se va parea 'nenatural' sa o folositi in comunicarea cu copilul. Daca insa doriti din totul sufletul ca acea limba sa fie invatata de copil, continuati sa o folositi si veti vede ca dupa un timp n-o sa vi se mai para 'nenatural' sa-i vorbiti copilului in engleza, franceza, etc. Bineinteles ca este un efort mai mare sa cresti un copil bilingv, decat unul care vorbeste o singura limba, dar poate efortul merita facut.

9. Copilul va invata limba straina facnd aceleasi greseli pe care le fac eu?

Daca nu stapaniti la perfectie o limba straina este important sa nu fiti singura persoana care vorbeste aceasta limba cu copilul. Joaca cu alti copii vorbitori nativi ai altei limbi, cartile, casetele si programele de la televiziune sunt alte surse de invatare a unei limbi straine. Daca, de exemplu doriti sa-l invatati pe copil engleza, ar fi bine sa stati de vorba cu un vorbitor nativ de engleza si acesta va poate spune daca nivelul dvs. este suficient pentru a-l putea invata si pe copil. In orice caz, o pronuntie impecabila si cunoasterea la perfectie a gramaticii nu va garanteaza si competenta in aceasta limba. Daca cunostintele dvs. necesita imbunatatiri puteti studia in continuare dvs. insiva acea limba straina si fiti siguri ca, cel putin pentru o perioada aveti capacitatea de a va afla cu cativa pasi inaintea copilului dvs. in invatarea unei limbi straine.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate