Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
POSIBILITATI DE STUDIERE A PROCESULUI DE CRESTERE - GAINI


POSIBILITATI DE STUDIERE A PROCESULUI DE CRESTERE - GAINI


POSIBILITATI DE STUDIERE A PROCESULUI DE CRESTERE - GAINI

Posibilitatile de studiere si de dirijare a procesului de crestere al unui organism, se bazeaza pe cunoasterea energiei de crestere, manifestate prin viteza absoluta si relativa de crestere, prin intensitatea de crestere si prin coeficientul de crestere.

In tehnica obisnuita, dinamica de crestere se urmareste numai in perioada postuterina, sau dupa ecloziune la pasari, cand se poate influenta si dirija mai eficient procesul de crestere. Pentru aceasta sunt necesare atat cantaririle cat si masuratorile corporale.1. ELEMENTE CARE EVIDENTIAZA PROCESUL DE CRESTERE

1.1.Energia de crestere

Insusirea unui organism de a-si mari continuu masa corporala in timpul cresterii este cunoscuta sub denumirea de energie de crestere.

Energia de crestere se manifesta incepand inca din faza de zigot, si continua pana la un moment dat cand acest proces se opreste, faza in care se spune ca organismul respectiv a atins maturitatea corporala.

In mod normal exista variatii in privinta manifestarii energiei de crestere, de la individ la individ si intre indivizii ce apartin unor grupari taxonomice diferite. Aceste variatii sunt influentate atat de baza ereditara a fiecarui individ cat si de factorii de mediu.

Energia de crestere nu este aceeasi pe toata durata perioadei de crestere a unui organism, ea este mai mica in prima parte a perioadei de crestere, este foarte mare in partea centrala, pentru ca mai apoi sa scada spre terminarea procesului de crestere. Aceasta face, ca reprezentarea grafica a acestui indicator sa nu fie sub forma unei linii drepte, ascendente, ci sub forma literei S (fig. 3.1.)

Fig. 1. Curba energiei de crestere

Pentru ca intre greutate si volum in cadrul cresterii corporale exista o corelatie directa, inseamna ca modificarea greutatii va atrage dupa sine si modificarea dimensiunilor.

Posibilitatile de determinare numai a greutatii nu poate fi insa imaginea cresterii in ansamblu, deoarece chiar daca individul este in crestere, intre doua determinari greutatea ar putea ramane aceeasi.

In cazul in care cresterea este mai rapida, deci organismul respectiv se caracterizeaza printr-o energie de crestere mai mare, intervalul intre doua determinari trebuie sa fie mai mic.

1. Viteza de crestere.

Viteza de crestere, se bazeaza pe sporul pe care il inregistreaza organismul aflat in crestere intre doua determinari si in functie de modul de exprimare a acestui indicator ( valori absolute sau valori relative), se poate analiza viteza absoluta de crestere sau viteza relativa de crestere.

Viteza absoluta de crestere. In situatia in care acest spor de crestere determinat intre doua masuratori se raporteaza la unitatea de timp (zile, saptamani, decade, luni, etc.) se obtine viteza absoluta de crestere, care se exprima in unitatile metrice in care s-a facut masuratoarea:

in care: Mf = masa (greutatea sau dimensiunea ) finala;

Mi = masa (greutatea sau dimensiunea) initiala;

t = timpul.

Viteza absoluta de crestere, are la inceputul perioadei valori mai mici, acestea se maresc treptat pana cand se atinge o valoare maxima, dupa care incepe sa scada iarasi proportional pana la maturitatea corporala, atunci cand viteza de crestere devine nula. Aceasta reprezentata grafic se prezinta sub forma unei parabole (figura a ).


Fig. Curbele vitezelor de crestere absoluta (a) si relativa(b)

Analiza vitezei absolute de crestere, exprimata de regula prin sporul mediu zilnic este foarte importanta in fermele de pasari specializate pentru productia de carne, deoarece permite sa se analizeze dinamica procesului de crestere si de asemenea, influenteaza in mod direct indicatorii economici din ferma respectiva si totodata ofera indicatii asupra corectitudinii tehnologiei de crestere aplicata

Viteza relativa de crestere. Reprezinta raportul dintre sporul realizat intr-o anumita perioada de timp si valoarea masei la inceputul perioadei, exprimat in procente. Viteza relativa de crestere se calculeaza cu ajutorul urmatoarei relatii:Viteza relativa de crestere, inregistreaza valori maxime la inceputul perioadei de crestere, scazand treptat (datorita sporirii masei corporale determinata de energia de crestere) pana la maturitatea corporala cand viteza relativa devine nula. 

Reprezentarea grafica, a vitezei relative de crestere se prezinta sub forma unei hiperbole (figura b).

Curba de crestere se poate mentine mai mult sau mai putin timp la diferite nivele, in functie de conditiile de mediu mai mult sau mai putin favorabile.

1.3. Intensitatea de crestere

Reprezinta sporul realizat de un caracter intre doua determinari, raportat la valoarea medie a celor doua determinari. Se mai poate defini ca fiind cuantumul de crestere realizata de o anumita masa de materie vie aflata in crestere in unitatea de timp. Ea are valori variabile de la o rasa la alta si prezinta variatii individuale in functie de o serie de factori.

Din cauza faptului ca organismul este intr-o continua crestere, raportarea sporului numai la o anumita valoare considerata fixa pentru o anumita perioada de timp, nu da o imagine reala a cresterii intregului organism sau a unor parti ale lui, nici daca cresc cu o intensitate mai mica sau mai mare.

Intre doua determinari cresterea se desfasoara sub forma unei progresii aritmetice, de unde va rezulta ca element principal media valorilor intermediare pe care organismul aflat in crestere le are intre cele doua determinari respectiv,

Din cauza numarului mare de determinari, se foloseste o regula matematica prin care media unei progresii aritmetice este egala cu semisuma termenilor extremi. Astfel formula cu care se poate calcula intensitatea de crestere va fi:

Intensitatea de crestere mai poate fi determinata si cu ajutorul formulei cresterii organice cu viteza constanta si anume:

in care: Mf si Mi- sunt determinate prin masuratori, e = baza logaritmilor naturali, t = timpul, k = intensitatea de crestere (exprimand tendinta celulelor de a creste si a se inmulti cu o viteza constanta).

Determinarea intensitatii de crestere prin aceasta metoda se face prin formula:

Intensitatea de crestere inregistreaza valori mai mari in prima parte a perioadei de crestere, scazand apoi treptat pana la maturitatea corporala, devenind nula (figura 3.).

Fig.3. Curba intensitatii de crestere.

Coeficientul de crestere. Reprezinta gradul de crestere al organismului sau a unei regiuni corporale, aparat sau organ inregistrat in momentul realizarii masuratorii fata de dimensiunea acestora la varsta adulta. Se poate determina prin relatia :

in care : Mp= masa (greutatea sau dimensiunea) la varsta examinarii;

Mf = masa (greutatea sau dimensiunea) la varsta de adult.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate