Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Vormela peregusna (dihorul patat)


Vormela peregusna (dihorul patat)
VORMELA PEREGUSNA (Dihorul patat)

Clasa: Mammalia

Ordin: Carnivora

Familia: Mustelidae

Subfamilia: Mustelinae

Genul: Vormela

Acest dihor are lungimea corpului 20-30 cm, prezinta o coada stufoasa, picioare scurte, urechile destul de mari, rotunjite la varf si pe margini albe. Parul de pe corp este mai scurt decat cel de pe coada. Capul este roscat-intunecat, deasupra ochilor avand o fasie transversala alba, iar pe laturile gurii are tot o fasie alba. Abdomenul este negricios iar coada cenusie.

Sunt raspandite in partea centrala si sudica a Asiei, Bulgaria, Rusia, China. La noi, dihorul patat este cunoscut in Dobrogea. Este un animal ce se gaseste in stepa, locurile arate, culturile agricole. Traieste rar prin vaile raurilor, pe langa asezarile omenesti si prin gradini.
Comportament: sunt active dimineata si seara; au o vedere slab dezvoltata si se bazeaza pe un simt al mirosului foarte bine dezvoltat. Nu au corzi vocale bine dezvoltate; sunt animale solitare, agresive una cu alta

Daca sunt amenintate acestea degaja o secretie urat mirositoare, provenita din glandele sacilor anali de sub coada. Traiesc in vizuini pe care le sapa folosindu-si ghearele dar si dintii la inlaturarea radacinilor.

Reproducerea: intre lunile martie-iunie; perioada de gestatie poate fi lunga, de 243-327 zile. Puii pleaca dupa 61 de zile de langa mama (femela).

Hrana: se hranesc cu hamsteri, veverite, soareci, iepuri de camp.

Se afla pe lista speciilor amenintate cu disparitia
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate