Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Vormela peregusna (dihorul patat)


Vormela peregusna (dihorul patat)


VORMELA PEREGUSNA (Dihorul patat)

Clasa: Mammalia

Ordin: Carnivora

Familia: Mustelidae

Subfamilia: Mustelinae

Genul: Vormela

Acest dihor are lungimea corpului 20-30 cm, prezinta o coada stufoasa, picioare scurte, urechile destul de mari, rotunjite la varf si pe margini albe. Parul de pe corp este mai scurt decat cel de pe coada. Capul este roscat-intunecat, deasupra ochilor avand o fasie transversala alba, iar pe laturile gurii are tot o fasie alba. Abdomenul este negricios iar coada cenusie.

Sunt raspandite in partea centrala si sudica a Asiei, Bulgaria, Rusia, China. La noi, dihorul patat este cunoscut in Dobrogea. Este un animal ce se gaseste in stepa, locurile arate, culturile agricole. Traieste rar prin vaile raurilor, pe langa asezarile omenesti si prin gradini.Comportament: sunt active dimineata si seara; au o vedere slab dezvoltata si se bazeaza pe un simt al mirosului foarte bine dezvoltat. Nu au corzi vocale bine dezvoltate; sunt animale solitare, agresive una cu alta

Daca sunt amenintate acestea degaja o secretie urat mirositoare, provenita din glandele sacilor anali de sub coada. Traiesc in vizuini pe care le sapa folosindu-si ghearele dar si dintii la inlaturarea radacinilor.

Reproducerea: intre lunile martie-iunie; perioada de gestatie poate fi lunga, de 243-327 zile. Puii pleaca dupa 61 de zile de langa mama (femela).

Hrana: se hranesc cu hamsteri, veverite, soareci, iepuri de camp.

Se afla pe lista speciilor amenintate cu disparitiaPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate