Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
RAPORT DE ACTIVITATE PRIVIND PRACTICA : PSIHOLOGIE


RAPORT DE ACTIVITATE PRIVIND PRACTICA : PSIHOLOGIE


RAPORT    DE ACTIVITATE PRIVIND PRACTICA DE SPECIALITATE: PSIHOLOGIE

In desfasurarea practicii de specialitate la Centrul Judetean de Resurse Umane si Asistenta Psihopedagogica,din Craiova am descoperit ca fiind interesant de studiat personalitatea umana catalogata ca fiind dificila.Prin intermediul serviciilor de consiliere psihopedagogica am si reusit sa studiez tema urmarita. Cunoasterea si incercarea de sprijinire a personalitatilor dificile reprezinta o forma de consiliere remediala,orientata spre facilitarea adaptarii oamenilor la viata sociala,prin procesele de:comunicare si interactiune sociala.O personalitate devine "dificila" cand unele trasaturi ale caracterului sau sunt mult prea accentuate sau rigide, inadaptate situatiilor, cauzand astfel suferinta propriei persoane sau celuilalt, sau amandurora. Aceasta suferinta constituie un criteriu in diagnosticarea personalitatii dificile.Exista ,in realitate patru categorii prin intermediul carora se pot studia aceste personalitati umane,cu care noi zilnic intram in contact .In primul tip de personalitate dificila se inscrie personalitatea anxioasa,omul care are urmatoarele trasaturi: pentru sine sau pentru cei apropiati, griji mult prea intense si frecvente, raportat la riscurile vietii cotidiene, tensiune fizica si psihica adesea excesiva,permanenta atentie la riscuri: vigilenta fata de tot ce ar putea lua o turnura neplacuta, pentru a controla chiar situatii cu un risc redus. Anxietatea sa se manifesta prin ingrijorari excesive si nejustificate, la care se mai adauga alte tipuri de simptome:o hiperactivitate a sistemului nervos vegetativ ,sistemul nervos dirijeaza reactiile involuntare, palpitatii, transpiratii, un "nod in gat",o tensiune musculara: zvacnituri, contractii dureroase :spate, umeri, maxilare, ce dau adesea senzatii de oboseala.O scrutare hipervigilenta a ceea ce este imprejur: senzatia de a fi permanent la panda, intr-o continua excitatie, dificultati de concentrare, perturbari ale somnului, iritabilitate. Avantaje unei astfel de personalitati sunt: este foarte constiincios, prevede riscurile si este un excelent profesionist.Inconveniente: este mereu "cu ochii in patru", ceea ce-l istoveste si ii provoaca destula suferinta.Intrebarile care urmeaza acestei descrieri ,a personalitatii anxioase sunt: cum sa ne purtam cu ea? si cum sunt ajutate ,in calitate de beneficiari ai serviciilor de consiliere psihologica?Am observat,prin intermediul practicii de specialitate ca este necesar sa le inspirati incredere.

Pentru personalitatea anxioasa lumea este cam ca o masinarie uriasa in care fiecare piesa te poate "lasa" oricand, producand astfel o pana. Daca ii dati impresia ca nu dumneavoastra veti pricinui aceasta pana, anxiosul va va vorbi mai putin de nelinistea sa, ceea ce va face ca relatiile cu el sa fie mai bune. Si, adesea ingrijindu-va de detalii, ii veti da aceasta impresie: veniti la ora stabilita, raspundeti fara intarziere mesajelor lui, aratati-va prevazator. Ceea ce nu este simplu, caci anxiosii sunt uneori extrem de sacaitori si ne trezesc dorinta de a face exact pe dos decat se asteapta ei.

Prin consiliere ei trebuie sa-si analizeze "consecintele" temerilor, ale gandurilor negative, persoana va "descoperii" ca nu sunt atat de catastrofice si va incepe sa se obisnuiasca cu gandurile. Incetul cu incetul va relativiza si nu va mai lua in tragic consecintele. Cel de-al doilea tip de personalitate dificila il reprezinta personalitatea paranoica.In abordarea si consilierea ei trebuie sa cunoastem trasaturile acesteia:suspiciune,se protejeaza in permanenta, foarte atenta la ceea ce se petrece in jur, nu are incredere, este suspicioasa ;rigiditate,se arata rationala, rece, logica si rezista oricaror argumente ce vin din partea celorlalti. Este de stiut ca in in interactiune cu acest tip de personalitate, specialistul trebuie :sa isi exprime limpede motivele si intentiilepentru ca paranoicul va avea mereu tendinta de a-si imagina ca vreti sa-i faceti rau;sa respecte convenientele cu scrupulozitate,orice eroare de eticheta pe care o comiteti risca sa fie considerata drept semn al dispretului si sa faceti referiri la legi si la regulamente.Majoritatea paranoicilor resimt o anume fascinatie pentru legi.Nu este recomandabil sa le atacati imaginea pe care o au despre sine.

Personalitate dificila ,a treia in tipologia prezentata,ca studiu este :personalitatea histrionica,care prezinta urmatoarele trasaturi,cauta sa atraga atentia celorlalti, nu agreeaza situatiile in care nu este obiectul atentiei generale,cauta staruitor afectiune propriului anturaj dramatizeaza exprimarea propriilor emotii, care sunt foarte schimbatoare si are tendinta de a idealiza sau , dimpotriva, de a deprecia excesiv persoanele din anturajul sau.In acordarea sprijinului de care are nevoie,in serviciul consilierii psihologice este recomandabil sa cunoastem bine elementel pe care le putem folosi si pe care nu ,in interactiune cu personalitatile histrionice,de aceea trebuie sa le lasam , din cand in cand sa se manifeste, dar stabilind unele limite si sa le aratam interes ori de cate ori au un comportament "normal".Dar in aceeasi masura nu ar trebui sa ne lasam impresionati,sa ne amuzam pe seama lor si sa le trezim compasiune. In asigurarea ca cel putin comunicarea si scopul activitatii de consiliere au fost atinse este necesar sa perseveram in analiza personalitatilor dificile si sa cunoastem si al patrulea tip :personalitatea obsesionala. Cum vom recunoaste acest tip,prin trasaturile pe care le manifesta ,si anume:perfectionism, este exagerat de atent la detalii, proceduri, reguli si la organizare, adesea in detrimentul rezultatului final;obstinatie, staruie cu inversunare ca lucrurile sa fie facute dupa cum considera si nu respecta regulile.In relatiile cu ceilalti este rezervata, ii este greu sa-si exteriorizeze emotii pozitive ,este nehotarata.

Important,pentru acest tip de personalitate este sa le aratam ca le apreciem simtul ordinii si al rigorii;sa le respecta nevoia de a prevedea si de a organiza totul;sa le aratati ca sunteti previzibili si ca se pot bizui pe noi.

Nu este de nici un folos ,nici psihologului si nici beneficiarului de consiliere,in cazul nostru personalitatea obsesionala a unei persoane,daca le ironizati pe tema maniilor lor sau ne lasam antrenati prea departe in sistemul lor;sa le coplesiti cu prea multa afectiune, recunostinta. Trebuie inteles faptul ca realitatea este una singura,care exista in mod obiectiv,dar modul in care este perceputa este diferit de la o persoana la alta,de la un tip de personalitate la altul;in cazul de fata personalitatile dificile umane.De aceea specialistul urmareste in activitatea sa,psihologica, sa foloseasca posibilitatile umane ,pentru a ajunge la un rezultat foarte bun ,in oferirea sprijinului real,de care are nevoie un om cu o personalitate dificila.Asigurarea ca persoanele diagnosticate cu o personalitate dificila primesc serviciile corespunzatoare psihologice reprezinta primul pas in acceptarea si sprijinirea lor ,pentru a se integra atat social, cat si emotional intr-o lume aflata in schimbare .In acest sens psihologul poate sa faciliteze dezvoltarea optima,personala si sociala, a persoanelor prezentate anterior si sa indrume evolutia ulterioara a lor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate